VIDEO: Praznik Gion Matsuri (Kjoto)Booking.com


Gion Matsuri

Festival Gion Matsuri v Kjotu

Praznik Gion Matsuri ali praznik svetišča Jasaka v Kjotu je najslavnejši praznik na Japonskem. Dogodki v okviru praznika potekajo ves mesec julij. Najbolj slavna je parada vozov (Jamboko Džunko) 17. julija. Podobna parada v manjšem obsegu je tudi 24. junija. Poleg tega je zanimivo večerno dogajanje na stranskih ulicah Kjota pred obema paradama.

Beseda Jamaboko pomeni vrsto vozov, ki jih uporabljajo na paradi: 23 vozov jama in 10 vozov hoko. Parada je zelo zanimiva predvsem zaradi velikosti vozov hoko. Visoki so lahko tudi 25 metrov in tehtajo kar 12 ton. Postavljeni so na velika kolesa, visoka skoraj dva metra. Na dan parade jih po ulicah vlečejo močni Japonci. Okrasje vozov jama in hoko predstavlja razne teme. Parado 17. julija sestavlja 23 vozov jama in hoko, parado 24. julija pa preostalih 10 vozov jama in hoko.

Praznovanje Gion Matsuri organizirajo že od leta 869. Začelo se je kot verska ceremonija za pomiritev bogov ob izbruhu epidemij. Na prazniku še danes sodeluje pazljivo izbrani lokalni deček, ki nastopa v vlogi glasnika bogovom. Deček se z nogami ne sme dotakniti tal od 13. julija do zaključka parade 17. julija.

Čeprav se festival imenuje Gion Matsuri, večina dogodkov ne poteka v okrožju Gion, ampak na drugi strani reke Kamo. Nekaj dni pred parado so na stranskih ulicah vozovi, ki bodo sodelovali na njej, na ogled mimoidočim. Zanimivi so predvsem zvečer, ko jih razsvetlijo laterne, okoli njih pa postavijo stojnice z lokalno hrano in pijačo.

Parada vozov se začne 17. in 24. julija ob 9. uri ter konča okoli 11:30. Vozovi prevozijo trikilometrsko pot po ulicah Šijo, Kawaramači in Oike. Gledalcem je na voljo nekaj plačljivih sedežev pred mestno hišo (3280 jenov, potrebna je vnaprejšnja rezervacija). Ker pa je pot vozov dolga, ni težko poiskati brezplačnega mesta, s katerega je lep pogled na parado.

V dneh pred parado si na stranskih ulicah lahko ogledujete izdelovanje gigantskih vozov. Zanimivo je, da so vozovi izdelani iz lesa brez uporabe žebljev.

Mi smo si parado ogledali 24. julija. Stali smo pred veleblagovnico Daimaru, kjer je nastal naslednji videoposnetek.