Sozopol, Bolgarija

Sozopol na obali Črnega morja v Bolgariji

Sozopol je manjše letovišče ob Črnem morju v Bolgariji

Hoteli Sozopol >>

Sozopol je majhen kraj s približno 7000 prebivalci na obali Črnega morja, 31 km južno od Burgasa.

Za obisk Sozopola smo se odločili, ker smo si želeli za nekaj dni v miru oddahniti na bolgarski obali, ne da bi se nam bilo treba spotikati ob množice turistov, značilne za Zlato obalo in Sončno obalo. Pa tudi morje v Sozopolu je čistejše, saj je bolj oddaljeno od delte Donave.

Sozopol je razdeljen na stari del in novi del. Slikoviti stari del je na polotoku, ki ga s celino povezuje le 150 metrov širok pas kopnega. Stari del Sozopola je majhen, z zanimivimi (delno lesenimi) hišami pod spomeniškim varstvom, ozkimi kamnitimi ulicami in nekaj cerkvami. Glavna ulica, ki teče po sredini vasi, je precej turistična, s številnimi trgovinami s spominki, lokali in nekaj trgovinami z živili. Ko pa smo zavili v tihe stranske ulice, smo ob opazovanju domačinov pri vsakdanjih opravilih začutili pravi utrip življenja v Sozopolu. Prijetno se je sprehajati po njem, tudi zaradi tega, ker te domačini vedno ošvrknejo z nasmeškom na obrazu, nekateri pa z veseljem celo malo poklepetajo. In potem ugotoviš, da bolgarščina sploh ni nerazumljiv jezik.

Med novim in starim delom Sozopola je plaža, za katero je nekaj lokalov. Med drugim lahko na eni izmed teras s pogledom na morje igrate biljard.

Novi del Sozopola, v katerem je večina hotelov in tudi nekaj plaž, pa se širi ob obali proti jugu in v notranjost celine. Ob našem obisku junija 2006 je bil novi del Sozopola eno samo veliko gradbišče. Domačini očitno računajo na večje število turistov, zaradi česar gradijo hotele kot po tekočem traku. Hoteli sicer niso tako veliki kot tisti na Sončni obali ali Zlati obali, jih je pa zato veliko. Če želite doživeti prijetni, zaspani Sozopol, ga obiščite čim prej – današnja idila bo kmalu le še oddaljen spomin.