Tower of LondonBooking.com

Utrdba Tower of London

Tower of London

Tower of London stoji na severnem bregu Temze v Londonu in slovi predvsem kot temačna utrdba, zaznamovana z okrutnim mučenjem in usmrtitvami. A med svojimi hladnimi stenami kljub temu skriva tudi zvrhano mero manj strašne britanske zgodovine. V utrdbi Tower of London, katere obisk žal stane zajetnih dvajset funtov, a se izplača, se lahko poučite o zgodovini kraljevske palače, orožarne in mogočne trdnjave. Obiskovalcem predstavijo tudi kraljevske zveri, ki so nekoč živele v utrdbi, zaradi česar jo mnogi označujejo kot prvi londonski živalski vrt.V utrdbi Tower of London so od leta 2012 dalje shranjeni tudi znameniti kronski dragulji, obiskovalci se lahko udeležijo vodenega ogleda z Beefeaterji, med katerim slišijo njihove krvave zgodbe, obiščejo mesto, po katerem so se nekoč kotalile brutalno odsekane glave, se poučijo o zgodovini krokarjev, značilnih za utrdbo, in pobliže spoznajo meče ter ostalo orožje.

Najzanimivejši deli utrdbe Tower of London

Beli stolp

Beli stolp je ena od najpomembnejših zgodovinskih stavb na svetu. Zgradili so ga z namenom ustrahovanja in podreditve Londončanov ter odvračanja napadov tujih osvajalcev. Danes predstavlja simbol Londona in Velike Britanije.

Kronski dragulji

Ob pogledu na 23.578 dragih kamnov, ki sestavljajo kronske dragulje, se obiskovalcem dobesedno zaiskrijo oči. Zbirka vključuje najslavnejše diamante na svetu. Kronski dragulji so razstavljeni v draguljarni v utrdbi Tower of London.

Ogledi z Yeomanskimi stražarji

Med ogledom utrdbe Tower of London ne zamudite vodenega ogleda z Yeomanskim stražarjem. Ogled je vključen v ceno vstopnice. Bahavi Yeomanski stražar vam bo na privlačen in zabaven način predstavil z utrdbo povezane zgodbe, v katerih ne manjka bolečine in strasti, izdajalstva in mučenja.

Krokarji

Legenda pravi, da bosta kraljestvo in utrdba Tower of London padla, če šest krokarjev, ki prebivajo v utrdbi, slednjo zapusti. Krokarji so postali eni od največjih znamenitosti utrdbe.

Srednjeveška palača

Za srednjeveško palačo je značilna prekrasna notranjost. V njej se lahko poučite o nekdanjem načinu življenja v tem presenetljivo razkošnem srednjeveškem gospodinjstvu.

Kraljevske zveri

V utrdbi Tower of London so več kot 600 let v ujetništvu prebivale eksotične živali. Med obiskom utrdbe lahko izveste številne nenavadne zgodbe o življenju teh živali.

Razstava o zapornikih

Tower of London je bil od samega začetka mesto za zapornike. Nova interaktivna razstava otrokom in odraslim na zanimiv način prikaže z zaporniki povezano zgodovino utrdbe.

Tower Green

Tower Green je mesto, na katerem so potekale usmrtitve zapornikov, vendar ne katerih koli. Na tem mestu so usmrtili le zapornike najvišjega ranga. V Tower Greenu danes stoji spomenik tistim, ki so umrli v njem.

Praktične informacije

Tower of London je poleti (od 1. marca do 31. oktobra) odprt od torka do sobote 9:00-17:30 in ob nedeljah in ponedeljkih 10:00-17:30.

Pozimi (od 1. novembra do konca februarja) je Tower of London odprt od torka do sobote 9:00-16:30 in ob nedeljah in ponedeljkih 10:00-16:30.

Zadnji ogled z Yeomanskim stražarjem je ob 14:30 (pozimi) oziroma ob 15:30 (poleti).

Tower of London je zaprt od 24. do 26. decembra in 1. januarja.

Za ogled celotne utrdbe sta potrebni vsaj dve ali tri ure. V času poletnih počitnic in ob koncih tedna je v utrdbi precejšnja gneča, zato se lahko zgodi, da je treba za vstop v določene dele utrdbe počakati. V tem primeru se ogled celotne utrdbe lahko zavleče na dlje od treh ur.

Za obisk utrdbe nosite udobno obutev in bodite pozorni na to, kje hodite. Utrdba je namreč zelo stara, zato so mnoge površine neravne, zglajene in predvsem po dežju tudi spolzke. V nekaterih prostorih je temno, zato pred pohajanjem po njih počakajte, da se vaše oči privadijo na temo. Na nekaterih vrtovih so strma pobočja in nezaščiteni jarki, zato pazite na svoje otroke.

Vstopnice za Tower of London

Vstopnice za Tower of London lahko kupite na kraju samem ali preko spleta. Na blagajni pred utrdbo je običajno gneča, tako da priporočamo vnaprejšnji nakup vstopnic preko spleta. Slednje so tudi nekoliko cenejše od vstopnic, kupljenih na kraju samem.

Cene vstopnic za Tower of London (od 1. marca 2013 do 28. februarja 2014):

odrasli: 21,45 GBP na kraju samem; 20,35 GBP preko spleta

otroci (mlajši od 16 let): 10,75 GBP na kraju samem; 10,17 GBP preko spleta

družine (do 2 odrasla in 3 otroci): 57,20 GBP na kraju samem; 53,90 GBP preko spleta

Vstopnice za Tower of London veljajo največ 7 dni od nakupa. Če jih na primer kupite 10. julija, lahko Tower of London obiščete najkasneje 17. julija.

Vstopnice za Tower of London preko spleta lahko kupite na naslednji povezavi: vstopnice za Tower of London

Hrana in pijača

Glede na to, da obisk utrdbe Tower of London lahko traja precej dolgo časa, je v utrdbi poskrbljeno za hrano in pijačo. V restavraciji in kiosku je na voljo pijača, sadje, lahki prigrizki in popolni obroki. Cene so relativno ugodne, saj glavne jedi stanejo okoli 10 funtov.

Zemljevid Londona

[google-map-v3 width=”640″ height=”350″ zoom=”15″ maptype=”roadmap” mapalign=”center” directionhint=”false” language=”default” poweredby=”false” maptypecontrol=”true” pancontrol=”true” zoomcontrol=”true” scalecontrol=”true” streetviewcontrol=”true” scrollwheelcontrol=”false” draggable=”true” tiltfourtyfive=”false” addmarkermashupbubble=”false” addmarkermashupbubble=”false” addmarkerlist=”51.507968,-0.076346{}palace-2.png{}Tower of London” bubbleautopan=”true” showbike=”false” showtraffic=”false” showpanoramio=”false”]

Tower of London na zemljevidu Londona

Tower of London leži na severnem bregu Temze. Najbližja postaja metroja je Tower Hill (linija District ali Circle). Poleg postaje Tower Hill je postaja Tower Gateway, kjer ustavljajo vlaki železnice DLR, ki prav tako spada v okvir londonskega javnega prometa.