Thai AirwaysBooking.com

Thai Airways

Thai Airways

Za: relativno ugodne cene, prijaznost osebja, član Star Alliance

Proti: rahel zdrs kakovosti hrane in postrežbe

Ocena

Thai Airways International je po zaslugi vizualno privlačnih televizijskih oglasov, ki jih lahko opazimo v kabelskih televizijskih programih, in splošnega prepričanja, da je Tajska – dežela smehljaja – in vse, kar je povezano z njo, prečudovita, zagotovo ena izmed najbolj prevpoznavnih azijskih letalskih družb. Ustanovljena je bila že leta 1951, ko je s propelerskimi letali prevažala potnike v odročne tajske province, s kasnejšimi nakupi reaktivnih letal in odpiranjem novih linij do Balija in Katmanduja ter kasneje Sydneya pa se je kmalu razvila v uglednega regionalnega prevoznika. Povezava s Scandinavian Airlines System jo je leta 1972 pripeljala v Evropo, danes pa s floto modernih letal vzleta in pristaja v več kot 30 državah sveta. Slovenije med njimi žal ni, lahko pa s Thai Airways proti Bangkoku poletite na primer iz Frankfurta.

Cenovno je Thai Airways med ugodnejšimi letalskimi družbami. Nekateri sicer trdijo, da letal ne vzdržujejo najbolje, v kar močno dvomimo, saj se je danes težko izogniti izpolnjevanju ostrih varnostnih meril, ki veljajo v mednarodnem letalskem prometu. Za notranje polete na Tajskem morda veljajo drugačna pravila, vendar je tudi tam Thai zagotovo najboljši. To potrjujejo besede potovalnega agenta, pri katerem smo nekoč kupili vozovnico od Chiang Maija do Bangkoka in nam je v polomljeni angleščini razložil: “Thai dobra družba. Če hočete v Bangkok in letite s Thai, pridete v Bangkok. Druge družbe, pridete v Bangkok, ne pridete v Bangkok. Fifty-fifty.” Nenazadnje, Thai Airways je ena izmed prvih družb, ki jo je Lufthansa leta 1995 povabila v globalno mrežo Star Alliance in slednja si v svojih vrstah zagotovo ne bi privoščila drugorazrednega prevoznika.

Udobje

Bolj, ko primerjamo udobnost ekonomskega razreda raznih letalskih prevoznikov na medcelinskih poletih, vse pogosteje ugotavljamo, da se po širini sedežev in prostoru za noge razlikujejo zgolj v niansah. Tudi pri Thai Airways se ravno dobrega spanca v masovnem ekonomskem razredu ne kaže nadejati – tisto, kar letalske družbe ločuje, pa je skrb za potnike, dodatne storitve (glasba, video) in seveda hrana. Thai Airways je v ekonomski razred osebne zaslone namestil le v novejša letala. V starejših si film lahko ogledate na stropnih monitorjih in velikem projekcijskem zaslonu na prvi steni vsakega oddelka, kar je odvisno od sedeža, na katerem sedite, lahko odlično, lahko pa je polovica zaslona zakrita s potniki. Na enem izmed naših poletov je bil projektor pokvarjen, tako da je bila slika rahlo eksotičnih barv.

Postrežba

Tajščina vsebuje besedo “sabai”, ki je sinonim za psihično in fizično dobro počutje. Kabinsko osebje Thai Airways, iz katerega izžareva pregovorna tajska prijaznost, se po svojih najboljših močeh trudi, da bi potniki res leteli “sabai”. Vode imajo potniki vedno dovolj, tudi na posebne želje se hitro odzivajo in vse, kar počnejo – tudi če se morajo spoprijeti z nergaškimi posamezniki – počnejo s tipičnim tajskim nasmeškom na obrazu, ki že sam po sebi blažilno vpliva na počutje.

Hrana

Tajska po vsem svetu slovi po odlični hrani in Thai Airways se trudi, da bi sloves ponesel še dlje. Thai Catering Services – podjetje za oskrbo letal s hrano, ki so ga leta 1960 ustanovili v Bangkoku, danes uživa ugled enega izmed najboljših oskrbovalcev letal na svetu. Svoje usluge ne ponuja le družbi Thai, pač pa tudi ostalim uglednim prevoznikom kot so Air France, Cathay Pacific Airways, Emirates, All Nippon Airways, SAS, Singapore Airlines in Malaysia Airlines. Od mnogih izmed partnerjev so prejeli prestižne nagrade, med drugim nagrado za odličnost in prvorazredno uslugo od Lufthanse, Cathay Pacific Airways, All Nippon Airways in Singapore Airlines.

Leta 1997, ko smo prvič leteli s Thai Airways, je bila hrana zares odlična. Tajski curry s piščancem in rižem se je topil v ustih, sadje je bilo sveže, kruh ravno prav topel in mehak, sladica (kokosova torta) zapeljivo dobrega okusa. Žal je bilo tako le prvič – leta 2002, ko smo s Thai leteli iz Singapurja preko Bangkoka do Londona, smo bili kar malo razočarani, saj hrana niti zdaleč ni več dosegala standardov, ki smo jih bili pri Thai Airways vajeni pretekla leta. Zanimivo je, da v zadnjih letih tudi nagrad za hrano od ostalih letalskih prevoznikov ne pobirajo več – zadnjo so prejeli leta 1999.

Thai ali ne?

Kljub omenjenemu zdrsu kakovosti hrane in dejstvu, da na nekaterih poletih tudi letala niso več tako čista, kot so bila pred leti, je Thai Airways še vedno letalska družba, s katero se splača leteti. Iz Evrope vas bo po relativno ugodni ceni popeljala do Bangkoka, od tam pa tudi v bolj eksotične smeri. Če iz Bangkoka načrtujete nadaljevanje poti v Kambodžo, Myanmar ali Laos in se odločate, ali bi pot nadaljevali s (cenejšimi) letalskimi prevozniki omenjenih držav ali nekoliko dražjim Thai Airways, vam toplo priporočamo Thai. Razen seveda, če si ne želite prav posebne avanture.

Ocena temelji na naslednjih letih:

  • München-Bangkok-München (november 1997)
  • Chiang Mai-Bangkok (november 1997)
  • Singapur-Bangkok-London Heathrow (november 2002)