Svetovna kulinarika v nakupovalnem centru Westfield StratfordBooking.com


Tržnice s hrano v nakupovalnih centrih ali tako imenovani “Food Courti” običajno niso nič kaj privlačna možnost za kosilo, saj so masovne, brezosebne, spominjajo na restavracije s hitro hrano in tudi jedi, ki jih pripravljajo, so pogosto enostavne, generične in ne ravno okusne.

World Food Court v prvem nadstropju nakupovalnega centra Westfield Stratford poleg olimpijskega stadiona v vzhodnem delu Londona pa je vendarle malo drugačen. V njem je ducat restavracij oziroma stojnic, na katerih ponujajo kakovostne dobrote z vsega sveta: od kitajskih, tajskih, indijskih, libanonskih in italijanskih do ameriških in karibskih, privoščite pa si lahko tudi znameniti angleški fish and chips. World Food Court se od ostalih podobnih tržnic s hrano loči po tem, da so v njem stojnice odprle znane in uveljavljene londonske restavracije. Kakovost hrane na tej tržnici s hrano zato ni prav nič nižja kot v restavracijah, so pa glede na enostaven koncept in dejstvo, da obratujejo v slogu restavracij s hitro hrano in torej nimajo postrežnega osebja, cene nekoliko nižje.

Ob koncih tedna je v nakupovalnem centru Westfield Stratford nepopisna gneča, tako da je v restavracijah World Food Court zelo težko dobiti prosto mizo. Če imate možnost, ga obiščite med tednom, po možnosti pred peto uro popoldan. Takrat si boste lahko ponudbo hrane v miru ogledali in si kosilo privoščili, ne da bi se vam bilo potrebno drenjati z množico ostalih lačnih nakupovalcev.

Na tržnici s hrano World Food Court smo preizkusili naslednje stojnice:

Pho

Vietnamska restavracija Pho v nakupovalnem centru Westfield Stratford

Vietnamska goveja juha Pho

V vietnamski restavraciji Pho strežejo razne različice avtentične vietnamske goveje juhe z rezanci, ki se imenuje, prav ste uganili: pho. Poskusili smo originalno različico, ki jo postrežejo z zajetnim šopom vietnamskih zelišč in sojinimni kalčki. Občutljive goste velja opozoriti na način priprave te tradicionalne vietnamske juhe. V vročo juho vržejo na zelo tanke rezine narezano surovo govedino, tako da se govedina pravzaprav skuha v skledi, v kateri postrežejo juho. Če imate pred takšno pripravo mesa pomisleke, se raje ozrite po kakšni drugi restavraciji. Če se pripravljeni eksperimentirati, pa zagotovo ne boste razočarani.

Govedina, s katero so nam postregli, je bila sveža in okusna. Zelo nam je bila všeč tudi juha, ki je bila sladka, osvežilna, ravno prav začinjena. Priložena zelišča so jo še izboljšala. Morda bi bili lahko malo bolj kakovostni le rezanci, ki so bili nekoliko brez okusa, vendar je bila jed v splošnem tako zelo dobra, da si jo bomo z veseljem ponovno privoščili.

Restavracija Pho ima poslovalnice tudi v drugih delih Londona. Za lokacije, meni in ostale informacije obiščite njihovo spletno mesto: www.phocafe.co.uk

Rosa’s

Pad Thai v tajski restavraciji Rosa's v Londonu

Pad Thai

Osnovna ideja za tajsko restavracijo Rosa’s je bilo zmešati okus moderne Tajske s porcijo londonskega šarma, in sicer s kombiniranjem najboljših tajskih začimb in najbolj svežih angleških lokalnih sestavin.

Restavracijo Rosa’s sta odprla Tajska Saiphin in njen angleški mož Alex. Spoznala sta se v Hong Kongu in tudi tam sta nekaj časa imela restavracijo. Po prihodu v London sta restavracijo odprla v četrti Shoreditch, v nekdanji angleški kavarni Rosa’s, katere ime jima je bilo tako všeč, da sta ga obdržala. Danes imata restavracije v raznih delih Londona, tudi v Sohu.

Prisrčna zgodba, ki pa ni vplivala na naš strog okus glede tajske hrane. Na Tajskem in v ostalih državah jugovzhodne Azije smo namreč poskusili dovolj originalnih jedi, da nas zahodnjaški ponaredki ne morejo zapeljati.

V restavraciji Rosa’s smo poskusili klasične tajske rezance Pad Thai, ki nas niso razočarali. Nasprotno, zelo so nam bili všeč. Precej pikantni so, a še vedno aromatični, sveži in mojstrsko pripravljeni. Stojnico tajske restavracije Rosa’s v nakupovalnem centru Westfield Stratford tako brez nadaljnjega priporočamo vsakomur, ki bi v Londonu rad poskusil avtentično tajsko hrano. Za ostale lokacije v Londonu obiščite spletno mesto: Rosa’s.

Lotus Leaf

Stojnica Lotus Leaf v nakupovalnem centru Westfield Stratford

Piščančji pao s stojnice Lotus Leaf

Stojnica Lotus Leaf je specializirana za kantonski dim sum: raznovrstne hongkonške cmoke, polnjene z zelenjavo ali mesom. Poskusili smo bel soparjen kitajski kruh (ki ga imenujejo pao), polnjen z glaziranim piščancem v medu. Nad prestavitvijo cmokov nismo bili ravno navdušeni, saj so se trije cmoki v soparniku držali skupaj (morali bi biti ločeni), nad okusom pa se ne moremo pritoževati. Čeprav je bila jed drugačna od originala, nam je bila pravzaprav všeč, predvsem zaradi tega, ker je bil kruh manj nasiten in zato lažji za želodec.

Lokacija: Nakupovalni center Westfield Stratford, Montfitchet Way, E20 1GL. Metro: Stratford (Central in Jubille Line, DLR, Overground, National Rail).

Zemljevid Londona

[google-map-v3 width=”640″ height=”350″ zoom=”15″ maptype=”roadmap” mapalign=”center” directionhint=”false” language=”default” poweredby=”false” maptypecontrol=”true” pancontrol=”true” zoomcontrol=”true” scalecontrol=”true” streetviewcontrol=”true” scrollwheelcontrol=”false” draggable=”true” tiltfourtyfive=”false” addmarkermashupbubble=”false” addmarkermashupbubble=”false” addmarkerlist=”51.543639,-0.007918{}supermarket.png{}Nakupovalni center Westfield Stratford” bubbleautopan=”true” showbike=”false” showtraffic=”false” showpanoramio=”false”]

Nakupovalni center Westfield Stratford na zemljevidu Londona