Termalna kopališča v Budimpešti

Termalno kopališče Széchenyi, Budimpešta

Termalno kopališče Széchenyi v Budimpešti

Hoteli Budimpešta >>

Budimpešta od nekdaj slovi po termalnih kopališčih. Vrelce vroče vode so uporabljali že Rimljani, v njih se je kopal kralj Matija Korvin, Otomani pa so zgradili kopališča, v katerih se lahko namočite še danes. V začetku 20. stoletja so postali prebivalci Budimpešte naravnost obsedeni s termalnimi kopališči, tako da so zrasla številna nova. Danes je najbolj znanih pet: Király, Rudas, Gellért, Lukács in Széchenyi. Za turiste so najbolj zanimiva Rudas, Gellért in Széchenyi.

Termalno kopališče Széchenyi

Széchenyi je za turiste najprimernejše termalno kopališče v Budimpešti. Ogromen kompleks pokritih in odprtih termalnih bazenov je v mestnem parku, blizu Trga junakov. Odprli so ga leta 1913. Na notranjem dvorišču kopališča Széchenyi je plavalni bazen in dva bazena s termalno vodo, ki sta odprta tudi pozimi. V enem izmed termalnih bazenov v določenih časovnih presledkih vključijo naprave za podvodno masažo, drugi (z najbolj vročo vodo) pa je znan predvsem po šahistih, ki se namakajo v vroči vodi in figure premikajo po kamnitih šahovnicah. Na kopališču Széchenyi je tudi savna in več pokritih bazenov z različnimi temperaturami vode.

Kopališče Széchenyi je vsekakor turistično, vendar kljub temu izredno priljubljeno tudi med domačini. Predvsem poleti nekateri na kopališče pridejo s prigrizki, križankami in opravljivimi revijami in tam preživijo celo popoldne ali pa kar ves dan.

Lokacija: Pešta XIV, Állatkerti körút 11. Transport: metro M1 (Szécheny Fürdő). Splet: spasbudapest.com

Termalno kopališče Rudas

Termalno kopališče Rudas je najimenitnejše otomansko kopališče v Budimpešti. Staro je več kot 400 let in do leta 2006 je bilo rezervirano samo za moške. Zdaj je ob določenih dnevih odprto samo za moške, ob določenih dnevih samo za ženske in ob določenih dnevih za ženske in moške hkrati. Ob dnevih, ko je kopališče odprto za oba spola, so kopalke seveda obvezne, ob ostalih dnevih ne.

Bazeni v termalnem kopališču Rudas so razporejeni v velikem ovalnem prostoru, nad katerim se razprostira čudovita kupola. Nekateri deli kupole so prekriti z vitraži, skozi katere v kopališče prihaja mistična, raznobarvna svetloba. Poleg termalnih bazenov so na kopališču Rudas tudi savne in tako kot na drugih kopališčih si lahko privoščite sprostilno masažo. Ne ustrašite se močnih maserjev, ki dajejo vtis, da vam bodo polomili vse kosti. Gospodje dobro vedo, kaj delajo.

Termalni bazeni in plavalni bazen na kopališču Rudas so ločeni, tako da z eno vstopnico lahko greste le v termalno kopališče ali pa le v bazen. Vstopnice so dražje, kot za kopališče Szécheny, vendar je kopališče Rudas zaradi otomanske arhitekture in orientalskega vzdušja vsekakor vredno obiskati.

Lokacija: Budim I, Döbrentei tér 9. Transport: tramvaj št. 19, 41 (Döbrentei tér), avtobus št. 7 (Rudas fürdő). Splet: spasbudapest.com

Termalno kopališče Gellért

Kopališče Gellért (poleg znamenitega hotela Gellért) slovi kot najimenitnejše termalno kopališče v Budimpešti in temu primerne so tudi cene. Kopališče Gellért je veliko, leta 1918 dokončane zgradbe so čudovite, a vam v primeru, da si v Gellért ne želite zaradi posebnega razloga, bolj priporočamo Széchenyi. Z vidika termalnih bazenov ima slednji vse, kar ima Gellért, razen visokih cen – in poletnega bazena z umetnimi valovi.

Lokacija: Budim XI, Kelenhegyi út 4. Transport: tramvaj št. 47, 49 (Szent Gellért tér), avtobus št. 7 (Szent Gellért tér). Splet: spasbudapest.com

Zapleten obisk kopališč

Na Madžarskem je marsikatera na videz vsakdanja stvar bolj zapletena, kot bi človek pričakoval, v zapletenosti pa nedvomno prednjači obisk kopališča.

Na kopališču Széchenyi na primer pri okencu, kjer kupite vstopnico, visijo ceniki, s katerih si izberete želene storitve. Lahko se odločite samo za obisk bazenov ali pa tudi za masažo, blatno kopel ipd. Odločiti se morate tudi, ali potrebujete samo omarico (kar pomeni, da se boste morali preobleči v skupnem prostoru) ali zasebno kabino.

Recimo, da se odločite samo za obisk bazenov in da potrebujete omarico. Po plačilu dobite račun in kartico. Oboje obvezno shranite, sicer ste v težavah. Kartico pri vhodu v kopališče pritisnete ob skener in če imate srečo, se zapornica odpre. Če sreče nimate, vas okrca osoren uslužbenec, katerega dolžnost je izključno kreganje trapastih turistov, ki ne vedo, kako uporabiti kartico.

OK, vstopili ste, prvo oviro ste premagali. Zdaj morate poiskati garderobo in prazno omarico v garderobi. Potem, ko se preoblečete, pokličete enega izmed zaposlenih, ki vam da kovinsko ploščico s številko. Slednjo napiše na notranjo stran omarice in jo s svojim ključem zaklene. Številko omarice (ne številke na kovinski ploščici!) si obvezno zapomnite. Če jo pozabite, ste nasrkali, kajti svojo obleko boste težko dobili nazaj. Ko premagate tudi to oviro, lahko začnete uživati v bazenih. Plavanje v olimpijskem bazenu je dovoljeno le s plavalno kapo. Kupite jo lahko tudi na kopališču.

Ko imate namakanja dovolj, v garderobi poiščete zaposlenega, mu poveste številko svoje omarice, ki jo odklene in številko na vaši kovinski ploščici primerja s številko, napisano na notranji strani vrat omarice. Vzemite kartico in račun ter se odpravite k izhodu. Pri izhodu kartico vložite v režo (upajte, da vam uspe v prvem poskusu, sicer si boste na glavo spet nakopali nergajočega kopališkega delavca) in če ste bili na kopališču manj kot dve uri, vam naprava natisne nov račun, na katerem piše, da nekaj denarja dobite nazaj. S tem računom (in s tistim, ki ste ga dobili pri nakupu vstopnice!) se odpravite na blagajno nasproti blagajne, kjer ste kupili vstopnico, in če imate srečo, vam gospa brez komplikacij in godrnjanja vrne nekaj sto forintov.