Restavracije v Rennesu

V restavraciji Creperie Paysanne strežejo tradicionalne bretanske palačinke (crepes) in kabolčnik (cidre)

Prijetna restavracija Creperie Paysanne v središču starega Rennesa

Hoteli Rennes >>

Rennes je glavno mesto Bretanje, ki je na kulinaričnem področju zelo znana po dveh stvareh: krepih (crêpes) in jabolčniku (cidre).

Palačinke (crêpes)

Krepi so zelo tanke palačinke z raznimi nadevi. Obstajata dve vrsti palačink: slane (crêpes salées) in sladke (crêpes sucrées). Slane palačinke so običajno narejene iz ajdove moke, sladke pa iz pšenične moke. Sladke krepe oziroma palačinke v Franciji jedo za zajtrk ali kot sladico po kosilu ali večerji. Slane krepe jedo za glavno jed za kosilo in večerjo. Tradicionalne vrste nadeva za slane palačinke vključujejo sir, šunko, beluše, špinačo, jajca, gobe, artičoke itd. Sladke palačinke so lahko nadevane z raznimi vrstami marmelade, javorovim sirupom, limoninim nadevom, sadjem, jajčno kremo in Nutello. Ob omembi Nutelle so se nekaterim izmed vas zagotovo zasvetile oči in pocedile sline, vendar o avtentičnosti tega nadeva za bretonske palačinke ne bomo izgubljali besed.

Jabolčnik (cidre)

Krepe v Bretanji tradicionalno postrežejo z jabolčnikom (cidre oziroma po bretonsko chistr). Cidre ali jabolčnik (oziroma mošt) je fermentirana alkoholna pijača, proizvedena iz jabolčnega soka. Jabolčnik je priljubljen predvsem v francoskih pokrajinah Normandiji in Bretanji. Običajno ima okoli 4% vol. alkohola. V tradicionalnih restavracijah v Rennesu jabolčnik namesto v kozarcih postrežejo v keramičnih vrčih ali skodelicah. Jabolčnik se h krepom (oziroma palačinkam) odlično prileže. K slanim palačinkam suh, močan jabolčnik (Cidre Brut), k sladkim palačinkam pa blažji, sladek jabolčnik (Cidre Doux).

V Rennesu je množica kreperij, za krepe specializiranih restavracij, ki ponujajo tako slane kot sladke krepe. V teh kreperijah si za kosilo ali večerjo lahko privoščite slane palačinke za glavno jed in sladke palačinke za sladico. Med nedeljskim sprehodom po Rennesu smo se ustavili v kreperiji Paysanne na slikovitem trgu Ste Anne v središču Rennesa.

Creperie Paysanne

Creperie Paysanne je tradicionalna bretonska kreperija, v kateri strežejo krepe, pripravljene iz sestavin ekološke pridelave. Creperie Paysanne nismo preizkusili zaradi tega, ker smo posebni pristaši ekološke hrane, pač pa zgolj po naključju. S hrano smo bili izjemno zadovoljni.

Naročili smo slane ajdove palačinke s šunko, sirom in jajcem, lokalni jabolčnik in kavo. Palačinke so bile odlične, a tako nasitne, da si sladkih – čeprav smo jih res hoteli poskusiti – žal nismo mogli privoščiti. Cene v Creperie Paysanne so ugodne. Večina palačink stane od pet do devet evrov.

Natakarica v Creperie Paysanne ob prvem stiku z nami ni bila ravno najprijaznejša, a se nismo dali motiti. Francozi imajo pač hecen odnos do tujcev. A kasneje se je natakarica na naše veliko presenečenje popolnoma omehčala in celo angleščina ji je šla dobro z jezika. Ob odhodu iz restavracije nam je podarila širok nasmeh, zaželela srečno pot in tako poskrbela, da si Creperie Paysanne ne bomo zapomnili le po odlični hrani, pač pa tudi po prijazni postrežbi. Priporočamo!

Lokacija: 6 Place Ste Anne.

La Fournée St Michel

Le nekaj korakov stran od Creperie Paysanne, na Rue St Michel 32, se nahaja La Fourné St Michel, mala zasebna pekarna, v kateri prodajajo nesramno dobro pecivo. Če v hotelu v Rennesu nimate zajtrka, če potrebujete prigrizek za pot v samostan Mont Saint-Michel ali če vas ob pogledu na sladke dobrote v La Fournée St Michel enostavno premaga skušnjava, si le privoščite rogljiček, zvitek, pito ali kaj podobnega.

Lokacija: Rue St Michel 32.