Rezidenca princa Gonga, PekingBooking.com

Rezidenca princa Gonga, Peking

Rezidenca princa Gonga, Peking

Rezidenca princa Gonga je največja in najbolje ohranjena graščina iz časa dinastije Čing v Pekingu. Rezidenca princa Gonga ni samo čudovit primer starodavne kitajske arhitekture, pač pa tudi idealen kraj za spoznavanje načina življenja nekdanjih pripadnikov bogatega družbenega sloja Kitajske.Rezidenca princa Gonga je bila zgrajena okoli leta 1777. V njej ni živel Gong, pač pa Hešen, čeden in inteligenten 25-letni član cesarjeve straže. Ker je bil pri cesarju Čianlongu posebej priljubljen, je kmalu zasedel pomembne uradniške položaje, na katerih si je lahko nakopičil veliko bogastvo. A Hešna je premamila korupcija, zaradi česar ga je cesarjev naslednik kasneje usmrtil, njegovo posestvo pa zaplenil. Slednje je po večkratni menjavi lastništva pristalo v rokah princa Gonga, po katerem se danes imenuje.

Rezidenca princa Gonga je sestavljena iz stanovanjskega dela in parka. Stanovanjski del sestavljajo številne palače in prijetna, senčnata dvorišča. V parku je več ribnikov, umetnih gričev in živobarvnih paviljonov.

Sprehod po dvoriščih in parku rezidence princa Gonga je nadvse prijeten, še posebej, če se vam uspe izogniti velikim skupinam kitajskih turistov, ki se v rezidenco pripeljejo z avtobusom. V rezidenci je še najbolj mirno v času kosila.

Lokacija: Rezidenca princa Gonga (angleško: Prince Gong’s Mansion; kitajsko: 公王府花园; pinyin: Gōngwángfǔ Huāyuán), 14A Liuyin Street (柳荫街14号; Liǔyìnjiē).