RyanairBooking.com


Ryanair

Ryanair

Za: Nizke cene

Proti: Začetnik trenda zaračunavanja za vsako dodatno malenkost, neprijaznost, nezanesljivost, malo prostora za noge med sedeži

Ocena

Ko smo pred leti prvič slišali o nekem irskem letalskem prevozniku, ki med Dublinom in Londonom za peščico funtov z majhnimi turbopropelerskimi letali menda prevaža na tisoče potnikov letno in hkrati napoveduje, da bo s svojimi poceni leti za nekaj evrov kmalu pokril večji del Evrope, smo se le prizanesljivo nasmehnili in pokomentirali, da podjetje verjetno dela finančni samomor. Takrat je bilo v nas globoko zasidrano mnenje, ki so ga načrtno ustvarili veliki letalski prevozniki in gre nekako takole: letati po svetu ni poceni in če hočeš zajtrkovati v Istanbulu, večerjati v Amsterdamu, vmes pa za kosilo na letalu pogoltniti sendvič ali morda celo kakšno tretjič pogreto lazanjo, moraš pač plačati svojo ceno.

Prva drugačna letalska družba

Ryanair je jasno dokazal, da temu ni tako. Od leta 1985 do danes se je razvil v pomembnega prevoznika, ki leti na vedno več evropskih letališč, nekaj časa je pristajal tudi v Mariboru.

Ryanairova poslovna filozofija je preprosta, čeprav na prvi pogled neuresničljiva: najučinkovitejša usluga po najnižjih možnih cenah. Nizke cene zagotavljajo z briljantnimi strategijami zniževanja stroškov, ki pa včasih žal mejijo na nesramnost do potnikov. Vozovnice prodajajo izključno po internetu, s čimer se izognejo agencijskim provizijam. Letijo na letališča, ki letalskim prevoznikom ne zaračunavajo astronomskih vsot za pristanke (zaradi česar o letih v Ljubljano nočejo niti slišati). Potniki na letalih ne dobijo brezplačne hrane in pijače. Kljub temu, da zagotavljajo točnost svojih letov, so zamude in odpovedi relativno pogoste. A to potnikov očitno ne moti preveč. Nad Ryanairom se sicer vedno glasneje pritožujejo, a z njim ne nehajo leteti.

Polet

Pri rezervaciji vozovnice smo imeli srečo, da smo to storili ravno v promocijskem obdobju (ki jih pri Ryanairu ne manjka), tako da nas je let iz Trsta do Londona stal 0,01 evra plus letališke pristojbine, za vozovnico v obratni smeri pa smo morali odšteti 4,60 britanskih funtov plus letališke pristojbine.

Po uspešno opravljeni rezervaciji se je na zaslonu prikazala šestmestna rezervacijska koda, katere kopijo smo dobili tudi po elektronski pošti. To je bilo vse, kar smo poleg potnega lista potrebovali za prijavo na let. Ryanair je znižal stroške poslovanja tudi tako, da ne izdaja papirnatih vozovnic.

Prijava na let na tržaškem letališču je potekala hitro in brez vsakršnih zapletov, vkrcanje v letalo ravno tako. Imeli smo kakšnih deset minut zamude, kar v letalskem žargonu še vedno pomeni “on-time”. Glede na to, da smo za ceno, ki smo jo plačali, pričakovali kakšno staro, na pol odsluženo letalo, smo bili po vstopu v kabino prijetno presenečeni. Ryanairovo floto sestavljajo v glavnem novejši Boeingi 737.

Kmalu po vzletu je kabinsko osebje začelo prodajati hrano in pijačo, ki smo jo preskočili, čeprav cene niso bile previsoke. Smo pa kar na krovu letala kupili povratno železniško vozovnico od letališča do mesta – prodajajo jih namreč s popustom.

Tudi povratni let iz Londona v Trst je minil popolnoma gladko. Nobenih težav, nobenih zamud, cena pa takšna, kakršno je Ryanair obljubljal že pred leti, pa mu nismo verjeli. Peščica evrov.

Ryanair ni vedno najcenejši!

Nekaj let po prvem poletu z Ryanairom smo ob vsaki poti v London vedno najprej pomislili nanj, predvsem zaradi nizkih cen vozovnic. V zadnjem času pa so se tudi običajni letalski prevozniki morali začeti prilagajati novim razmeram na trgu, tako da so včasih njihove vozovnice celo cenejše od vozovnic nizkocenovnih prevoznikov. Posebej, če potrebujete vozovnico od danes do jutri, preverite cene tudi pri običajnih letalskih prevoznikih. Nizkocenovni poceni vozovnice namreč ponavadi ponujajo za kasnejše datume, medtem ko običajni včasih v zadnjem trenutku skušajo napolniti letalo in zato cene občutno znižajo.

Nenazadnje pazite na pasti v zvezi z doplačili, ki se vse pogosteje pojavljajo pri Ryanairu in tudi mnogih drugih izkocenovnih prevoznikih. Pri rezervaciji vozovnice vam bodo zaračunali provizijo za plačilo s kreditno kartico, pri Ryanairu pa tudi za vsak kos oddane prtljage. Ryanairovi potniki se nad doplačili za oddano prtljago vedno glasneje pritožujejo, pri Ryanairu pa odgovarjajo, da lahko najnižje cene poletov zagotovijo samo tako, da potnike prisilijo, da potujejo le z ročno prtljago. Kako se bodo razmere na trgu razvijale v bodoče, bo pokazal čas, je pa že zdaj očitno, da (vsaj nekateri) nizkocenovni prevozniki s smešno nizkimi cenami ne morejo več pokrivati stroškov poslovanja.

Ocena temelji na naslednjem letu:

  • Trst-London-Trst (november 2002)