Ryanair znižal doplačila za prtljago

Ryanair

Ryanair

Hoteli London >>

Irski nizkocenovni letalski prevoznik Ryanair, ki se ga je zaradi nizke kakovosti storitev, neprijaznosti osebja in dodatnega zaračunavanja za vsako malenkost prijel kar vzdevek “najbolj osovraženi nizkocenovni letalski prevoznik v Evropi”, je 5. januarja 2014 občutno znižal doplačila za prtljago na letališču oziroma po telefonu.

Ryanair je leta 2013 izdal kar dve opozorili, da bo dobiček manjši od pričakovanj delničarjev, zaradi česar je cena njegovih delnic močno padla, medtem ko je imel glavni Ryanairov konkurent easyJet izjemno uspešno poslovno leto. Očitno se je vodstvo Ryanaira z Michaelom O’Learryjem na čelu, ki slovi po ostrih, neprimernih in včasih za potnike naravnost žaljivih izjavah, zdaj končno zganilo in se odločilo popraviti omajan ugled tega letalskega prevoznika.

Za en kos prtljage, ki se jo odda na letališču, je Ryanair prej v nizki sezoni na letališču zaračunal 60 evrov oziroma 60 funtov, zdaj zaračuna le 30 evrov oziroma 30 funtov. V visoki sezoni je prej za isto količino prtljage zaračunal 100 evrov oziroma 100 funtov, zdaj zaračuna 50 evrov oziroma 50 funtov. Na nekaterih letih (zlasti na Kanarske otoke in v Grčijo) veljajo nekoliko višje cene za prtljago.

Pomembno je poudariti, da navedene cene veljajo za doplačila za prtljago na letališču oziroma prek klicnega centra. Če za prtljago doplačate ob rezervacije letalske karte prek spleta, vam zaračunajo veliko manj: v nizki sezoni od 15 evrov oziroma 15 funtov dalje in v visoki sezoni od 25 evrov oziroma 25 funtov dalje. Nizka sezona traja od 5. januarja 2014 do 31. maja 2014, visoka sezona pa od 1. junija 2014 do 30. septembra 2014.

Navedeno znižanje doplačila za prtljago bo zagotovo povzročilo nekaj manj slabe volje med Ryanairovimi potniki na letališčih, a kdor pametno razmišlja vnaprej, bo prtljago za polet s prevoznikom Ryanair tako kot prej doplačal ob rezervaciji vozovnice in tako prihranil nekaj dodatnih evrov.

Za slovenske potnike so najbolj priročna naslednja letališča, na katera letali Ryanair:

  • Trst (povezave z letališči Pariz Beauvais, Bruselj Charleroi, London Stansted, Birmingham, Düsseldorf Weeze, Valencia, Girona, Alghero,Cagliari, Trapani in Bari)
  • Pula (povezavez letališči London Stansted, Pariz Beauvais, Bruselj Charleroi, Frankfurt-Hahn in Oslo Rygge)
  • Rijeka (povezave z letališči London Stansted, Bruselj Charleroi, Frankfurt-Hahn, Oslo Rygge in Stockholm Skavsta.
  • Za več povezav se je potrebno odpeljati do Benetk, od koder Ryanair leti na vse konce Evrope. Polete v Celovec in Graz pa so žal ukinili.