Tekočine v ročni prtljagi na letalu

Posamezna embalaža tekočine, ki jo vzamete v kabino letala, ne sme presegati 100 ml.

Posamezna embalaža tekočine, ki jo vzamete v kabino letala, ne sme presegati 100 ml.

Da bi vas zavarovali pred novo grožnjo, ki jo predstavljajo tekoči eksplozivi, je Evropska unija sprejela varnostna pravila, ki omejujejo količino tekočin, ki jo lahko vzamete s seboj na letalo. Ta pravila veljajo za vse potnike, ki letijo z letališč v EU, ne glede na ciljni kraj njihovega potovanja.

To pomeni, da mora varnostno osebje na kontrolnih točkah preveriti, ali imate pri sebi in v svoji ročni prtljagi poleg drugih prepovedanih predmetov tudi tekočine. Nova pravila pa ne omejujejo vnosa tekočin, ki jih lahko kupite v letaliških prodajalnah, ki so za točko, na kateri pokažete svoj vstopni kupon, ali na letalu, ki ga upravlja prevoznik EU.

Nova pravila so začela veljati v ponedeljek, 6. novembra 2006, na vseh letališčih v EU in na Norveškem, na Islandiji in v Švici ter se bodo uporabljala do nadaljnjega.

Nova pravila postopno uvajajo tudi letališča izven EU – pred poletom preverite spletno stran letališča, na/s katerega letite.

Kaj je novega?

Pri pakiranju
V svoji ročni prtljagi lahko prenašate samo majhne količine tekočin, ki morajo biti shranjene v posamičnih posodah z največjo prostornino 100 mililitrov. Te posode morate zapakirati v prozorno plastično vrečko, ki jo je mogoče znova zatesniti in katere prostornina pri enem potniku ni večja od enega litra.

Na letališču
Da bi varnostnikom na kontrolnih točkah omogočili lažje odkrivanje tekočin, morate:

 • vse tekočine, ki jih prenašate, predložiti varnostnikom na kontrolnih točkah, da jih pregledajo,
 • sleči jopič in/ali plašč, ki bosta pregledana ločeno,
 • iz ročne prtljage odstraniti prenosne računalnike in druge večje električne naprave, ki bodo pregledani ločeno.

Med tekočine spadajo:

 • voda in druge pijače, juhe, sirupi,
 • kreme, losjoni in olja,
 • parfumi,
 • razpršilci,
 • geli, vključno z geli za lase in tuširanje,
 • vsebina posod pod tlakom, vključno s peno za britje, drugimi penami in dezodoranti,
 • paste, vključno z zobno pasto,
 • mešanice tekočih in trdnih snovi,
 • črtalo za trepalnice,
 • katere koli druge snovi s podobno gostoto.

Kaj se ne spremeni?

Še vedno lahko:

 • tekočine prenašate v oddani prtljagi – nova pravila zadevajo samo ročno prtljago,
 • med svojo ročno prtljago prenašate zdravila in nujno potrebna živila, vključno z otroško hrano, ki jih boste uporabljali med potovanjem. Morda boste morali dokazati, da jih nujno potrebujete,
 • tekočine, kot so pijače in parfumi, kupite bodisi v prodajalni na letališču EU, ki je za točko, na kateri pokažete svoj vstopni kupon, ali na letalu, ki ga upravlja prevoznik EU. Če ste jih kupili zapakirane v posebni zatesnjeni vrečki, te vrečke pred pregledom ne odpirajte, sicer lahko varnostno osebje na kontrolni točki njeno vsebino zaseže. (Če na letališču EU presedate na drug let, vrečke ne odpirajte pred varnostnim pregledom na transfernem letališču ali na zadnjem letališču, če presedate več kot enkrat.)

Vse te tekočine lahko vzamete s seboj na letalo poleg zgoraj navedenih količin, ki jih hranite v plastični vrečki, ki jo je mogoče znova zatesniti.

To je teorija, v praksi pa…

Gornje smernice so pripravili Evropska komisija, Združenje evropskih letalskih prevoznikov in mednarodno združenje letališč ACI Europe.

V njih navedena splošna pravila naj bi veljala na vseh letališčih enako, a naše izkušnje kažejo, da temu ni tako.

Poznamo na primer konkretne primere, ko so potnikom, ki so prestopali v Amsterdamu, zasegli tekočine, ki so jih kupili v letaliških prodajalnah za kontrolno točko vstopnih kuponov v Budimpešti (vključno z buteljko vina za skoraj 100 evrov!) in Luxembourgu, čeprav so bile tekočine zapečatene v posebni vrečki. Razlog: vrečke, v katere so zapečatili tekočine v Budimpešti in Luxembourgu, naj ne bi bile skladne s pravili EU.

Po drugi strani pa smo v ročni prtljagi ali žepih plaščev večkrat “pozabili” kakšno majhno razkužilo za roke, balzam za ustnice in podobno, pa slednjega na nobenem letališču nikoli niso odkrili.

Kakor koli, pred nakupom dragocenih tekočin na letališčih prodajalcem vedno povejte, kam letite in ali letite direktno ali s prestopanjem, tako da vam bodo lahko svetovali glede nakupa, saj bi morali poznati postopke, ki jih dejansko izvajajo na posameznih letališčih.