Vizum za KambodžoBooking.com


E-vizum za Kambodžo

E-vizum za Kambodžo

Državljani Slovenije za obisk Kambodže potrebujemo vizum. Vizum za Kambodžo je mogoče pridobiti na tri načine:

  1. Na diplomatsko-konzularnem predstavništvu Kambodže
  2. Na določenih mejnih prehodih ob vstopu v Kambodžo
  3. Preko interneta (e-vizum)

Glede na to, da v Sloveniji ali v bližini Slovenije ni nobenega diplomatsko-konzularnega predstavništva Kambodže, sta Slovencem za pridobitev vizuma za Kambodžo realno na voljo dve možnosti: vizum na mejnem prehodu ali e-vizum.

Vizum za Kambodžo na mejnem prehodu

Kamboški vizum je mogoče dobiti na mednarodnih letališčih Phnom Penh in Siem Reap ter na naslednjih kopenskih mejnih prehodih:

Meja med Kambodžo in Vietnamom

Bavet, Kaoam Samnor, Phnom Den, Trapaig Sre

Meja med Kambodžo in Tajsko

Cham Yeam, Chorm, Daung, Poi Pet, Prom, O Smach

Meja med Kambodžo in Laosom

Dong Kralo

Za pridobitev kamboškega vizuma na mejnem prehodu je treba poleg potnega lista predložiti izpolnjen prijavni obrazec (ki ga dobite na meji) in barvno fotografijo velikosti fotografije za potni list. Če fotografije nimate, vam zaračunajo 1 USD “kazni” in vas fotografirajo na kraju samem. Da bi se izognili potencialnim težavam v primeru, da vas ne morejo fotografirati (tehnika v Kambodži se rada pokvari), poskrbite, da imate fotografijo s seboj.

Vizum za Kambodžo, ki ga pridobite na mejnem prehodu, stane 20 USD. Znesek plačate v gotovini v ameriških dolarjih. Na določenih manj pomembnih mejnih prehodih, predvsem s Tajsko, se lahko zgodi, da obmejni policisti zahtevajo plačilo v tajskih batih oziroma plačilo, ki presega uradnih 20 USD. Če vam zaračunajo dodaten dolar ali dva, vam svetujemo, da se z njimi ne spuščate v konflikt, saj vam lahko pošteno zagrenijo življenje. Dodatno zaračunajo zaradi tega, ker so njihove uradne plače mizerne, korupcija na vseh ravneh pa popolnoma sprejemljiva. Dodatno zaračunavanje za kamboški vizum se na pomembnejših mejnih prehodih, predvsem na letališčih v Siem Reapu in Phnom Penhu, ne dogaja.

Odločitev za pridobitev vizuma za Kambodžo na mejnem prehodu poleg nevarnosti, da boste za vizum plačali višjo ceno od uradne, lahko prinese tudi druge nevšečnosti. Če je na meji veliko ljudi, se lahko zgodi, da boste za pridobitev vizuma zapravili veliko časa. Če v Kambodžo potujete z letalom, pa lahko pričakujete, da vas bo osebje ob prijavi na let zasliševalo glede tega, zakaj nimate vizuma, saj se bojijo, da vam v Kambodžo ne bodo pustili vstopiti, zaradi česar bi se morali na stroške letalskega prevoznika takoj vrniti.

Vizum za Kambodžo preko interneta (e-vizum)

Od leta 1996 dalje je vizum za Kambodžo enostavno in hitro mogoče pridobiti preko interneta na naslednji povezavi: http://mfaic.gov.kh/evisa/ To je uradno spletno mesto Ministrstva za zunanje zadeve in mednarodno sodelovanje Kambodže. V internetu obstajajo tudi druga spletna mesta, ki ponujajo e-vizum za Kambodžo, a to so običajno agencije, ki postopek namesto vas izvedejo na prej navedeni povezavi, zaračunajo pa vam veliko več. Pazite se tudi spletnih strani goljufov, ki vam poberejo denar, vizuma pa nikdar ne dobite. Če se odločite za pridobitev vizuma za Kambodžo preko interneta, bodite torej pozorni na to, da postopek opravite preko uradnega spletnega mesta.

Za pridobitev e-vizuma za Kambodžo morate izpolniti obrazec in poslati svojo fotografijo v primernem formatu. Podrobna navodila najdete na prej navedeni povezavi.

Cena e-vizuma za Kambodžo je občutno višja od cene vizuma, ki ga lahko pridobite na meji. Za e-vizum vam poleg 20 USD zaračunajo tudi 5 USD za obdelavo in 3 USD za stroške obdelave plačila s kreditno kartico.

Kljub višji ceni se po našem mnenju vizum za Kambodžo splača urediti preko interneta, saj s tem odpadejo odvečne skrbi pred potovanjem. Po uspešnem zaključku posredovanja spletne vloge in plačilu dobite vizum v elektronski obliki (datoteko .pdf) po e-pošti v roku treh dni (mi smo ga dobili še hitreje). Natisnite dva izvoda vizuma (lahko v črno-beli tehniki, pod pogojem da sta čitljiva), saj morate enega izročiti obmejnemu policistu pri vstopu v Kambodžo in drugega pri izstopu iz Kambodže. Na mejnih prehodih na okencih za potnike z e-vizumom običajno ni tako velike gneče, kot na okencih za potnike, ki želijo vizum pridobiti na meji, tako da boste z e-vizumom mejne formalnosti najverjetneje opravili hitreje.

Opozorilo

Z e-vizumom je mogoče vstopiti v Kambodžo le na določenih mejnih prehodih, izstopiti pa na vseh. Mejni prehodi, na katerih lahko vstopite v Kambodžo z e-vizumom, so: mednarodno letališče Siem Reap, mednarodno letališče Phnom Penh, Cham Yeam (meja s Tajsko) in Bavet (meja z Vietnamom).

Veljavnost vizuma za Kambodžo

Turistični vizum za Kambodžo vam dovoljuje 30-dnevno bivanje v Kambodži, velja pa tri mesece od izdaje, zato ga ne pridobite prezgodaj.

Opomba

Pravila in zahteve glede pridobitve vizumov se lahko kadar koli nenapovedano spremenijo. Priporočamo, da pred potovanjem v Kambodžo preverite informacije pri uradnih virih.