Sprehod po starem jedru SingapurjaBooking.com

Ministrstvo za informiranje, komuniciranje in umetnost

Stara policijska postaja v Singapurju

Ob omembi Singapurja večina najprej pomisli na bleščeče steklene nebotičnike poslovnega središča, megalomanska nakupovalna središča, nočno dirko Formule 1, eno od najsodobnejših letališč na svetu, najnovejše elektronske igrače in vse ostalo, kar je povezano z nezadržnim napredkom te sodobne azijske države. Na zgodovino se spomni le malokdo, čeprav se v gozdu nebotičnikov skrivajo tudi pomembne stavbe in arheološka najdišča, ki pričajo o tisočletni zgodovini današnjega Singapurja.

V tem prispevku objavljamo predlog za sprehod po zgodovinskem delu Singapurja, med katerim ne boste odkrili le kolonialne zgodovine mesta, pač pa celo ostanke starodavne malajske kraljevine Temasek.

Sprehod začnite na postaji mestne železnice City Hall. Od tam se po North Bridge Road podajte proti jugu. Na levi strani boste zagledali snežnobelo katedralo svetega Andreja. Prvo cerkev so na tem mestu postavili leta 1836, drugo leta 1842, a so jo že leta 1852 zaprli zaradi govoric, da je njena postavitev razjezila lokalne duhove. Vanjo je dvakrat celo udarila strela, tako da so jo leta 1855 navsezadnje podrli. A že leta 1856 so se odločili postaviti novo cerkev, v kateri so prvo mašo izvedli 1. oktobra 1861. Med drugo svetovno vojno, leta 1942, je katedrala služila kot zasilna bolnišnica. Katedrala svetega Andreja spada pod anglikansko cerkev in je glavna cerkev 26 župnij in več kot 55 kongregacij v Singapurju. Znana je tudi po najstarejšem pevskem zboru v Singapurju. Domačini radi povedo, da so imeli pred nekaj desetletji vtis, da je katedrala velikanska, danes pa sodobnim nebotičnikom ne seže niti do gležnjev. Kljub temu je katedrala svetega Andreja še vedno največja katedrala v Singapurju.

Od katedrale nadaljujte pot po North Bridge Road proti jugu. Kmalu boste prispeli do velikega križišča. Prečkajte Coleman Street in nato še North Bridge Road, da pridete do nakupovalnega središča Funan Digitalife Mall, ki slovi po veliki izbiri elektronike. Od sprednjega vhoda se skozi nakupovalno središče sprehodite do zadnjega vhoda. Tako se boste v klimatiziranem prostoru lahko malo oddahnili od singapurske vročine, v trgovini 7-Eleven poleg zadnjega vhoda pa lahko kupite tudi hladno osvežilno pijačo, ki jo boste v nadaljevanju poti med raziskovanjem griča Fort Canning še kako potrebovali. Seveda bo mnoge izmed vas zamikalo, da raziščete ponudbo elektronike, a se v Funan Digitalife Mall lahko vrnete pozneje. Na tem sprehodu nas zanima zgodovina in naslednji dve pomembni stavbi stojita neposredno za nakupovalnim središčem.

Takoj, ko Funan Digitalife Mall zapustite skozi zadnji vhod, boste zagledali zanimivo belo-rdečo stavbo. To je centralna gasilska postaja, ki deluje še danes kot sedež singapurske civilne zaščite, odprli pa so jo leta 1909 kot odgovor na pogoste in uničujoče požare v takratnem Singapurju. Danes je to najstarejša gasilska postaja v Singapurju.

Kakšnih sto metrov od gasilske postaje proti jugu (na 140 Hill Street) stoji zanimiva stavba Ministrstva za informiranje, komuniciranje in umetnost.  Stavba s kar 911 pisanimi okni je bila nekdaj policijska postaja (old Hill Street Police Station) in kasarna. Projektiral jo je oddelek za javna dela leta 1930, gradnja pa je trajala štiri leta. V šestnadstropni stavbi je bila policijska postaja, garderobe, pisarne, garaže, stanovanja za 125 poročenih policistov in namestitve za 144 neporočenih policijskih inšpektorjev. Stavba je tudi med japonsko okupacijo in po drugi svetovni vojni služila kot policijska postaja, vse do leta 1980. Zadnji policist, ki je živel na postaji, jo je zapustil leta 1979, saj je singapurska vlada med tem uvedla program prednostnega nakupa stanovanj za policiste, tako da jim ni bilo več potrebno živeti na policijski postaji. Januarja 2000 je stavba postala sedež Ministrstva za informiranje, komuniciranje in umetnost in je znana tudi po imenu stavba MICA.

Pot nadaljujte po River Valley Road in takoj za stavbo MICA boste na desni strani zagledali zeleni grič Fort Canning. V park vstopite skozi vhod na River Valley Road in če se želite okrepčati, si lahko privoščite kavo in prigrizek v dobri kavarni The Fabulous Baker Boy, ki jo najdete ob vznožju parka Fort Canning. Nato se po stopnicah ali zavitih pešpoteh odpravite proti vrhu. Na mnogih mestih se odpira lep pogled na singapurske nebotičnike in zabaviščno četrt Clark Quay. Nad razgledom je bil navdušen tudi sam Stamford Raffles: Anglež, ki je prvi pristal v Singapurju, zato si je na griču Fort Canning dal zgraditi vilo. Sicer je bil Fort Canning najprej znan po imenu Bukit Larangan (Prepovedani grič), kasneje pa so ga preimenovali v Vladni grič, saj so zaradi njegove strateške lege na njem postavili razne vladno-vojaške stavbe. Na vrhu še vedno lahko vidite vhod v nekdanjo vojaško utrdbo, arheološka izkopavanja pa pričajo o obstoju kraljevine Temasek iz 14. stoletja, ki je bila živahen regionalni trgovski center. Med sprehodom po griču Fort Canning enostavno sledite smerokazom in si oglejte znamenitosti, ki vas posebej zanimajo.

Predlagamo, da sprehod po parku Fort Canning zaključite na istem mestu, kjer ste ga začeli. Predvsem zaradi tega, ker na drugi strani River Valley Road stoji nakupovalno središče Liang Court. V kleti slednjega je japonski supermarket in poleg njega japonska restavracija Ryoshi Sushi Ikeikemaru, v kateri si lahko privoščite odličen suši in japonske rezance po zelo prijaznih cenah.

Če se na ta sprehod odpravite pozno popoldan, bodo do takrat, ko ga zaključite, zagotovo zaživele tudi restavracije in bari v singapurski zabaviščni četrti Clarke Quay. Sprehodite se po njej in si, če ne drugega, privoščite kakšno hladno pivo.

V podzemno železnico lahko ponovno poniknete na postaji Clarke Quay.

Zemljevid Singapurja

Sprehod po zgodovinskem delu Singapurja na zemljevidu Singapurja


Sprehod po Singapurju 1 na večjem zemljevidu

Fotografije Singapurja

Fotografije nekaterih znamenitosti s sprehoda po zgodovinskem delu Singapurja

[nggallery id=22]