Siem ReapBooking.com

Siem Reap v Kambodži

Siem Reap se spreminja v turistični geto

Siem Reap, glavno mesto province Siem Reap na severovzhodu Kambodže, je bila nekoč zaspana vas, daleč od ponorelega sveta. A ko so leta 1901 člani francoske ekspedicije sredi pragozda blizu Siem Reapa odkrili ruševine templjev Angkor, se je Siem Reap začel razvijati s svetlobno hitrostjo. Še istega leta je v Siem Reap prispelo nezaslišanih 200 turistov, kar je bilo za tiste čase in glede na oddaljen zemljepisni položaj Siem Reapa naravnost nezaslišano. Leta 1929 so odprli znameniti Grand Hotel d’Angkor, ki je še danes najrazkošnejši hotel v Siem Reapu in ga lahko, če si želite izkusiti nekaj nostalgičnega kolonialnega vzdušja, po znižanih cenah rezervirate na naslednji povezavi: Grand Hotel d’Angkor Siem Reap.

Leta 1975 je razvoj Siem Reapa prekinila brutalna državljanska vojna, med katero so Rdeči Kmeri večino prebivalcev Siem Reapa izgnali na podeželje. Reka turistov je usahnila in templji Angkor so bili ponovno na milost in nemilost prepuščeni pragozdu. Ko se je v Kambodžo sredi 1990. let vrnila relativna stabilnost, se je Siem Reap začel ponovno razvijati. Prvič smo ga obiskali leta 1996 in čeprav je bilo že takrat v templjih Angkor precej turistov, se jih je dalo ogledati v relativnem miru. Ob ponovnem obisku Siem Reapa januarja 2013 pa smo bili naravnost šokirani. Siem Reap je podlegel hitremu, popolnoma nenadzorovanemu razvoju turizma. V centru je zraslo na desetine, morda na stotine brezosebnih restavracij s hrano podpovprečne kakovosti, gostišč in hotelov, masažnih salonov, barov, nočnih klubov, kičastih tržnic in trgovin, katerih lastnike (in občinske uradnike) zanima le kratkoročen zaslužek, za infrastrukturo pa ne poskrbi nihče.

Siem Reap je zaradi tega precej grdo mesto, tipičen primer stihijskega razvoja azijskega turizma, ki se bo prej ali slej sesul sam vase. A popotniki v Siem Reap ne pridejo zaradi mesta samega, pač pa zaradi templjev Angkor. Siem Reap je zgolj priročen kraj za prenočevanje, počitek in nočno zabavo. Slednjega v mestu ne manjka.

Stara tržnica (Psah Chas)

Mesnica v Siem Reapu

Mesnica na Stari tržnici

Lokalna zanimivost, ki si jo velja ogledati v Siem Reapu, je Stara tržnica v središču mesta. To je kraj, kamor se prebivalci Siem Reapa odpravijo po jutranjih  nakupih. Seveda ne na stojnice, strateško postavljene ob zunanjem robu tržnice, na katerih prodajajo vso mogočo šaro za turiste. Prava, tradicionalna tržnica se skriva globoko v notranjosti zgradbe, do katere se lahko prebijete po klavstrofobično ozkih prehodih. A klavstrofobija ni edina neprijetnost, s katero se je treba soočiti na Stari tržnici. Ko se končno prebijete v njeno osrčje, vas obkrožijo podobe in vonjave, ki niso za popotnike s slabimi želodci. Poleg svežega sadja in zelenjave na tržnici prodajajo ribe, školjke, meso in drobovino, razpostavljeno po lesenih stojnicah in obešeno izpod stropa. Hladilnikov seveda ni, zaradi česar je pogled na razstavljene dobrote težko prebavljiv. A vendar, tako je videti pravo življenje domačinov v Siem Reapu, ki ga je vredno izkusiti in je veliko zanimivejše od potikanja po turističnem getu v okolici ulice Pub Street.

Wat Preah Prom Raht

Wat Preah Prom Rath blizu Stare tržnice je eden od najstarejših budističnih templjev v Siem Reapu, ki še vedno deluje. Mirno dvorišče in vrt templja sta idealno zatočišče pred prašnimi, hrupnimi ulicami Siem Reapa. Tu si lahko ogledate več budističnih kipov in pagod, vključno s pagodami, v katere spravljajo žare. V templju se obnašajte spoštljivo. Odstranite pokrivala z glave, nosite majice, ki pokrivajo ramena, in hlače, ki pokrivajo kolena.

Pub Street

Pub Street v Siem Reapu

Pub Street v Siem Reapu

Pub Street je ulica v središču Siem Reapa, na kateri je največja koncentracija restavracij, barov in klubov v Siem Reapu. Čeprav je kakovost hrane na podpovprečnem nivoju, je ulica vedno preplavljena s popotniki z vsega sveta. Posebej živahna je zvečer, ko si popotniki radi privoščijo ledeno hladno kamboško pivo. Slednje je lahko, okusno in zelo poceni.Na Pub Street oziroma v njeni okolici (Pub Street Alley) smo preizkusili vegetariansko restavracijo Chamkar, kmersko restavracijo Amok in kavarno/restavracijo Blue Pumpkin Cafe. Nad kakovostjo hrane nismo bili navdušeni, je pa predvsem Blue Pumpkin Cafe prijeten kraj za sprostitev po napornem dnevu v templjih Angkor.

Supermarket

Po Siem Reapu je posutih mnogo mini trgovin, v katerih prodajajo vodo in ostalo pijačo ter razne prigrizke. Ena od takšnih trgovin je tudi na priročni lokaciji nasproti hotela Royal Crown Hotel & Spa, v katerem smo prenočevali in bili z njim zelo zadovoljni.

Vietnamska kava

Vietnamski Nescafe

A največji supermarket (ki je za zahodne standarde pravzaprav zelo majhen) z največjo izbiro izdelkov stoji na Sivatha Blv., pet minut hoje od Stare tržnice in v neposredni bližini Pub Street. Supermarket se imenuje Angkor Market. V njem poleg pijače (vključno s pivom in celo vinom po zelo ugodnih cenah) ponujajo mlečne izdelke, toaletne potrebščine, piškote, kruh in sveže sadje. Slednje smo vedo kupili v tem supermarketu, čeprav je vsaj teoretično nekoliko dražje kot na tržnici. A težava s kupovanjem sadja (ali česar koli drugega) na tržnici je, da želijo domačini tujcem zaračunati nenormalno visoke cene, kar v praksi pomeni, da v supermarketu, kjer so cene fiksne, še vedno plačate manj.Eden od zanimivih izdelkov, ki smo ga našli v Angkor Marketu, je instantna vietnamska kava Nescafe. Če ste ljubitelji kave in ste poskusili pravo vietnamsko kavo, se verjetno strinjate, da je to ena od najbolj aromatičnih in najmočnejših vrst kave na svetu. Nescafe je aromo in moč prave vietnamske kave v svoji instantni različici zelo dobro posnel. Poskusite jo!

Nočne tržnice

Nočna tržnica v Siem Reapu

Nočna tržnica v Siem Reapu

Nočne tržnice v Siem Reapu rastejo kot gobe po dežju, v glavnem v bližini Pub Street, saj prodajalci računajo, da se bodo turisti po večerji ali pijači odpravili še po nakupih. Resnici na ljubo na nočnih tržnicah ne ponujajo ravno privlačnih artiklov. Na vseh tržnicah ponujajo iste stvari, kot na Stari tržnici in njeni okolici, le cene so različne in zelo odvisne od vaših pogajalskih sposobnosti.Najstarejša nočna tržnica v Siem Reapu stoji  na severozahodni strani centra. Do nje z glavne ulice Sivatha pridete po ulici št. 7. Ne skrbite, da tržnice ne bi našli, kajti po sončnem zahodu Siem Reap razsvetlijo naravnost kričeči neonski smerokazi, ki turiste usmerjajo proti tržnici.

Smerokazom navkljub je najstarejša nočna tržnica v Siem Reapu dokaj mirna. Zdi se, kot da se večini turistov ne ljubi hoditi dlje od nekaj deset metrov od ulice Pub Street. Če bi radi kupili kakšen spominek ali obnovili popotniško garderobo, se le odpravite nanjo, saj boste tam lahko v miru nakupovali in glede na to, da ni gneče, boste imeli tudi večjo pogajalsko moč. Mimogrede se lahko ustavite še v restavraciji Ababa Curry House, kjer za razliko od ostalih restavracij v Siem Reapu strežejo hrano z okusom. Ababa Curry House je po našem mnenju ena izmed najboljših restavracij v Siem Reapu.

Bankomati

Za potovanje po Kambodži je najbolje pripraviti ameriške dolarje v gotovini, saj so, predvsem za večje nakupe, edino sprejemljivo plačilno sredstvo. Če vam denarja zmanjka, ga lahko sedaj dvignete na številnih bankomatih v Siem Reapu. Pred dvigom preverite višino provizije lokalne banke. Na nekaterih bankomatih lahko gotovino dvignete brezplačno (plačate le provizijo svoje banke). Na križišču Hospital Street in Sivatha Rd. stoji več bank, kjer lahko dvignete denar. Bankomati denar seveda izplačajo v ameriških dolarjih. Kamboški rieli so premalo vredni, da bi z njimi polnili bankomate.

Zemljevid Siem Reapa

[google-map-v3 width=”640″ height=”350″ zoom=”17″ maptype=”roadmap” mapalign=”center” directionhint=”false” language=”default” poweredby=”false” maptypecontrol=”true” pancontrol=”true” zoomcontrol=”true” scalecontrol=”true” streetviewcontrol=”true” scrollwheelcontrol=”false” draggable=”true” tiltfourtyfive=”false” addmarkermashupbubble=”false” addmarkermashupbubble=”false” addmarkerlist=”13.353864,103.85509{}apple.png{}Stara tržnica|13.354699,103.854511{}bar.png{}Pub Street|13.355534,103.853738{}conveniencestore.png{}Angkor Market|13.355733,103.852086{}conveniencestore.png{}Nočna tržnica|13.355341,103.853776{}bank.png{}Banke, bankomati|13.355007,103.856812{}pagoda-2.png{}Wat Preah Prom Raht” bubbleautopan=”true” showbike=”false” showtraffic=”false” showpanoramio=”false”]

Stara tržnica, Wat Preah Prom Ratht, Pub Street, supermarket, nočna tržnica in bankomati na zemljevidu Siem Reapa