Singapore Airlines ukinil najdaljši potniški let na svetuBooking.com


Singapore Airlines

Singapore Airlines

Danes zgodaj zjutraj je na letališču Changi v Singapurju še zadnjič pristalo letalo Airbus A340-500 letalske družbe Singapore Airlines, ki je priletelo direktno iz newyorškega letališča Newark. Let SQ21 iz New Yorka do Singapurja je bil najdaljši potniški let na svetu. 15.343 km dolg let je običajno trajal malo manj kot 19 ur, zaradi vetrov pa včasih tudi do 21 ur.

Na letalu je bilo 14 članov kabinskega osebja in šest pilotov ter kopilotov, ki so delali v štiriurnih izmenah. Na začetku je bila potniška kabina letala razdeljena na poslovni razred in premijski ekonomski razred v katerem so imeli potniki nekoliko več prostora kot v običajnem ekonomskem razredu. Kasneje so potniško kabino preoblikovali tako, da je bilo v njej le 100 sedežev poslovnega razreda.

Kljub temu, da je cena vozovnice znašala okoli 10.000 singapurskih dolarjev (skoraj 6.000 €) in da so bili leti dobro zasedeni, pri Singapore Airlines pravijo, da so bili glavni razlog za ukinitev leta previsoki operativni stroški. Letalo, ki so ga nekateri imenovali kar leteči tanker, je za svojo pot potrebovalo 222.000 litrov goriva, zaradi česar je bila samo za vzlet potrebna ogromna količina energije. Letalska družba Singapore Airlines je bila tudi tarča kritikov, ki so trdili, da tako dolg let škodljivo vpliva na zdravje potnikov. Slednji naj bi predolgo vdihavali recikliran zrak v potniški kabini, zaradi česar bi se lahko hitreje širili prehladi in ostale nalezljive bolezni. Nekateri so trdili tudi, da je bila zaradi tako dolge izpostavljenosti nižji količini kisika v potniški kabini povečana možnost nastanka globoke venske tromboze. Trdnih dokazov za navedeno ni, je pa res, da so bila letala, ki so letela na tej liniji, med drugim opremljena s posebnimi boksi za mrliče, če bi na dolgi poti od Singapurja do New Yorka, med katero ni bilo veliko možnosti za pristanke na alternativnih letališčih, slučajno kdo umrl.

Redni poslovni potniki nad ukinitvijo direktnega leta med Singapurjem in New Yorkom niso navdušeni. Odslej bodo morali potovati prek Frankfurta, zaradi česar se bo trajanje poti podaljšalo za več ur. A pri Singapore Airlines o možnosti ponovne uvedbe tega najdaljšega potniškega leta v prihodnosti ne razmišljajo. Zdaj najdaljši potniški let na svetu upravlja avstralska letalska družba Qantas, in sicer od Sydneya do Dallasa. Let traja 17 ur in 15 minut. Če torej želite doživeti najdaljši potniški let na svetu, morate najprej čez lužo, od tam pa direktno v Avstralijo.