Wizz AirBooking.com


Wizz Air

Wizz Air

Za: relativno ugodne cene vozovnic, nova letala (Airbus A320)

Proti: vedno več skritih stroškov

Ocena

Wizz Air je madžarski nizkocenovni letalski prevoznik, ki ima predvsem v vzhodni Evropi razvejano mrežo letov. Wizz Air ima kar 7 operativnih centrov (Katovice, Varšava, Gdansk, Poznan, Budimpešta, Sofija in Bukarešta) in leti na skoraj 50 evropskih letališč. Ljubljano povezuje z Brusljem in Londonom.

Z Wizz Air smo dvakrat leteli iz Budimpešte v Sofijo in enkrat v Cluj-Napoco. Izkušnja z Wizz Air je bila v skladu s pričakovanji. Nobenih pozitivnih presenečenj, pa tudi negativnih ne – razen velike zamude enega izmed letov Budimpešta-Sofija.

Zamuda

1. junija 2006 naj bi iz Budimpešte vzleteli ob 20:45. Ravno, ko smo se okoli 17. ure odpravljali na letališče, je zazvonil telefon. Z Wizz Aira so nam sporočili, da ima letalo zaradi poznega prihoda v Budimpešto sedem ur zamude. Sedem ur! Krivda za tako veliko zamudo sicer ni bila popolnoma na strani prevoznika. Letalo Wizz Aira, s katerim naj bi odleteli v Sofijo, je v Budimpešto prispelo veliko prej, a letališče v Sofiji ponoči zaprejo, tako da smo morali počakati do zgodnjih jutranjih ur, ko so vzleti in pristanki na njem spet dovoljeni. Po prvem navalu slabe volje smo se hitro potolažili, da je z nizkocenovnimi prevozniki pač tako in vozovnica je bila nenazadnje zelo poceni. Preostalo nam je le še, da pokličemo hotel v Sofiji in odpovemo rezervacijo za prvo noč. Na srečo so bili v hotelu razumevajoči in nam za pozno odpoved rezervacije niso zaračunali.

Polet

Prijava na let, vkrcanje, let in izkrcanje je vedno potekalo brez zapletov. Pri prijavi na enega izmed letov iz Sofije v Budimpešto niso bili navdušeni nad tem, da smo imeli dva kosa ročne prtljage (fotografski nahrbtnik in stativ), a smo jih zlahka pregovorili, da so nam stativ dovolili vzeti v kabino letala.

Pri Wizz Air med letom ne delijo brezplačnih obrokov (jih pa lahko kupite), v letalih je samo ekonomski razred, sedežni red ni določen vnaprej. Kabinsko osebje ni pretirano nasmejano, a to nas pri nizkocenovnih prevoznikih ne moti pretirano, saj s posadko nimamo praktično nobene interakcije.

Pasti

Wizz Air je eden izmed tistih nizkocenovnih prevoznikov, ki poskušajo dodatno zaslužiti z bolj ali manj skritimi stroški. Pri rezervaciji vozovnice zato bodite previdni.

Prvi dodaten strošek, s katerim se srečate tudi pri večini ostalih nizkocenovnih in tudi nekaterih klasičnih letalskih prevoznikih, je provizija za plačilo s kreditno kartico.

Drugi strošek, ki so ga uvedli 27. oktobra 2007, je plačilo za vsak kos prijavljene prtljage. Pri Wizz Air trdijo, da so ta strošek uvedli, da bi zagotovili, da potniki plačajo le za tiste storitve, ki jih potrebujejo. Če torej potujejo samo z ročno prtljago, jim ni treba dodatno plačati za prijavljeno prtljago. Če bi bila ta teorija točna, bi se morale 27. oktobra 2007 cene vozovnic znižati za znesek, ki ga morajo potniki plačati za prijavljeno prtljago, a se to seveda ni zgodilo. Wizz Air se je podal v kalne vode zavajanja potnikov, kar mu rahlo zamerimo. Še posebej zaradi tega, ker doplačila za prijavljeno prtljago niso nezanemarljiva.

Nenazadnje obstajata še dva neobvezna dodatna stroška. Prvi je doplačilo za sedež z več prostora za noge. Na podlagi navedenega doplačila boste sedeli v vrsti sedežev pri zasilnem izhodu, kjer je res več prostora za noge, vendar pozor: v tej vrsti na primer ne dovolijo sedeti nosečnicam; potnikom, mlajšim od 18 let; potnikom, ki ne razumejo angleško; potnikoom, ki potujejo z dojenčki (mlajšimi od 2 let); potnikom, ki imajo prekomerno telesno težo ali ki niso dovolj močni, da bi v nujnem primeru lahko odprli zasilni izhod. Če posadka letala oceni, da niste primerni za sedenje pri zasilnem izhodu, vas lahko kljub doplačilu presedejo, doplačila pa v nobenem primeru ne povrnejo.

Zadnje neobvezno doplačilo je doplačilo za prednostno vkrcanje na letalo. Če na letalo pridete prvi, lahko izbirate izmed več prostih sedežev, a tudi tu se zastavlja vprašanje, ali je za kratek polet z nizkocenovnim prevoznikom res smiselno doplačati za možnost izbire sedeža. Nam je na kratkih letih čisto vseeno, kje sedimo. Poleg tega je treba upoštevati še dejstvo, da vas na mnogih letališčih do letala pripeljejo z avtobusom. To pomeni, da ste v primeru, da doplačate za prednostno vkrcanje, na prvem avtobusu. Nikakor pa ne pomeni, da boste iz avtobusa prvi izstopili.

Ocena temelji na naslednjih letih:

  • Budimpešta – Sofija – Budimpešta (september/oktober 2005, junij 2006)
  • Budimpešta – Cluj-Napoca – Budimpešta (april/maj 2008)