Prtljaga na letalu

Prtljaga na letalu

Prtljaga na letalu

Potovanja z letalom običajno vključujejo dvoje vrst prtljage: ročno prtljago in oddano prtljago. Ročna prtljaga je tista, ki jo lahko vzamete v kabino letala, oddana prtljaga pa tista, ki jo morate ob prijavi na let oddati in jo naložijo v prtljažni prostor letala.

Tako za ročno kot za oddano prtljago obstajajo omejitve glede teže, velikosti in vsebine. Ročna prtljaga mora biti majhna in lahka. Seštevek vseh mer ročne prtljage v splošnem ne sme presegati 115 cm (npr. 55 x 40 x 20 cm), medtem ko je največja dovoljena masa ročne prtljage 7-12 kg (odvisno od prevoznika). V ročni prtljagi ne smete imeti nikakršnih ostrih predmetov, po novem pa veljajo tudi omejitve v zvezi s tekočinami.

Več o ročni prtljagi >>

Več o tekočinah v ročni prtljagi >>

Če potujete v ekonomskem razredu, masa oddane prtljage običajno ne sme presegati 20 kg, če potujete v poslovnem razredu 30 kg in če potujete v prvem razredu 40 kg. Odvisno od letališča, z/na katerega letite, se pravila lahko za spoznanje razlikujejo. Občutne razlike glede toleriranja prekomerne teže prtljage obstajajo tudi med posameznimi letalskimi prevozniki. Pri Lufthansi slovijo po tem, da bi najraje zaračunali vsak presežni gram (je to nemška natančnost?), medtem ko nam je na letala Singapore Airlines in Malaysia Airlines velikokrat uspelo brezplačno vzeti prtljago, katere teža je krepko presegala dovoljenih 20 kilogramov. Veliko je odvisno tudi od osebe, ki vas prijavlja na let, in vaših pogajalskih sposobnosti.

Več o oddani prtljagi >>