Simbol Singapurja Merlion se poslavljaBooking.com

Kip Merlion v Singapurju

Merlion, Singapur

Noben obisk Singapurja ni popoln brez ogleda simbola tega sodobnega azijskega mesta: kipa Merliona – pol leva in pol ribe. A največji izmed kipov Merliona, ki je vse od leta 1995 stal na zabaviščnem otočku Sentosa, se je zdaj žal poslovil. Singapur je znan po nenehnem razvoju in načrtovalci mesta so se odločili, da kipa ni mogoče umestiti v načrte bodočega razvoja Sentose, poleg tega pa je bil zaradi svoje spoštljive starosti videti precej zastarel. Mnogi prebivalci Singapurja so bili nad odločitvijo razočarani, saj jim je bil 37-metrski kip zelo pri srcu, vendar ta kip Merliona na srečo ni edini v Singapurju. Vseh Merlionov je kar sedem, tako da lahko obiščete kakšnega drugega.

Drugi najbolj znan kip Merliona stoji tik ob obali, na obrobju poslovnega središča Singapurja in nedaleč stran od gledališč Theatres on the Bay. Tik za njim stoji prestižni hotel Fullerton, Merlion pa zre v zaliv Marina Bay, proti zabaviščno-hotelskemu kompleksu Marina Bay Sands. Ob njem je vedno živahno, saj ga obiščejo skorajda vsi turisti.

A tudi taMmerlion, ki so ga postavili že leta 1972, ni več na mestu, na katerem je najprej stal. Ko so leta 1997 dokončali most Esplanade, se ga z obale ni več dobro videlo, zato so ga prestavili za 120 metrov.

Merlion simbolizira skromne začetke Singapurja, ko je bil ta le majhna ribiška vas in se je imenoval Temasek. Beseda izvira iz malajske besede tasek, ki pomeni jezero.

Merlionova glava predstavlja prvotno ime Singapurja: Singapura, ki v malajščini pomeni levje mesto. Levje zato, ker naj bi Sang Nila Utama takrat, ko je priplul v Singapur, na otoku zagledal leva, vendar je dejstvo da levi v Singapurju nikoli niso živeli. A legenda živi še danes, tako kot simbol Singapurja.