Rovinj

Booking.com
Ulica v starem mestnem jedru Rovinja

Rovinj je čarobno obmorsko mesto na zahodni obali Istre, le dobre pol ure vožnje od Pulja. Ta slikovit kraj je znan po svoji bogati zgodovini, čudoviti arhitekturi in osupljivih naravnih lepotah. Rovinj je eden od najbolj obiskanih krajev na jadranski obali – po številu obiskovalcev na prebivalca se lahko kosa celo z Dubrovnikom. Glede na to, da smo prebivali v Puli, ogleda tega slavnega hrvaškega mesta nismo mogli izpustiti. Svojega avtomobila nismo imeli, zato smo ga obiskali z avtobusom. Med Puljem in Rovinjem vozijo redni avtobusi prevoznika Arriva. Priporočamo, da v poletni sezoni vozovnice kupite vnaprej – bodisi prek interneta (www.arriva.com.hr) ali pa na blagajni avtobusne postaje v Pulju. Avtobus na povratku iz Rovinja do Pulja je bil povsem poln, pravzaprav je bilo potnikov celo več kot sedežev, zato so morali nekateri stati. To verjetno ni dovoljeno, a glede na to, da je bil naslednji avtobus šele pozno zvečer, so vsem potnikom kljub temu dovolili vstop.

Tu je nekaj ključnih značilnosti in informacij o Rovinju:

Staro mestno jedro: Najbolj prepoznavna značilnost Rovinja je njegovo čudovito staro mestno jedro. Ozke ulice, kamnite hiše in očarljive trgovine ustvarjajo edinstveno atmosfero. Osrednji del mesta je na polotoku, ki se razteza v Jadransko morje.

Bazilika sv. Eufemije: Ena najbolj prepoznavnih zgradb v Rovinju je bazilika sv. Eufemije. Ta cerkev je visoka 60 metrov in ima visok zvonik, ki nudi čudovit razgled na mesto in okolico. A glede na (pre)visoke poletne temperature se na zvonik nismo povzpeli. Lep razgled je konec koncev že z vrha griča, na katerem stoji bazilika.

Obala in plaže: Rovinj ponuja številne obmorske poti, ki vodijo do čudovitih plaž. Plaže so pogosto kamnite, vendar so vsekakor vredne obiska zaradi kristalno čistega morja in razgleda na otoke v bližini. Najbolj priljubljene plaže v Rovinju so na polotoku Zlatni rt na južnem koncu Rovinja. Do tja smo se mimo marine, v kateri so zasidrane pregrešno drage jadrnice, odpravili peš. Ni ravno blizu – do prve plaže, na kateri smo lahko uživali zastonj, smo hodili več kot pol ure. Plaže blizu marine so rezervirane za »bogataše«, saj je na njih obvezen najem senčnikov in ležalnikov po oderuških cenah. Kljub vsemu se je daljši sprehod na Zlatni rt vsekakor izplačal, saj smo ves dan uživali na plaži, za katero je gost borov gozd, ki ponuja dobrodošlo senco.

Kulinarika: Rovinj je znan po odlični hrani. Mesto je polno restavracij in konob, kjer lahko poskusite okusne morske jedi, sveže ulovljeno ribo in tradicionalne istrske specialitete. Glede na priljubljenost Rovinja so cene precej visoke, predvsem v starem mestnem jedru. Vendar, ob morju na južni strani polotoka je tudi nekaj cenejših restavracij: preizkusili smo restavracijo La Riva.

Kultura in umetnost: Rovinj je tudi središče kulture in umetnosti. Tu boste našli številne galerije, muzeje in kulturne prireditve, ki prikazujejo bogato kulturno dediščino tega kraja. Staro mestno jedro je posuto z umetniškimi galerijami, v katerih lahko poiščete spominke ali pa na primer kakšno sliko, da jo obesite doma in Rovinja nikoli ne pozabite.

Aktivnosti na prostem: Okolica Rovinja ponuja številne možnosti za aktivnosti na prostem, vključno s kolesarjenjem, pohodništvom, potapljanjem in jadranjem. Naravni park Limski kanal, ki je v bližini, je priljubljeno območje za raziskovanje narave. V mestu lahko najamete kolo, s katerim se odpeljete na Zlatni rt in uživate na plaži.

Rovinj je tako eden od biserov hrvaške obale, ki ponuja obiskovalcem bogato mešanico kulture, zgodovine, narave in čudovite obmorske izkušnje. Ne glede na to, ali iščete sprostitev na plaži, kulturno doživetje ali okušanje lokalne hrane, bo Rovinj zagotovo izpolnil vaša pričakovanja. Domačini so nam povedali, da je Rovinj 99-odstotno turistično mesto, kar pomeni, da je poleti preplavljeno s turisti, od oktobra do velike noči pa sameva. Nekdo je omenil, da »pozimi v Rovinju ne vidiš niti mačke,« saj ga zapustijo tudi tisti, ki imajo v Rovinju hiše, in se odpravijo v svoja druga domovanja, najpogosteje v Zagrebu.