Ujgurska restavracija Taklamakan v MünchnuBooking.com


Ujgurska restavracija Taklamakan v Münchnu

Ujgurska restavracija Taklamakan v Münchnu

Izbira hrane v okolici glavne železniške postaje v Münchnu je nadvse predvidljiva: prevladujejo restavracije s hitro hrano v lasti priseljencev z Balkana in Bližnjega Vzhoda, v katerih ponujajo kebab, kofte, burek in podobne jedi.

Našo pozornost pa je vzbudila restavracija Taklamakan na Bayerstrasse 27 nasproti glavne železniške postaje, ki je na videz nekoliko drugačna. Zdi se, kot da bi bila križanec med turško in kitajsko restavracijo in ob pozornejšem pogledu smo ugotovili, da je restavracija pravzaprav ujgurska.

Ujguri so zatirana muslimanska manjšina, ki izvira iz Turčije in živi na severozahodu Kitajske, v Münchnu pa živi največja populacija Ujgurov v Evropi. München je tako pravi kraj za obisk ujgurske restavracije, saj bi morala biti hrana avtentična.

Na ujgurske jedi vpliva tako arabska kot kitajska kulinarika in glede na to, da je ujgurska hrana celo za prebivalce kozmopolitske prestolnice, kakršna je München, morda preveč eksotična, v restavraciji Taklamakan ponujajo in prodajo največ klasičnih turških jedi. Mi pa smo se odločili poskusiti nekaj pravega ujgurskega.

Najbolj znana ujgurska specialiteta na meniju restavracije Taklamakan v Münchnu je Lägmän: ročno izdelani rezanci z razno zelenjavo in/ali mesom. Rezance pripravijo za vsakega gosta posebej, o čemer smo se prepričali na lastne oči. Kuhinja je namreč takoj za pultom, tako da lahko gostje opazujejo kuharje pri delu. Poleg jedi Lägmän smo naročili tudi Din Din Caumian z jagnjetino. Slednja jed je precej podobna Lägmänu, saj so osnovna sestavina rezanci, ki pa so v tem primeru pripravljeni vnaprej in veliko krajši. Še najbolj so podobni makaronom.

Obe jedi sta imeli dokaj podoben okus, s to razliko, da je bil Din Din Caumian veliko bolj pekoč od Lägmäna. Iskreno povedano nad okusom nismo bili ravno navdušeni. Ujgurska hrana je precej blaga, začinjena zgolj s sojino omako in v splošnem neinventivna. Slednje je verjetno posledica težkih življenjskih razmer v Ujguriji, kjer so prebivalci revni in nimajo na voljo velikega števila začimb in zelišč. Po drugi strani sta bili obe porciji gigantski. Lägmän stane 8 €, Din Din Caumian 9 €, kar je glede na velikost porcije ugodna cena, saj bi zagotovo nasitila tudi najbolj lačne popotnike.

Čeprav nad restavracijo Taklamakan v Münchnu nismo bili ravno navdušeni, nam ni bilo žal, da smo jo obiskali. Navsezadnje se prilika poskusiti ujgurske specialitete ne ponudi ravno na vsakem koraku.

Lokacija: Bayerstrasse 27, München. Odprto: vsak dan 8:30-5:00.

Zemljevid Münchna

Restavracija Taklamakan na zemljevidu Münchna
[google-map-v3 width=”640″ height=”350″ zoom=”15″ maptype=”roadmap” mapalign=”center” directionhint=”false” language=”default” poweredby=”false” maptypecontrol=”true” pancontrol=”true” zoomcontrol=”true” scalecontrol=”true” streetviewcontrol=”true” scrollwheelcontrol=”false” draggable=”true” tiltfourtyfive=”false” addmarkermashupbubble=”false” addmarkermashupbubble=”false” addmarkerlist=”Bayerstrasse 27, München{}restaurant.png{}Ujgurska restavracija Taklamakan” bubbleautopan=”true” showbike=”false” showtraffic=”false” showpanoramio=”false”]