Sofija, Bolgarija

Kip sv. Sofije v središču Sofije

Sv. Sofija, zaščitnica bolgarske prestolnice

Hoteli Sofija >>

Sofija ni mesto, v katerega bi se zaljubil na prvi pogled. Na sivih zgradbah, ki jih v desetletjih komunizma ni nihče ni vzdrževal, se je nabrala debela plast prahu, ki je Bolgari tudi po vstopu v Evropsko unijo ne bodo zlahka očistili. Po ulicah vozijo v glavnem zastareli avtomobili. Mnoge izmed njih so rabljene kupili v Nemčiji ali Švici, saj se na njihovih zadkih še vedno bleščijo nalepke D ali CH. Podobno je z javnimi prevoznimi sredstvi: v mnogih mestnih avtobusih v Sofiji, Plovdivu in drugih bolgarskih mestih, pa tudi vlakih, še vedno visijo celo nemški oglasi izpred dvajsetih let, ki se jih Bolgarom ni ljubilo ali ni zdelo vredno odstraniti. Ali pa so jim preprosto všeč.

Sofija tudi nima velikega števila znamenitosti. Če pohitite, si vse lahko ogledate v enem dnevu. A ljudje so prijazni, hrana odlična in cene hotelov za zdaj nizke, tako da se v mestu kljub vsemu splača ostati nekoliko dlje.

Obiskali smo jo dvakrat in če se nam ponudi tretja priložnost, jo bomo z veseljem izkoristili. Tipičen dokaz za to, da prvi vtis včasih le ni najpomembnejši. V Sofiji začneš zares uživati šele takrat, ko jo dobro spoznaš.