Vlak Sarajevo – MostarBooking.com


Železnice BiH

Vlak Sarajevo-Mostar

Mostar je od Sarajeva oddaljen približno 130 kilometrov. Popotniki brez lastnega avtomobila imajo na izbiro dve možnost prevoza od Sarajeva do Mostarja: avtobus ali vlak. Vožnja od Sarajeva do Mostarja z vlakom in avtobusom traja približno enako: dobri dve uri in pol. Čeprav so avtobusne povezave med Sarajevom in Mostarjem pogostejše (osem avtobusov na dan), smo se odločili za potovanje z vlakom, saj smo pričakovali, da bo nekoliko udobnejše kot potovanje z avtobusom.

Vlak Sarajevo – Mostar

Od Sarajeva do Mostarja in nazaj vozi samo en vlak na dan, in sicer mednarodni vlak Sarajevo-Ploče. Vozni red vlaka Sarajevo-Mostar je idealen za enodnevni skok v Mostar: vlak iz Sarajeva odpelje ob 6:51 zjutraj in v Mostar prispe ob 9:26. Povratni vlak iz Mostarja odpelje ob 18:38 in v Sarajevo prispe ob 21:13. Tako je na voljo poponoma dovolj časa za enodnevni ogled Mostarja.

Čeprav nekateri tramvaji v Sarajevu začnejo voziti že ob 5. uri zjutraj, smo se na sarajevsko železniško postajo glede na zgodnjo uro odpravili s taksijem. Za taksi z Baščaršije (natančneje Pansiona Stari Grad) do železniške postaje smo plačali 5 KM (približno 2,5 EUR). Železniško vozovnico smo kupili na blagajni železniške postaje na dan odhoda. Za povratno vozovnico smo odšteli 17,40 KM (8,70 EUR). Ker smo imeli pred odhodom vlaka še nekaj časa, smo si v enem od lokalov na železniški postaji privoščili kavo, za katero smo plačali samo 1 KM (0,50 EUR), pa še dobra je bila. Po drugi strani smo morali tudi za obisk stranišča plačati 0,50 KM. Glede na kakovost vlaka vsem toplo priporočamo, da straniščne obveznosti opravijo na železniški postaji.

Na liniji Sarajevo-Mostar naj bi zdaj vozil neki novi vlak, ki pa na dan našega obiska Mostarja očitno ni bil v uporabi in tudi glede na poročila drugih popotnikov po Bosni in Hercegovini predvidevamo, da novi vlak na tej liniji vozi zelo poredko. Tako smo pristali v kratki vlakovni kompoziciji treh starih vagonov, po napisih sodeč očitno uvoženih iz Skandinavije. Vagoni so bili nekoč namenjeni za prvi razred, kar pomeni, da so sedeži veliki, zelo udobni … a žal precej smrdeči. Težava tega vlaka je v tem, da ljudje v njem še vedno kadijo, da so se prevleke in blazine sedežev, ki jih verjetno nikoli niso očistili, navzele mešanice vonja po cigaretnem dimu in prepotenih zadnjicah, da na oknih ni zaves, zaradi česar postane v vlaku neizmerno vroče, in da sedežev pravzaprav ni ravno veliko, zaradi česar morajo nekateri potniki sedeti na tleh. Stranišča na vlaku nismo niti preverjali in zato tudi naš nasvet, da ga obiščete na železniški postaji pred odhodom vlaka.

A kljub nekoliko neprijaznim pogojem prevoza, ki bi jih lahko primerjali s kakšno eksotično azijsko državo, se domačini ne pustijo motiti. Starejši par, ki je sedel blizu nas, je mizico pogrnil s svojim prtom in iz torbe izvlekel kruh, jajca, sir, salamo in tudi kuhinjski nož ter celo jedilni pribor. Kaj tako tipično balkanskega že dolgo nismo doživeli in potovanju z vlakom vsekakor daje nek poseben čar. Tudi pogled skozi okno (če ni preveč umazano) je čudovit: železniška proga od Sarajeva do Mostarja prečka visoke hribe, številne viadukte in predore, najlepša pa je verjetno dolina reke Neretve, po kateri vozi vlak kakšne dobre pol ure pred prihodom v Mostar.

Potovanje z vlakom iz Sarajeva do Mostarja in nazaj je torej svojevrstna, ne najbolj udobna avantura, a če jo začinite s kančkom humorja in veliko dobre volje, boste zagotovo uživali.

Fotografije z vlaka Sarajevo – Mostar