Stolp bobna in stolp zvona v PekinguBooking.com

Stolp zvona v Pekingu

Stolp zvona v Pekingu

Stolp bobna in stolp zvona stojita severno od Prepovedanega mesta, na glavni osi Pekinga, ki poteka v smeri sever-jug. Stolpa sta bila zgrajena leta 1272 in nato dvakrat uničena v požarih ter obnovljena. S stolpa bobna in stolpa zvona so v času dinastij Yuan, Ming in Čing (1271-1911) v Pekingu oznanjali čas.

Stolpi zvonov in bobnov stojijo v mnogih kitajskih mestih, a v Pekingu sta najvišja. Visoka sta skoraj 47 metrov, tako da se z njiju odpira lep pogled na okoliške hutonge. Poleg tega se stolp bobna in stolp zvona v Pekingu od drugih razlikujeta tudi po tem, da ne stojita eden poleg drugega, pač pa nasproti na razdalji 100 metrov.

Stolp bobna je bil ob našem obisku zaprt zaradi obnove, tako da smo po strmih stopnicah splezali le na stolp zvona. Na vrhu stolpa zvona visi največji in najtežji zvon na Kitajskem. Iz bakra izdelan zvon je visok sedem metrov in tehta kar 63 ton. Kogar mika, da bi preizkusil, kako zveni največji zvon na Kitajskem, to lahko stori, če plača 100 CNY.

Na območju okoli stolpa bobna in stolpa zvona je več hutongov – zanimivih tradicionalnih naselij starega Pekinga. Od stolpa bobna in stolpa zvona se lahko po ozkih ulicah hutongov peš podate do templja Lama, ali pa si privoščite udobnejše raziskovanje hutongov z rikše. Na trgu med stolpom bobna in stolpom zvona je vedno veliko voznikov rikš, ki vas z veseljem odpeljejo na ogled hutongov.

Lokacija: Stolp bobna in stolp zvona (angleško: Drum and Bell Towers; kitajsko: 钟鼓楼; pinyin: Zhōnggǔlóu). Ulica Di’anmen (angleško: Di’anmen Street; kitajsko: 地安门大街; pinyin: Dì’ānméndàjiē). Transport: metro linija 2, postaja Gulou Dajie ali avtobus številka 107 ali 635 s postaje metroja Dongzhimen.