Trgovine z živili v Singapurju in kulinarični spominki

Kitajska specialiteta Pong Pia

Kitajska specialiteta Pong Pia. Zapakirano lahko kupite v supermarketih in jo zlahka prinesete domov.

Hoteli Singapur >>

V Singapurju vam verjetno ne bo treba vstopiti v kakšno izmed velikih samopostrežnih trgovin z živili, razen, če morda želite kupiti sadje ali če v Singapurju živite. Na potovanjih po Aziji se namreč nima smisla prehranjevati s hrano iz samopostrežnih trgovin, saj je restavracij, v katerih strežejo poceni, a dobro in sveže pripravljeno hrano, na vsakem koraku na pretek. Če vas kljub temu zanima, kaj se dobi v lokalnih supermarketih, spodaj navajamo trgovine, v katerih smo med prebivanjem v Singapurju največkrat nakupovali. Izbira v posameznih poslovalnicah iste trgovine se lahko razlikuje.

Supermarketi

Poslovalnice trgovin z živili Cold Storage in NTUC Fair Price najdete po vsem Singapurju. Obe sta bogato založeni s prehrambenimi izdelki, vključno s svežim sadjem, mineralno vodo, mueslijem in dobrim jogurtom (poskusite avstralsko znamko SKI). Odlična in zelo koncentrirana, s polnim sadnim okusom, sta tudi pasterizirana sokova iz manga ali guave (blagovna znamka Peel Fresh proizvajalca Marigold).

7-11

7-11 je veriga 24 ur odprtih mini supermarketov, katerih poslovalnice so raztresene po vsem otoku. Nekateri se v zvezi z njimi in razvajenostjo Singapurcev radi pošalijo in pravijo, da je za Singapurce divjina vsak kraj, ki je več kot 500 metrov oddaljen od trgovine 7-11. Če vas torej sredi noči popade lakota, se sprehodite po okoliških ulicah in skoraj zagotovo boste v zelo kratkem času naleteli na 7-11. Poskusite instantne rezance Nissin z okusom curryja z morskimi sadeži. Seveda niso zdravi, so pa zato hitro pripravljeni (s pomočjo avtomata z vročo vodo si jih lahko pripravite že kar v trgovini) in nesramno dobri. V 7-11 se lahko za malo denarja tudi odžejate – na primer z odličnim ledenim limoninim čajem. Postopek je sledeč: izberete velikost kozarca, ga na avtomatu sami napolnite z želeno količino ledu in čaja (ali ostalimi pijačami, ki so na razpolago), plačate na blagajni. Pol litra pijače stane manj kot 2 SGD.

Eno izmed pravil, ki se jih je treba držati na potovanjih po tropskih deželah, je: piti čim več tekočine. Seveda se vam ni treba kar naprej nacejati z vodo – zakaj ne bi za spremembo poskusili kakšne izmed tipičnih azijskih pijač? Naše priljubljene pijače v pločevinkah so sojino mleko, krizantemin čaj in ličijev sok znamke Yeo’s ali pa ječmenova pijača in pijača iz vodnega kostanja in lotosovega gomolja znamke Seasons. Najdete jih v večini supermarketov.

Kdor pogreša zahodno verzijo čipsa, mora poskusiti Doritos znamke Frito Lay, natančneje koruzni čips Nachos Cheese Tortilla. 180g zavitek stane približno 3 SGD in se zelo prileže z omako Hot Salsa chunky dip (kupite pekočo različico) proizvajalca Master Foods. Slednje stvari omenjamo zgolj zaradi tega, ker smo zares dober koruzni čips iskali na primer v Berlinu, na Dunaju, v Budimpešti in v Ljubljani, pa nam ga ni uspelo najti. Če boste poskusili zgoraj navedenega, vam bo jasno, o čem govorimo.

Kulinarični spominki

Preveč raznovrstne hrane, premajhen želodec, premalo časa? Ali pa azijske hrane enostavno nikoli nimate dovolj?

Dobro zapakirana lokalna hrana, kot na primer lokalne slaščice (piškoti iz mletih arašidov, pong pia, bei teh soh proizvajalca Glory), razne vrste mešanic karijev (najboljši sta blagovni znamki Asian Gourmet in Brahim’s), prigrizki, kot na primer rakovi zvitki ali celo krompirjev čips z azijskim okusom (krompirjev čips z okusom salse blagovne znamke Jack & Jill), je zelo primerna za prevoz domov. Poleg tega je odlična, poceni in na voljo v večini supermarketov.

Zanimiv kulinarični spominek je tudi kaja, lokalna (za Malezijo in Singapur značilna) marmelada iz kokosovega mleka, sladkorja, jajc in listov pandana, ki kaji dajo značilno zeleno barvo. Nekateri proizvajalci namesto pandana uporabljajo zelena barvila, vendar kaja v tem primeru nima za pandan značilne, na vanilijo spominjajoče arome. Pred nakupom kaje preberite deklaracijo na embalaži in se prepričajte, da proizvajalec uporablja pandan.