StonehengeBooking.com

Stonehenge

Stonehenge

Stonehenge je verjetno najpomembnejša prazgodovinska znamenitost v celotni Veliki Britaniji. Stonehenge, kakršnega si lahko ogledamo danes, je zadnja faza gradnje, ki je bila dokončana pred približno 3500 leti, vendar njegovi začetki segajo kar 5000 let v preteklost.

Prvi Stonehenge je bil verjetno zgrajen približno 3100 let pred našim štetjem. Takrat so zgradili jarek, nasip in tako imenovane Aubreyske luknje – okrogle luknje, izkopane v apnencu, široke in globoke približno en meter, s strmimi stenami in ravnim dnom. Razporejene so v krogu premera približno 86 metrov. Med arheološkimi izkopavanji so v njih naleteli na upepeljene človeške kosti, vendar jih verjetno niso uporabljali izključno kot grobove, ampak za verske obrede. Kmalu zatem so Stonehenge zapustili za skoraj 1000 let.

V drugi, najbolj dramatični fazi gradnje Stonehengea približno 2150 let pred našim štetjem, so iz jugozahodnega Walesa na lokacijo prinesli približno 82 ogromnih kamnov. Nekateri tehtajo celo štiri tone. Predvidevajo, da so jih del poti vlekli na saneh in valjih, del poti pa transportirali po rekah. Celotna pot je bila dolga skoraj 390 kilometrov. Nato so kamne razporedili v obliki nepopolnega dvojnega kroga.
V tretji fazi, približno 2000 let pred našim štetjem, so v Stonehenge prinesli dodatne sarsenske kamne, po vsej verjetnosti iz Aveburyja, približno 40 km od Stonehengea. Največji kamen tehta kar 50 ton, zato transport po vodi nikakor ni bil možen. Kamne so tako verjetno z vrvmi vlekli na posebnih saneh. Sodobni izračuni kažejo, da bi bilo za vleko enega kamna potrebnih kar 500 moških, in dodatnih 100, ki bi pod njega podstavljali valje.

V zadnji fazi, kmalu po letu 1500 pred našim štetjem, so kamne prerazporedili v obliko podkve in kroga, ki ju lahko vidimo danes. V začetku je bilo v Stonehengeu verjetno približno 60 kamnov, vendar so bili nekateri do danes odstranjeni ali pa so se zdrobili. Ne glede na to pa Stonehenge ostaja eno od najbolj skrivnostnih svetovnih čudes, ki vsekakor vzbuja občudovanje in domišljijo.

Prevoz do Stonehengea

Do Stonehengea se je najlažje pripeljati z lastnim avtomobilom. V navigacijo vtipkajte poštno številko SP4 7DE. Parkirišče je na voljo na lokaciji. Vstopnina vključuje parkiranje (razen, če vstopnic niste kupili vnaprej – v tem primeru vam bomo parkirnino zaračunali, ob nakupu vstopnic za Stonehenge pa povrnili).

Če po Angliji ne potujete s svojim avtomobilom, se boste do Stonehengea verjetno odpravili iz najbližjega mesta, to je Salisburyja. Avtobusi na relaciji Salisbury-Stonehenge vozijo vsako uro. Podrobnosti o voznem redu si oglejte na spletnem mestu Connecting Wiltshire.

Vstopnina v Stonehenge

Tako kot v primeru ostalih znamenitosti Velike Britanije tudi za Stonehenge velja, da so najcenejše vstopnice na voljo izključno v prodaji prek interneta. Vstopnice za Stonehenge je zato priporočljivo kupiti vnaprej: ne samo zaradi cene, ampak tudi zaradi tega, ker je v času epidemije COVID-19 število obiskovalcev omejeno, zato je treba rezervirati vstopnice za določeno uro. Vstopnice za odrasle – odvisno od dneva v tednu in turistične sezone – stanejo okoli 20 funtov. Obstajajo tudi popusti za družine z več otroki. Za podrobnosti o cenah vstopnic za Stonehenge, odpiralnem času in spletno rezervacijo obiščite urano spletno mesto Stonehenge.

Obisk Stonehengea

Parkirišče in avtobusna postaja sta pred centrom za obiskovalce Stonehengea, ki je od kamnov oddaljen kratko vožnjo z brezplačnim avtobusom ali pa približno 30 minut hoje. Do kamnov se torej lahko odpravite peš ali pa z brezplačnim avtobusom. Verjetno je najboljša izbira, da se v eno smer peljete z avtobusom, v drugo pa sprehodite in si ob poti ogledate še nekatere druge prazgodovinske znamenitosti. In pohlevne angleške krave. Veliko krav. Pazite, kam stopate!