Ryanair spet spreminja pravila o ročni prtljagi

Ryanair

Ryanair

Hoteli po svetu >>

Ryanair že drugič letos uvaja spremembo pravil o ročni prtljagi, ki jo potniki lahko (brezplačno) vzamejo v kabino letala. Sprememba začne veljati 1. novembra 2018 in bo zagotovo povzročila dodatno zmedo na že tako zapletem področju pravil o brezplačni ročni prtljagi, ki so praktično pri vsakem nizkocenovnem letalskem prevozniku nekoliko drugačna.

 

Ryanair: pravila o ročni prtljagi do 31. oktobra 2018

Trenutno lahko vsi potniki v kabino letala Ryanair brezplačno prinesejo majhno ročno torbo in malo večji kovček (na primer na kolesih, težak največ 10 kg, 55cm x 40cm x 20cm). Vendar, večji kovček vam pri izhodu na letalo skoraj zagotovo vzamejo in ga shranijo v prostor za prtljago. Prevzamete ga na tekočem traku po pristanku. To je trenutno brezplačno.

Ryanair: pravila o ročni prtljagi od 1. novembra 2018

Od 1. novembra 2018 bodo pravila drugačna. Potniki, ki niso dokupili prednostnega vkrcanja na letalo, lahko na letalo brezplačno vzamejo samo še ročno torbo, ki je dovolj majhna, da jo lahko shranijo pod sedež (35cm x 20cm x 20cm). Za nekoliko večje kose prtljage, tj. kovčke, ki niso težji od 10 kg in večji od 55cm x 40cm x 20cm, pa bo treba doplačati. Doplačilo ob nakupu vozovnice znaša 8 EUR/GBP, če prtljago dodate pozneje (najmanj 40 minut pred odhodom), pa doplačate 10 EUR/GBP. Ta majhen kovček je treba oddati na okencu za oddajo prtljage pred varnostno kontrolo na letališču.

Če za ta kos prtljage pozabite doplačati, lahko to storite tudi na letališču neposredno pred odhodom, vendar vam bodo v tem primeru pri okencu za oddajo prtljage zaračunali 20 EUR/GBP, pri izhodu na letalo pa 25 EUR/GBP.

Ryanair trdi, da namen novih pravil o ročni prtljagi ni povečanje dobička, ampak zgolj izboljšanje točnosti njihovih letal, saj so imela letala zaradi oddajanja večjih kosov ročne prtljage pred izhodom na letalo v povprečju 25 minut zamude. Glede na to, da so nova pravila precej zapletena, bo le čas pokazal, če bo temu res tako. Zanimivo bi bilo izvedeti, koliko nič hudega slutečih potnikov se bo pred izhodom na letalo znašlo z večjim kosom ročne prtljage, ne da bi vedeli, da bi morali zanj doplačati, in jim zato ne bo preostalo nič drugega kot da plačajo dodatnih 25 EUR/GBP.

Vendar, to še ni vse. Obstajajo tudi dodatna pravila, v skladu s katerimi nekateri potniki v kabino še vedno lahko prinesejo tudi tisti večji kos ročne prtljage (največ 10 kg, mere 55cm x 40cm x 20cm) in ga shranijo v prtljažni prostor v kabini. To so potniki, ki pri nakupu vozovnice doplačajo 6 EUR/GBP za prednostno vkrcanje. Slednjo storitev lahko dodajo tudi pozneje za 8 EUR/GBP. Vendar, to storitev na posameznem letu zaradi omejenega prtljažnega prostora lahko dokupi le 95 potnikov. Seveda se na tem mestu pojavi vprašanje, kakšen smisel ima prednostno vkrcanje, če ga je dokupila skoraj polovica potnikov na vsakem letalu. “Prednost” v tem primeru izgubi svoj pomen.

Prednostno vkrcanje cenejše od doplačila za isto količino prtljage

Kakor koli, verjetno ste opazili, da prednostno vkrcanje, ki vam omogoča, da v kabino prinesete eno manjšo torbo in en večji kos ročne prtljage, stane 6 EUR/GBP, doplačilo za prevoz ročne prtljage istih dimenzij v prtljažnem prostoru letala pa 8 EUR/GBP. Torej, prednostno vkrcanje je cenejše od doplačila za prevoz iste količine prtljage v prtljažnem prostoru. Vendar morate biti pozorni na to, kaj imate v prtljagi. Če želite s seboj vzeti tekočine, katerih prostornina presega 100 ml, vam ne preostane drugega, kot da doplačate za prevoz prtljage v prtljažnem prostoru letala, saj vam takšnih tekočin ne bo uspelo prenesti prek varnostne kontrole. Če večjih tekočin nimate, pa se lahko odločite za cenejšo varianto, torej doplačilo za prednostno vkrcanje in dodaten kos ročne prtljage v kabini letala.