Trije dnevi v Angkorju – kaj obiskati?Booking.com

Večina popotnikov se odloči za tridnevni obisk Angkorja, kar zadostuje za obisk najpomembnejših templjev. V treh dneh predlagamo naslednje oglede:

1. dan: Banteay Kdei, Ta Prohm, Pre Rup, Angkor Wat

Banteay Kdei

Banteay Kdei

Če se v templje odpravite okoli osme ali devete ure zjutraj, boste imeli dovolj časa za nakup vstopnice (podrobnosti o vstopnicah in prevozu preberite v prispevku Angkor) in obisk naslednjih templjev:

Banteay Kdei

Ruševine templja Banteay Kdei nekoliko spominjajo na znameniti Pa Prohm, a je prvi v splošnem bolje ohranjen od drugega. Tempelj Banteay Kdei so zgradili na ruševinah prejšnjega templja in je služil kot samostan. Ker so ga zgradili iz materialov slabše kakovosti, je danes v precej slabem stanju, a mu ravno to daje poseben čar, predvsem v kombinaciji z okoliškim pragozdom, ki grozi, da ga bo dobesedno pogoltnil.

Ta Prohm

Tempelj Ta Prohm v Angkorju

Ta Prohm

Ta Prohm je poleg templja Angkor Wat najbolj znan tempelj v arheološkem parku Angkor, in sicer zaradi hollywoodske uspešnice Tomb Raider, katere del so posneli v tem templju. Resnici na ljubo je hollywoodska slava templju Ta Prohm prinesla več škode kot koristi, saj je tempelj preplavljen s filmskimi fanatiki, ki se pred znamenitim vhodom, preraščenim z veliko drevesno korenino, fotografirajo v vseh mogočih pozah in oponašajo Angelino Jolie. Tempelj poskusite obiskati zgodaj zjutraj, ko v njem še ni veliko obiskovalcev. Sicer je Ta Prohm v relativno slabem stanju. Januarja 2013 je v njem potekala obsežna obnova, tako da pričakujemo, da bo kmalu zasijal v novi podobi, ki pa bo brez dvoma odpihnila nekaj čarobnega vzdušja, kakršno je v templju vladalo pred prihodom filmskih navdušencev.

Pre Rup

Tempelj Pre Rup

Tempelj Pre Rup v Angkorju

Pre Rup se arhitekturno nekoliko razlikuje od ostalih templjev v arheološkem parku Angkor, saj je bolj kompakten in precej višji. Od daleč daje vtis mogočne skalne gore. Po dostopnih podatkih naj bi Pre Rup nekoč služil kot grobnica. Obiskovalci se lahko po strmih stopnicah povzpnejo na vrh templja, od koder se odpira lep razgled na okoliški pragozd in nekatere druge templje.

Angkor Wat

Angkor Wat je največji, najbolje ohranjen in najznamenitejši tempelj v arheološkem parku Angkor. Vedno je dobesedno preplavljen s turisti, čeprav imamo občutek, da jih je popoldan vendarle za spoznanje manj kot zjutraj (predvsem po peti uri, ko se veliko skupin turistov odpravi na ogled sončnega zahoda z gore Phnom Bakheng, ki ga zaradi gneče in kaosa sicer odsvetujemo). Zaradi tega priporočamo, da obisk templja Angkor Wat prihranite za konec prvega dneva. Poleg tega je Angkor Wat edini tempelj, ki je obrnjen proti zahodu, zaradi česar je tudi svetloba za fotografiranje popoldan veliko boljša kot dopoldan.

Angkor Wat

Angkor Wat

Zaradi velikosti templja Angkor Wat pričakujte, da boste v njem preživeli vsaj dve uri. Če si ga želite ogledati natančneje, računajte še na kakšno dodatno uro ali dve. Angkor Wat je tako z vizualnega kakor tudi arhitekturnega in umetniškega vidika naravnost prečudovit. Obkrožen je z gigantskim vodnim jarkom, tako da se je do templja treba sprehoditi po dolgem, masivnem kamnitem mostu. Zunanja stena templja meri 1300 x 1500 metrov, kar samo po sebi priča o velikosti kompleksa. Sam tempelj pokriva površino enega kvadratnega kilometra in je sestavljen iz treh ravni, sredi katerih se dviga centralni stolp. Stene okoli templja so prekrite z nešteto rezbarijami v kamnu, med drugim s skoraj 2000 apsarami, skrivnostnimi nimfami nekdanje kraljevine Kmerov, in prizori iz hindujske mitologije. Če vas zanima vsebina rezbarij, najemite dobrega vodiča.

Zemljevid Angkorja – ogledi 1. in 2. dan


Angkor na večjem zemljevidu

2. dan: Preah Khan, Preah Palilay, terasa slonov, Baphuon, Bayon, južni vhod v Angkor Thom

Preah Khan

Preah Khan

Drugi dan se lahko, morda tudi zaradi tega, ker ste prejšnji večer preživeli na nočnih tržnicah Siem Reapa in znameniti ulici Pub Street, kjer si le privoščite kakšno hladno kamboško pivo, v arheološki park Angkor odpravite nekoliko kasneje, recimo okoli devete ali desete ure. Tako boste imeli dovolj časa za obisk spodaj navedenih templjev.

Preah Khan

Preah Khan je ogromen kompleks, ki je nekoč služil kot samostan. V primerjavi z ostalimi templji zaradi svoje arhitekture daje skorajda evropski vtis, predvsem kolonada v zadnjem delu templja, za katero se zdi, kot da bi priromala naravnost iz Grčije. Čemu in od kod takšna podobnost, nikomur ni popolnoma jasno. Ko je bil Preah Khan na višku svoje slave, je v njem prebivalo več kot tisoč budističnih menihov. V njem je med obnavljanjem Angkor Thoma kratek čas živel tudi kralj Jayavarman VII.

Preah Palilay

Terasa slonov

Terasa slonov

Preah Palilay je majhen, večini turistov neznan tempelj, ki leži v gozdu za teraso kralja Lepra. Tempelj ni najbolje ohranjen. Preraščen je z močnimi koreninami visokih tropskih dreves, ki pa mu dajejo prav posebno vzdušje. V njem lahko začutite, kako so se počutili francoski raziskovalci ob odkritju templjev sredi pragozda.

Terasa slonov

Terasa slonov je 2,5 metra visoka in 300 metrov dolga terasa, katerih stene so okrašene z izrezljanimi sloni in mitološkimi ptiči garudami. Sprehodite se po njej in se ozrite na gromozanski travnik pred njo, kjer so v davnih časih prirejali bombastične parade, med katerimi so kmerski kralji razkazovali svojo slavo in moč.

Baphuon

Baphuon

Baphuon

Baphuon je ened glavnih templjev starodavnega mesta Angkor Thom, ki so ga pred kratkim lepo obnovili. Obiskovalci se lahko po strmih lesenih stopnicah povzpnejo na vrh templja, od koder se odpira lep razgled.

Bayon

Bayon je, poleg templjev Angkor Wat in Ta Prohm, najbolj znan tempelj v arheološkem parku Angkor. Slovi predvsem po 216 gigantskih kamnitih obrazih Bude, ki z vseh strani tiho strmijo v obiskovalce. Obrazov se od daleč skorajda ne razloči, ko vstopite v kompleks templja, pa nenadoma dobite občutek, kot da vas nekdo opazuje. In res, na vsakem koraku v vas strmi vsaj en obraz s skrivnostnim nasmeškom, ki skorajda požene strah v kosti.

Bayon

Bayon

Poleg znamenitih kamnitih obrazov si je v templju Bayon vredno ogledati tudi kamnite rezbarije na stenah templja. Nekatere od njih so zelo lepo ohranjene, druge obnovljene, in prikazujejo zgodovinsko bitko med Kmeri in Čami. Druge rezbarije prikazujejo vsakodnevno življenje v kmerskem kraljestvu, na primer prizore s tržnic, petelinje boje, igralce šaha in rojstva otrok.

Južni vhod v Angkor Thom

Angkor Thom

Angkor Thom

Starodavno mesto Angkor Thom je bilo obkroženo z visokim obzidjem. Vanj se je dalo priti le skozi štiri vhode: na zahodni, severni, vzhodni in južni strani. Južni vhod v Angkor Thom je obnovljen in zato najbolj priljubljen med turisti. Hkrati leži na glavni cesti od templja Angkor Wat do Bayona, tako da je predvsem zjutraj pred njim nepopisna gneča. Zato močno priporočamo, da si ga ogledate ob koncu dneva. Pred 20 metrov visokim, s kamnitimi slonjimi rilci in obrazi bogov okrašenim vhodom, je most, na katerem je na levi strani nanizanih 54 bogov, na desni pa 54 demonov. Motiv je vzet iz mitološke zgodbe, ki je ilustrirana tudi na eni od sten templja Angkor Wat. V bližini mostu je urejeno parkirišče za voznike tuk-tukov, tako da se lahko po mostu sprehodite peš in se fotografirate z glavami bogov in strašnih demonov.

3. dan: Banteay Srei in Kbal Spean

Tretji dan priporočamo ogled dveh bolj oddaljenih lokacij, za obisk katerih je potreben najem avtomobila, saj bi vožnja s tuk-tukom trajala več kot eno uro in mnogi vozniki tuk-tukov ne želijo voziti tako daleč. Povprašajte v hotelu, če lahko uredijo avto z voznikom, sicer pa se obrnite na kakšno od agencij v Siem Reapu.

Banteay Srei

Banteay Srei

Banteay Srei

Banteay Srei je eden izmed manjših templjev v arheološkem parku Angkor, ki pa slovi po najlepših rezbarijah v kamnu. Banteay Srei nekateri prevajajo kot “citadela žensk”, drugi trdijo, da ga je zgradila ženska. Vzrok za povezovanje templja Banteay Srei z ženskami je neverjetna prefinjenost rezbarij v kamnu z roza navdihom. Najlepša svetloba za fotografiranje je v templju pred pol enajsto uro zjutraj ali po drugi uri popoldan. Načeloma je popoldan v templju manj obiskovalcev.

Kbal Spean

Kbal Spean

Kbal Spean

Kbal Spean ali “reka 1000 ling” je zbirka ling, ki so jih vklesali kar v rečno dno, ob reki pa lahko najdete tudi vklesane Bude in drugo budistično ikonografijo. Za obisk Kbal Speana obujte udobno obutev, saj je treba od parkirišča kakšnih 45 minut hoditi navkreber skozi gozd. Območje zaprejo ob treh popoldan. Zelo pomembno je, da se držite označenih poti, kajti na tem območju se lahko še vedno najde kakšna mina.

Če vam zadnji dan ostane še kaj časa, lahko voznika prosite, da se za kratek čas ustavi še pri templju Angkor Wat. Slednjega si je vsekakor vredno ogledati več kot enkrat.

Zemljevid Angkorja – ogledi 3. dan


Angkor na večjem zemljevidu

Sončni vzhod v templju Angkor Wat

Sončni vzhod v templju Angkor Wat

Sončni vzhod v templju Angkor Wat

Sončni vzhod v templju Angkor Wat je nepozabno, po našem mnenju veliko lepše doživetje, kot opazovanje sončnega zahoda nad templjem Angkor Wat s hriba Phnom Bakheng, na katerem turisti po šesti uri zvečer dobesedno hodijo eden po drugem. Seveda ob sončnem vzhodu pred templjem Angkor Wat še zdaleč ne boste sami, a glede na to, da je pred njim dokaj veliko prostora, ne bi smeli imeti težav z iskanjem najugodnejšega mesta za opazovanje veličastne igre narave in arhitekture ter fotografiranje.

Sončni vzhod v templju Angkor Wat si lahko ogledate recimo drugi ali tretji dan, se vrnete v Siem Reap na zajtrk in nato nadaljujete z raziskovanjem templjev. Vozniki tuk-tukov vam bodo znali povedati, ob kateri uri vas morajo pobrati, da boste pravočasno prispeli v Angkor Wat. Računajte na zelo zgodnje vstajanje, saj se je treba v tempelj, odvisno od letnega časa, odpraviti med četrto in peto uro zjutraj. Kolesarjenje v zgodnjih jutranjih urah je nevarno in ga odsvetujemo, saj je takrat trda tema, na cesti proti templju Angkor Wat pa zelo veliko prometa. Za ogled sončnega vzhoda v templju Angkor Wat torej najemite voznika tuk-tuka. Z njim se prejšnji dan dogovorite, ob kateri uri naj vas pride iskat v hotel.