Tempelj Zhihua, PekingBooking.com


Tempelj Zhihua, Peking

Tempelj Zhihua, Peking

Tempelj Zhihua je ena izmed manj znanih znamenitosti Pekinga, ki je ne obišče veliko turistov. A nekje smo prebrali, da je tempelj Zhihua ena izmed največjih in najstarejših lesenih zgradb v Pekingu, kar se je slišalo zanimivo. Poleg tega tempelj stoji v hutongu – eni izmed tradicionalnih četrti Pekinga, ki zaradi hitrega razvoja Pekinga v zadnjem času zelo hitro izginjajo. Ta dejstva so se nam zdela dovolj zanimiva za obisk templja Zhihua. Ustavili smo taksi in vozniku povedali, kam se želimo peljati, pa nam je rekel, da templja ni več, da so ga podrli. To se nam je zdelo skorajda nemogoče. Res je, da podirajo stanovanja v hutongih, a templji so vendarle tako močni simboli kitajske kulture, da jih ne bi kar tako rušili. Srečo smo poskusili z drugim taksistom in ta nas je brez pomislekov odpeljal (skoraj) do templja. V hutong ni hotel zaviti, ker je trdil, da so tam ulice preozke za taksi (kasneje smo odkrili, da to ni res).

Po teh manjših pripetljajih smo komaj čakali, da si ogledamo “eno izmed najstarejših lesenih stavb v Pekingu”, a nas je po vstopu v tempelj prevzelo rahlo razočaranje. Tempelj Zhihua je bil namreč pred kratkim obnovljen, tako da ne daje niti najmanjšega vtisa starosti. Notranjost nekaterih stavb je kljub temu zanimiva – posebej stavbe na levi strani glavnega dvorišča, v kateri je na desetine umetelno izdelanih kipov Bude.

Templja Zhihua ne bi uvrstili na seznam glavnih znamenitosti Pekinga. Obiščite ga, če imate čas in če bi se radi sprehodili tudi po tradicionalnem naselju hutong.

Lokacija: Templej Zhihua (angleško: Zhihua Temple; kitajsko: 智化寺; pinyin: Zhìhuàsì). Naslov: 5 Lumicang Hutong (kitajsko: 禄米仓胡同5号; pinyin: Lùmǐcānghútòng). Transport: avtobus št. 24 s postaje Dongzhimen ali Beijing Railway Station, izstopite na postaji Lumicang.