Singapur

Singapur

Singapur

Hoteli Singapur >>

Singapur si večina verjetno predstavlja kot sterilno, dolgočasno betonsko džunglo, polno trgovin. A to je le tisti navzven najbolj viden del singapurske realnosti. Popotnikom ponuja veliko več, zato ta miniaturna otoška država ob konici Malajskega polotoka vsako leto privabi na milijone obiskovalcev.

Enkratno nakupovanje, odlična hrana, bogata mešanice kitajske, indijske in malajske kulture ter številne turistične znamenitosti, na primer Night Safari (prvi nočni živalski vrt na svetu), Underwater World (najpopularnejši oceanarij v regiji) in Jurong Bird Park (ptičji park z najbogatejšo zbirko ptic Jugovzhodne Azije na svetu) so najpogostejši razlogi za počitniški obisk te miniaturne mestne države.

Singapur je hkrati pomembno gospodarsko središče Jugovzhodne Azije, tako da ga pogosto obiskujejo poslovni potniki. Zaradi ugodne strateške lege, neprekosljive infrastrukture, dobrih prometnih povezav, nizkih davkov in kapitalske odprtosti se v njem srečuje in trguje ves svet. Singapur ima eno izmed najprometnejših pristanišč na svetu, v katerem pristajajo supertankerji, kontejnerske in potniške ladje več kot 600 ladijskih družb. Singapur je tudi eden izmed najpomembnejših svetovnih proizvajalcev elektronskih komponent in pomembno bančno središče – v Singapurju ima poslovalnice kar 130 različnih bank.

Za naše avtorje je Singapur več kot samo običajna popotniška destinacija, saj smo v njem preživeli več let in zato Singapur odlično poznamo. V tem vodniku tako objavljamo številne uporabne namige za zabavno preživljanje prostega časa. Spoznali boste najslikovitejše etnične četrti, najboljše kraje za nakupovanje ali za sprostitev ob dobri skodelici ledene kave. Pripravili smo tudi nasvete v zvezi s prenočišči in prevozom, naš kulinarični vodnik po Singapurju pa je uporaben predvsem za tiste, ki si želite privoščiti odličen, eksotičen obrok.

Zanimivosti

  • Legenda pravi, da ime “Singa Pura” ali “Levje mesto” izhaja iz 14. stoletja, ko je Sri Vijayanski princ na otoku opazil žival, ki je bila podobna levu – in otok poimenoval po njej. Katero žival je videl, ne ve nihče, dejstvo pa je, da v Singapurju nikoli ni bilo levov.
  • Singapur je ena izmed dvajsetih najmanjših držav na svetu s površino 682,7 kvadratnih kilometrov. Slovenija je skoraj tridesetkrat večja.
  • Singapur je druga najgosteje naseljena država na svetu, v kateri živi 6.430 ljudi na kvadratni kilometer. V Sloveniji jih živi 97 na kvadratni kilometer.
  • Stavbe v Singapurju ne smejo biti višje od 280 metrov. Največjo dovoljeno višino trenutno dosegajo tri: OUB Centre, OUB Plaza in Republic Plaza.
  • Singapur ima več kot 3.000 kilometrov cest. Če bi jih razporedili v ravno črto, bi segala od Singapurja do Hong Konga.
  •  Singapur ima najsodobnejši in najučinkovitejši sistem mestnega potniškega prometa na svetu. Domačini tako avtomobilov nimajo zaradi potrebe, pač pa zgolj zaradi prestiža. Vsak peti zasebni avto v Singapurju je Mercedes ali BMW.
  • Singapore Airlines slovi kot ena izmed najboljših letalskih družb na svetu.