Tržnice in trgovine v Budimpešti

Tržnica Lehel v Budimpešti

Tržnica Lehel je ena izmed najprijetnejših in najbolje založenih tržnic v Budimpešti.

Hoteli Budimpešta >>

Tržnice

Tržnice v Budimpešti so posejane po vsem mestu. Poleti je izbira dobrega lokalnega sadja in zelenjave na tržnicah boljša kot v supermarketih, pozimi pa je ponudba zelo slaba. Kakšno tržnico se splača obiskati tudi, če ne nameravate po nakupih, saj lahko na njih doživite tipično lokalno vzdušje.

Najslavnejša je Centralna tržnica (Központi Vásárcsarnok, Pešta IX, Vámház körút 1-3, odprto: pon 6:00-17; tor-pet 6:00-18:00, sob 6:00-14:00), ki je hkrati ena izmed glavnih budimpeštanskih turističnih znamenitosti. Centralna tržnica je na itinerarju večine turistov (v pritličju prodajajo sadje, zelenjavo in meso, v prvem nadstropju pa mrgoli trgovin s spominki), ki gredo prodajalcem očitno na živce. Neprijazni in zadirčni so – ne samo do turistov, pač pa celo do domačinov – tako da smo se kupovanju na tej tržnici takrat, ko smo živeli v Budimpešti, izogibali. Večkrat smo opazili, kako se prodajalci derejo na kupce, ki se dotaknejo njihovega sadja, kot da bi bilo to najbolj nezaslišano dejanje.

Prodajalci na tržnici Lehel (Lehel téri Piac, Pešta XIII, nad postajo podzemne železnice Lehel tér (odprto: pon-pet 6:00-18:00, sob 6:00-14:00) in Hunyadi (Hunyadi Piac, Pešta VI, Hunyadi tér) se nad otipavanjem sadja in zelenjave običajno ne pritožujejo, tako da smo raje kupovali pri njih. Tržnica Lehel je večja kot Hunyadi, tako da je na prvi tudi izbira bogatejša. Posebnost tržnice Hunyadi pa je prijazen kmet, ki ob torkih, četrtkih in sobotah prodaja zelo dobro skuto (tehéntúró). Stojnico postavi na trgu za zgradbo tržnice. Spoznali ga boste po majhni elektronski tehtnici (slednje ne uporablja noben drug prodajalec mlečnih izdelkov) in treh malih plišastih igračah, s katerimi označi skuto iz kravjega, ovčjega in kozjega mleka. Poskusili smo tudi njegov dimljeni sir, ki pa nas ni navdušil, tako da smo pri njem redno kupovali le skuto.

Supermarketi

Na velike supermarkete (Tesco, Auchan, Cora) lahko pozabite, če nimate svojega avtomobila, saj ležijo na obrobju Budimpešte in z javnimi prevoznimi sredstvi niso lahko dostopni. Sicer je po centru mesta raztresenih veliko manjših supermarketov in na stotine zasebnih trgovin z živili. Nekatere so odprte 24 ur na dan. Spodnji seznam vam utegne koristiti, če postanete lačni med ogledovanjem znamenitosti v centru Budimpešte:

  • Match (Pešta VI, Deák Ferenc tér 6, nad postajo podzemne železnice Deák Ferenc tér, odprto: pon-pet 7:00-21:00, sob 7:00-14:00)
  • Match (Pešta VI, Andrássy ut 30, le nekaj korakov od opere, odprto: pon-pet 7:00-20:00, sob 7:00-18:00)
  • Match (Pešta XIII, nakupovalni center Westend, Váci út 1-3, odprto: pon-sob 8:00-21:00, ned 8:00-18:00)
  • Kaiser’s (Pešta VI, Nyugati tér 1-2, nad postajo podzemne železnice Nyugati, odprto: pon-pet 7:00-20:00, sob 7:00-16:00)
  • CBA (Pešta VI, Bajcsy zs. út. 31)
  • Rothschild (Károly krt. 9, odprto: pon-pet 7:00-22:00, sob 8:00-20:00, ned 9:00-17:00)
  • Rothschild (Teréz krt. 19, na križišču Oktogon, odprto: 24 ur, razen ob madžarskih državnih praznikih)

Kaj kupiti?

Gazirana in negazirana voda se ločita po barvi zamaškov: gazirana voda ima moder ali zelen zamašek, negazirana pa roza zamašek.

Če si želite pripraviti sendvič s sirom, priporočamo naslednje znamke:

  • Pannonia, proizvajalec Pannontej Rt.
  • Karavan Fustolt, dimljeni sir, proizvajalec Pannontej Rt.
  • Nagylyuku, proizvajalec Cheeseland.

Specializirane trgovine z živili

Culinaris je bogato založen z (dragimi) sestavinami in delikatesami z vsega sveta. Sredi leta 2006 so med drugim (končno!) začeli uvažati sladoled Häagen-Dazs, čeprav samo 4 okuse, med katerimi žal ni našega najbolj priljubljenega. Cena lončka sladoleda Häagen-Dazs se je vsakih nekaj tednov višala za 100 forintov. Ko je dosegla 1.690 forintov, smo ga prenehali kupovati.

Nekateri prodajalci v trgovini Culinaris govorijo angleško. Načrtujejo tudi odprtje več novih trgovin v Budimpešti. Za najnovejše lokacije preverite njihovo spletno mesto.

Lokacija: Pešta VI, Hunyadi tér 3. Odprto: pon 12:00-19:00, tor-sob 10:00-19:00. Splet: www.culinaris.hu