FOTO in VIDEO: tržnica Kuromon Ichiba v OsakiBooking.com

Kuromon Ichiba, Osaka

Tržnica Kuromon Ichiba v Osaki

Obisk tržnice v katerem koli mestu je vedno zanimiv, saj ponuja odličen vpogled v vsakodnevno življenje domačinov. Zato smo se v Osaki z veseljem odpravili na pokrito tržnico Kuromon Ichiba poleg postaje podzemne železnice Nippombashi. Na pokriti tržnici, dolgi skoraj 600 metrov, je 170 trgovin in stojnic, na katerih ponujajo sadje, zelenjavo, raznovrstne japonske specialitete in predvsem ribe ter morske sadeže. Zaradi bogate ponudbe hrane se je tržnice prijel vzdevek “osaška kuhinja”.

Tržnica Kuromon Ichiba je zelo priljubljena med kuharji, ki delajo v osaških restavracijah. Trgovci več kot polovico živil prodajo prav restavracijam, kar zgovorno priča o njihovi kakovosti. Poleg tega si je na nekaterih stojnicah po zelo ugodnih cenah mogoče privoščiti tudi japonske specialitete: od tempure (ocvrte zelenjave, rakov, lignjev, hobotnic in podobnih dobrot, obloženim z rahlim testom), rib in pokrovač na žaru do sašimi tune, katere kakovost in svežina sta zagotovljeni. Bolj lačni popotniki se lahko pridružijo domačinom v tradicionalnih japonskih restavracijah, v katerih strežejo odlične juhe z rezanci soba in udon ter raznovrstno morsko hrano.

Prigrizki na tržnici

Med sprehodom po tržnici Kuromon nam je pozornost najprej vzbudilo gigantsko japonsko grozdje, ki smo si ga seveda privoščili, in le težko opišemo eksplozijo arome, ki nas je prevzela, ko smo pregriznili prvo jagodo. Japonsko grozdje ni poceni, a si ga je vredno vsaj enkrat poskusiti.

Nato nam je vzbudila pozornost mala stojnica, na kateri je ostarela Japonka prodajala pokrovače, na žaru. Seveda se jim nismo mogli upreti. Bile so tako dišeče, tako vabljive in tako zelo sveže, kot bi iz morja prek kratkega postanka na žaru priromale naravnost v naša usta.

Na stojnici, kjer prodajajo surovi, ocvrti in soparjeni tofu v najrazličnejših oblikah in velikostih, se nismo ustavljali, saj nas je že od daleč vabila stojnica s tempuro. Tam smo si privoščili tempura rake, lignje in čebulo, ingver pa nam je prijazna prodajalka dala za povrh.

Ker je japonska hrana lahka, smo si po vseh teh prigrizkih zlahka privoščili še juho z rezanci v majhni družinski restavraciji, kjer okusne jedi že desetletja z nasmeškom na obrazu pripravljata mož in žena. Njune jedi nasmešek na obraz narišejo tudi zadovoljnim gostom.

Najboljši sašimi na svetu?

Preden smo zapustili tržnico Kuromon Ichiba v Osaki pa smo si seveda morali privoščiti eno od najbolj iskanih japonskih specialitet: sašimi. Glede na to, da so cene sašimija na tržnici Kuromon Ichiba v Osaki občutno nižje kot v kateri koli restavraciji, saj vam z njim postrežejo na stojnicah, kjer z ribami oskrbujejo restavracije, smo se odločili poskusiti otoro sašimi. To je meso surove tune, vzeto s spodnjega dela trebuha ob glavi. To meso je zelo mastno, zato velja za najkakovostnejše. Pri enemu od ribičev smo si iz zamrzovalne skrinje zbrali porcijo sašimija, s katero nam je postregel kar tam v svoji mali trgovini. Če boste sašimi poskusili tudi sami, toplo priporočamo, da ga pojeste na kraju samem, saj mora biti sašimi vedno popolnoma svež. Poleg sašimija sodi omaka wasabi in sojina omaka, ki se ju zmeša s paličicami in vsak posamezen kos sašimija, preden odroma v usta, pomoči v to mešanico. Sašimi na tržnici Kuromon Ichiba v Osaki je naravnost božanski. Tudi če vam surove ribe ne dišijo, ga enostavno morate poskusiti. Prepričani smo, da boste spremenili svoje mnenje o uživanju surovih rib. Na Japonskem je to pač tradicija, ki jo obvladajo do potankosti. Sašimi kjer koli drugje po svetu japonskemu originalu ne seže niti do gležnjev.

FOTO: tržnica Kuromon Ichiba v Osaki

Zemljevid Osake

Tržnica Kuromon Ichiba v Osaki

VIDEO: sprehod po tržnici Kuromon Ichiba v Osaki