Turkish Airlines: ocena letalske družbeBooking.com


Turkish Airlines

Letalo Turkish Airlines na letališču Heathrow

Turkish Airlines je ena od najhitreje rastočih letalskih družb na svetu, ki bojda leti v več držav kot katera koli druga letalska družba. Tudi v Slovenijo, od koder s Turkish Airlines lahko poletite v Istanbul, od tam pa po vsem svetu. Vendar, kako zanesljiva in kakovostna je družba Turkish Airlines? Ali se s Turkish Airlines izplača leteti iz Ljubljane ali se je morda še zmeraj bolje odpeljati do kakšnega od letališč v sosednjih državah, kamor leti na primer Emirates ali Qatar?

Turkish Airlines v zadnjih letih pobira prestižne nagrade za kakovost, ki jih podeljuje na primer Skytrax. Od leta 2009 do 2013 je bila vsako leto razglašena za najboljšo letalsko družbo v Evropi. Leta 2014 je dobila tudi nagrado za tretji najboljši ekonomski razred na svetu in drugo najboljšo hrano v ekonomskem razredu. To so torej uradni podatki in nagrade. A če pobrskamo po spletnih forumih za ocenjevanje letalskih prevoznikov, dobimo o Turkish Airlines popolnoma drugačno sliko.

Potniki, ki so potovali s Turkish Airlines, se najpogosteje pritožujejo nad zamudami, neprijaznostjo osebja in celo slabo hrano. Ocene potnikov so torej v popolnem nasprotju z uradnimi ocenami Turkish Airlines. Kdo ima prav?

S Turkish Airlines sem novembra 2015 potoval iz Londona v Singapur in nazaj, seveda s prestopanjem v Istanbulu. Na podlagi svoje izkušnje s Turkish Airlines lahko rečem, da je resnica o njihovi kakovosti nekje vmes: Turkish Airlines torej ni niti tako čudovita letalska družba, kot jo želijo prikazati uradne ocene, niti tako slaba, kot mislijo nekateri potniki.

Spletna rezervacija letalske karte Turkish Airlines

Letalsko karto za Turkish Airlines sem rezerviral prek njihovega spletnega mesta. To je na prvi pogled nekoliko zastarelo, v nekaterih delih nepregledno, ob kliku na določene povezave pa sem dobil celo sporočilo, da stran ne obstaja. Turkish Airlines s svojim spletnim mestom daje rahlo neprofesionalen vtis, a povratna karta iz Londona v Singapur je stala samo 427 funtov (manj kot 600 evrov), zato sem vztrajal z rezervacijo.

Rezervacija in plačilo sta šla gladko skozi in le nekaj minut pozneje sem dobil e-poštno sporočilo s potrditvijo rezervacije in elektronsko vozovnico. To e-poštno sporočilo je vsebovalo mnoge povezave na podrobnosti o letalski vozovnici in možnosti vnosa dodatnih podatkov, vendar tudi nekatere od teh povezav niso delovale. Najbolj uporabna je seveda možnost izbire sedeža, ob kateri pa je napisano jasno opozorilo, da si letalski prevoznik pridržuje pravico do spremembe sedeža iz operativnih razlogov. To pravico so si pozneje tudi vzeli in številko sedeža zamenali (ne samo v mojem, ampak tudi v primerih mnogih drugih potnikov – očitno zaradi zamenjave tipa letala).

Spletna prijava na let Turkish Airlines

24 ur pred letom se lahko potniki Turkish Airlines prek spleta prijavijo na let in natisnejo vstopni karton. Ta postopek je pri Turkish Airlines zelo zapleten in dolgotrajen. Pred izdajo vstopnega kartona je treba vnesi API (Advanced Passenger Information), torej podatke o potnem listu. Po mojem mnenju bi bilo veliko bolje, če bi bila na voljo možnost vnosa teh podatkov že ob rezervaciji vozovnice, saj si prijavo na let vsakdo želi opraviti čim hitreje. Po vnosu podatkov sem samo še preveril, ali je izbrani sedež še zmeraj isti, in kliknil na možnost prenosa vstopnega kartona v računalnik za poznejše tiskanje. Malo sem bil začuden, da sem prejel samo vstopni karton za prvi let (London-Istanbul) za drugi let (Istanbul-Singapur) pa ne, čeprav sem izbral možnost prijave na oba leta. Niti najmanj si nisem želel, da bi moral v Istanbulu pred nadaljnjim letom obiskati okence Turkish Airlines, kjer bi mi izdali naslednji vstopni karton, zato sem bil trdno odločen, da zadevo z manjkajočim vstopnim kartonom uredim že na londonskem letališču Heathrow. V ocenah potnikov sem namreč prebral, da je urejanje zadev s Turkish Airlines na letališču v Istanbulu dolgotrajno, naporno in nič kaj prijetno.

Prijava na let Turkish Airlines na letališču

Prijazna uslužbenka na prijavi na let na londonskem letališču Heathrow je takoj z začudenjem ugotovila, da naj bi jaz in hčerka letela samo do Istanbula, žena pa do Singapurja. Po dolgotrajnem brskanju po sistemu je vendarle uspela natisniti vse vstopne kartone do Singapurja, tako da je bila stvar urejena. Le njeni prijaznosti in vztrajnosti se lahko zahvalim, da sem se na let iz Londona podal brez skrbi in z vsemi potrebnimi dokumenti.

Točnost letov

Letalo Turkish Airlines je iz Londona v Istanbul poletelo z nekajminutno zamudo, kar za letališče Heathrow ni neobičajno. Tudi naslednji leti so imeli nekaj minut zamude, vendar smo na cilj zmeraj prispeli točno, tako da se nad zamudami Turkish Airlines ne morem pritoževati. Malo manj sreče so imeli potniki na letu Istanbul – Kuala Lumpur, ki naj bi odletelo ob istem času kot mi, a sem opazil, da je imelo njihovo letalo kar pet ur zamude. Hitri pogled na zaslon z odhodi letal na letališču Istanbul mi je povedal, da je imelo zamude kar nekaj letal, zato lahko rečem, da je z zamudami pri Turkish Airlines treba računati, predvsem pri letih z letališča Istanbul.

Prijaznost osebja na letalih Turkish Airilnes

Ker v zadnjih letih letim predvsem s Singapore Airlines in Emirates, sem glede prijaznosti osebja in kakovosti usluge na letalih precej razvajen. Turkish Airlines vsekakor ne dosega standardov, ki bi si jih želel. Osebje je nezainteresirano, pozivi potnikov ostajajo neodgovorjeni, z nasmehi niso ravno radodarni. Najbolj pa me je motilo to, da so vsi člani osebja takoj po večerji na dolgem 10-urnem letu iz Istanbula v Singapur izginili brez sledu. Vsakemu potniku so dali majhno plastenko vode, nato pa so se odpravili spat. V naslednjih šestih urah praktično nisem videl nobenega člana kabinskega osebja, saj jih je večina spala, nekaj izmed njih pa jih je sedelo v kuhinji in klepetalo. Na celotnem letu niso ponudili nobene dodatne vode, soka ali druge pijače. Zdramili so se šele dve uri pred pristankom v Singapurju, ko so na hitro razdelili zajtrk.

Kakovost hrane na letih Turkish Airlines

Turkish Airlines

Pečen piščanec s pire krompirjem in zelenjavo na letalu Turkish Airlines

Kmalu po vzletu iz Londona in Istanbula so nam ponudili turško slaščico “Turkish Delight”, ki je sicer zelo dobra, vendar bi si poleg nje želel tudi kozarec vode ali soka. Hrana na posameznih letih je bila različne kakovosti. Pečen piščanec na letu iz Londona v Istanbul je bil dober, zelenjava z rižem na letu iz Istanbula v Singapur zanič, makaroni s paradižnikovo omako in gobami na letu iz Singapurja v Istanbul odlični. Zdi se, da za zajtrk vedno strežejo omleto z gobami, ki je v redu, vendar nič posebnega. Na srečo za zajtrk postrežejo tudi olive in turški sir, na letu iz Istanbula v London pa smo dobili celo burek,

ki je bil odličen. Tudi müsli z jogurtom je bil zelo okusen. Pri večerji in kosilu je na voljo francosko in turško vino. Poskusil sem turškega (belega in rdečega), a je milo rečeno zanič, tako da ljubiteljem vin priporočam, da izberejo francosko vino. Če je seveda še na voljo. Na mnogih letih je namreč določene hrane in pijače zmanjkalo, tako da je bila na voljo le še ena izbira iz menija. Slednje se glede na izkušnje drugih potnikov pri Turkish Airlines zgodi zelo pogosto.

Udobje na letih Turkish Airlines

Turkish Airlines

Sistem za razvedrilo potnikov na letalu Turkish Airlines

Na letih iz Londona v Singapur in nazaj sem imel srečo, da sem letel z relativno novimi letali. Udobje sedežev je standardno za ekonomski razred. Sistem za razvedrilo potnikov je dober, čeprav morda ni na voljo tako veliko število filmov, nadaljevank in glasbe, kot pri nekaterih drugih letalskih prevoznikih. Na večini letov sem imel težave z vtičem za slušalke, saj so slednje delovale samo v točno določenem položaju, ki ga je bilo težko najti. Na letu iz Istanbula v London smo imeli tudi težave z nekaterimi deli sistema za razvedrilo potnikov, ki so zablokirali, tako da nisem mogel gledati natančno tistega, kar sem si želel.

Pri Turkish Airlines pa so relativno radodarni z malimi dodatki, ki jih dobijo potniki za prijeten let. Na dolgih letih (na primer iz Istanbula v Singapur) kmalu po vzletu razdelijo majhne torbice, v katerih so nogavice, copati, zobna ščetka, maska za oči in celo mazilo za ustnice, ki v suhem zraku letalskih kabin hitro razpokajo. Odeje bi bile lahko toplejše. Sedež sem imel namreč ob zasilnem izhodu, kjer je ponavadi zelo mraz, tako da me je pod tanko odejo zeblo.

Prestopanje na letališču Istanbul

Prestopanje na letališču Istanbul je bila ena od manj prijetnih izkušenj s Turkish Airlines. Letališče je nedvomno premajhno za število letov, ki jih sprejme. Poleg tega je slabo organizirano in kaotično. Za prestopanje sem imel na voljo dve uri oziroma dve uri in pol. Izkazalo se je, da je to najkrajši čas, potreben za prestopanje v Istanbulu. Letala iz London v Istanbul, iz Istanbula v Singapur in iz Singapurja v Istanbul niso parkirala zraven letališke stavbe, ampak smo se morali do nje odpeljati z avtobusom, kar je trajalo precej dolgo. Na povratnem letu smo morali po vstopu v letališki terminal tudi opraviti dodatno varnostno kontrolo. Tako smo se lahko dobesedno le sprehodili po terminalu do izhoda na naslednje letalo. Če torej letite prek letališča Istanbul, priporočam, da izberete lete, med katerimi je najmanj dve uri časa. V nasprotnem primeru tvegate, da zamudite nadaljnji let. Na letališču v Istanbulu ni brezplačnega brezžičnega dostopa do interneta. Po drugi strani je v terminalu dovolj restavracij in kioskov s hrano, v katerih se potniki lahko okrepčajo s turškimi in mednarodnimi poslasticami.

Ali je Turkish Airlines otrokom prijazna letalska družba?

Iz Londona v Istanbul in nazaj sem potoval z otrokom, mlajšim od dveh let. Na nekaterih letih so nam dali nekaj igrač, kar je pohvalno. Nisem pa bil navdušen nad izbiro hrane za otroke. Pri Turkish Airlines potnikom, mlajšim od dveh let (torej tistim, ki nimajo svojega sedeža), dajo le kozarec pasiranega sadja ali zelenjave, kar je v redu za zelo majhne otroke, za malo večje pa odločno premalo. Tudi prestopanje z otrokom na letališču Istanbul je bilo naporno, predvsem zaradi voženj do terminala v natrpanih avtobusih.

Turkish Airlines: da ali ne?

Turkish Airlines glede na mojo izkušnjo ni ravno najboljša letalska družba na svetu in prestopanje na letališču Istanbul je vse prej kot prijetno. A če dobite vozovnico po ugodni ceni in bi radi leteli iz Ljubljane namesto iz letališč v sosednjih državah, je Turkish Airlines sprejemljiva izbira. Če se na letalo podate sproščeni in brez posebnih pričakovanj, boste z leti verjetno zadovoljni. Nenazadnje, iz Londona v Singapur in nazaj nas je letalska družba Turkish Airlines pripeljala varno in točno, in tudi prtljago so dostavili nepoškodovano ter brez kakršnih koli zapletov.