Trg nebeškega miruBooking.com

Trg nebeškega miru

Trg nebeškega miru

Trg nebeškega miru je simbolično središče kitajskega univerzuma, neskončen prazen prostor v središču Pekinga in največji trg na svetu. Z Vrat nebeškega miru na severni strani trga je Mao Ce Tung 1. oktobra 1949 razglasil ustanovitev Ljudske republike Kitajske, leta 1976 se je ob njegovi smrti na trgu zbralo milijon ljudi, leta 1989 so z vojaškimi tanki s trga razgnali na tisoče študentov, ki so zahtevali uvedbo demokracije na Kitajskem. Dogodki iz leta 1989, predvsem poboji študentov, ki so se dogajali v temnih stranskih ulicah okoli Trga nebeškega miru, daleč od televizijskih kamer in fotoaparatov, še danes predstavljajo eno izmed najobčutljivejših političnih tem na Kitajskem. Vsakršno govorjenje o dogodkih leta 1989 na Trgu nebeškega miru je pravzaprav prepovedano.

Peking smo obiskali ravno ob 20. obletnici dogodkov na Trgu nebeškega miru. 4. junija 2009 je bilo na trgu srhljivo mirno, okoli njega je patruljirala neskončna reka policijskih avtomobilov s prižganimi modro-rdečimi lučmi, poostrene varnostne ukrepe je izvajalo na stotine uniformiranih policistov in policistov v civilu. Novinarjem na trg niso dovolili, ostali so nanj lahko vstopili le s potnim listom, vsakega obiskovalca so pregledali natančneje, kot na letališču.

Trg nebeškega miru tudi ob običajnih dnevih bolj kot ljudem pripada kitajski vladi. Pred vstopom na trg z rentgenom slikajo prtljago, po trgu patruljirajo vojaki in policisti, ki legitimirajo naključne mimoidoče, trg je do zadnjega kotička pokrit z varnostnimi kamerami. A predvsem kitajski turisti se ne dajo motiti. Zanje je obisk Trga nebeškega miru uresničitev ene izmed največjih želja. Trg Tiananmen je ne glede na to, da je njegov načrtovalec Mao za kitajsko ljudstvo naredil ravno toliko slabega kot dobrega, eden izmed najmočnejših simbolov Ljudske republike Kitajske. Mao je trg zasnoval kot projekt, ki predstavlja enormnost komunistične partije, in to mu je vsekakor uspelo.

Na in ob Trgu nebeškega miru stojijo številne znamenitosti, vredne posebne omembe. Če se na Trg nebeškega miru pripeljete z linijo 2 podzemne železnice in izstopite na postaji Quianmen, pred izhodom iz podzemne železnice najprej zagledate Prednja vrata na južni strani Trga nebeškega miru. Prednja vrata sestavljata dva gigantska, bogato okrašena portala. Notranji je visok kar 40 metrov. Nekoč je bil del mestnega obzidja, na levi in desni strani vrat pa sta stala templja, ki ju danes ni več. Iz konteksta iztrgan portal tako daje vtis rahle osamljenosti.

Na severni strani Prednjih vrat stoji mavzolej Mao Ce Tunga, v katerem leži truplo slavnega kitajskega voditelja. Če ste se pripravljeni s številnimi Kitajci drenjati v vrsti, si truplo lahko ogledate (razen takrat, ko mavzolej zaprejo zaradi “vzdrževanja” trupla). Nekateri domačini trdijo, da je na ogled postavljena voščena kopija Mao Ce Tunga – če boste vstopili v mavzolej, sami presodite, ali imajo prav. Vstop v mavzolej je brezplačen, niso pa dovoljene torbe, nahrbtniki ali podobno, ki jih morate proti plačilu pustiti na za to določenem mestu.

Severno od mavzoleja Mao Ce Tunga, sredi Trga nebeškega miru, stoji visok obelisk, spomenik ljudskim junakom. Na obelisku so dokumentirani ključni dogodki iz kitajske zgodovine.

Zahodno od Trga nebeškega miru stoji gigantska monolitna zgradba, na kateri se blešči rdeča zvezda. To je stavba kitajske skupščine, v kateri zaseda nacionalni ljudski kongres. Stavba je bila zgrajena leta 1959 po očitno ruskem vzoru, saj je nezanimiva, hladna, morda celo srhljiva. V stavbi je med drugim sprejemna dvorana s 5.000 sedeži, v kateri je leta 1972 večerjal ameriški predsednik Richard Nixon, in kongresna dvorana z 10.000 sedeži.

Na severnem delu Trga nebeškega miru stoji visok drog, na katerem ponosno plapola kitajska zastava. Slednjo vsako jutro ob sončnem vzhodu dvignejo ob do potankosti koreografirani vojaški ceremoniji. Vojaki, ki sodelujejo v ceremoniji, so izurjeni tako, da naredijo natanko 108 korakov na minuto, koraki pa so dolgi natanko 75 centimetrov.Ceremonijo dviganja zastave si je zanimivo ogledati, čeprav to predvsem poleti pomeni, da boste morali vstati zelo zgodaj. Konec maja na primer zastavo dvigajo pred peto uro zjutraj. Komur zgodnje vstajanje ne gre od rok, si namesto dviganja zastave lahko ogleda spuščanje zastave vsak dan ob sončnem zahodu. A verjetno ni potrebno posebej omenjati, da je gneča na spuščanju zastave nepopisna, tako da si je težko izboriti dobro razgledno točko.

Na skrajni severni strani Trga nebeškega miru stojijo Vrata nebeškega miru, nad katerimi kraljuje gigantskiportret Mao Ce Tunga med dvema, s kitajskimi pismenkami napisanima sloganoma. Levi slogan se glasi “Naj živi Ljudska republika Kitajska”, desni pa “Naj živi enotnost ljudstev sveta”. Portret Mao Ce Tunga so protestniki leta 1989 oskrunili z jajci, napolnjenimi z barvo, a so oblasti presenetljivo hitro namestile novega. Tako so se govorice, da je vedno na zalogi več rezervnih portretov Mao Ce Tunga, potrdile za resnične.

Lokacija: Trg nebeškega miru (angleško: Tiananmen Square; kitajsko: 天安门广场; pinyin: Tiānānménguǎngchǎng). Transport: metro linija 1, postaji Tian’anmen West ali Tian’anmen East (na severni strani trga); metro linija 2, postaja Quianmen (na južni strani trga).