Tempelj Lama v PekinguBooking.com


Tempelj Lama v Pekingu

Tempelj Lama v Pekingu

Tempelj Lama je eden izmed najbolj znanih tibetanskih budističnih templjev izven Tibeta. Odlikujejo ga številni živobarvni paviljoni, dvorišča, umetelno izdelani kipi levov in Budinih kipov. Tempelj Lama je eden izmed najbolj barvitih in med obiskovalci najbolj priljubljenih templjev v Pekingu.

Prve stavbe templja so bile zgrajene leta 1694 v času dinastije Čing. Kompleks je najprej uporabljal princ Yin Zhen za svojo rezidenco, kasneje pa je postal cesar, se preselil v Prepovedano mesto, se preimenoval v Yong Zheng, njegova prejšnja palača pa je postala palača Yonghe. Tempelj Lama je tako še danes znan kot Yonghe, kar si je koristno zapomniti, saj se pod tem imenom pojavlja v številnih brošurah in na zemljevidih ter smerokazih.

Po vstopu v kompleks templja Lama se obiskovalci skozi prijeten drevored sprehodijo do prvega paviljona. Pred živordečo stavbo s tremi vrati stojita dva velika kipa levov, kar daje vedeti, da je bil tempelj nekoč rezidenca članov kitajske cesarske družine. Vstopite v stavbo in izstopite pri zadnjih vratih – tako se znajdete na drugem dvorišču, za katerim vas zopet pričakujejo odprta vrata naslednje stavbe. In naslednje … in naslednje … in tako naprej. Tempelj Lama je velikanski kompleks. V zadnji stavbi stoji največji zaklad templja – 18 metrov visok kip Bude, izrezljan iz enega samega kosa sandalovine. Fotografiranje tega in ostalih kipov Bude ni dovoljeno.

Tempelj Lama ni zanimiv le zaradi čudovitih paviljonov, živobarvnih nadstreškov in do potankosti izrezljanega okrasja, pač pa tudi zaradi tega, ker v njem številni budisti prižigajo kadilo in opravljajo obrede. V templju Lama se pred očmi obiskovalcev odvija del vsakdanjega življenja budistov, tako da tempelj ne ponuja le pogleda v kitajsko zgodovino, pač pa pomaga razumeti tudi sodobno, vendar s tradicionalnimi običaji prepleteno kitajsko kulturo.

Lokacija: Tempelj Lama (angleško: Yonghegong; kitajsko: 雍和宮; pinyin: Yōnghégōng). Metro: linija 2 ali 5, postaja Yonghegong Lama Temple.