Sodobni PekingBooking.com


Sedež kitajske nacionalne televizije CCTV

Sedež kitajske nacionalne televizije CCTV

Peking se razvija s svetlobo hitrostjo. Tradicionalna naselja hutong se pod težkimi bagri, ki delajo prostor za nove, široke avenije in steklene nebotičnike, nezadržno spreminjajo v sive ruševine. Prebivalci hutongov so ogorčeni, vendar pod železno roko kitajskih oblasti popolnoma nemočni. Mestni veljaki želijo kitajsko prestolnico po hitrem postopku preobraziti v moderno metropolo. Nekateri najnovejši arhitekturni dosežki Pekinga so res osupljivi, kljub grenkemu priokusu na silo zatrte tradicije.

Sedež CCTV (kitajske nacionalne televizije)

Stavba CCTV daje vtis, kot bi priletela naravnost z drugega planeta. Bolj kot stavbi je podobna gigantski vesoljski ladji, ki je pristala sredi poslovne četrti Pekinga. CCTV je glavno komunikacijsko orodje kitajske vlade, zato je njen sedež primerno zavarovan. Stavbo CCTV obdaja več metrov visok zid, tako da se ji je nemogoče približati. In se ji tudi ni treba, kajti 234 metrov visoka stavba CCTV je tako gigantskih dimenzij, da jo boste v objektiv fotoaparata lahko ujeli kvečjemu od daleč.

Lokacija: blizu postaje metroja Guomao (linija 1) ali Jintai Xizhao (linija 10)

Stolp 3 Svetovnega trgovinskega centra

Stolp 3 Svetovnega trgovinskega centra je bil ob našem obisku Pekinga še v gradnji, vendar skoraj dokončan. Sodoben nebotičnik ni samo najvišja stavba v Pekingu, odlikujejo jo tudi čiste, minimalistične linije, ki se ob sončnih dneh popolno stapljajo s sinjemodrim nebom. Prava paša za oči navdušencev nad sodobno arhitekturo.

Lokacija: blizu postaje metroja Guomao (linija 1)