Zdravje in dobro počutje na letalu

Nekatere letalske družbe za potnike na medcelinskih letih pripravljajo prave pojedine, a ne pozabite, da pretiravanje s hrano in alkoholom na letalu povzroči slabo počutje.

Nekatere letalske družbe za potnike na medcelinskih letih pripravljajo prave pojedine, a ne pozabite, da pretiravanje s hrano in alkoholom na letalu povzroči slabo počutje.

Telo je predvsem pri medcelinskih potovanjih z letalom dlje časa izpostavljeno neobičajnim razmeram, zaradi katerih občutimo neprijetno utrujenost, ki lahko pokvari prve dni počitnic ali povzroči pomanjkanje koncentracije na pomembnih poslovnih sestankih.

Utrujenosti, povzročene z letalskimi potovanji, se popolnoma preprečiti ne da, jo pa lahko z nekaj enostavnimi ukrepi občutno zmanjšate.

Jet-lag (utrujenost zaradi časovne razlike)

Utrujenost zaradi časovne razlike oziroma tako imenovani jet-lag je najpogostejša nadloga, zaradi katere ne trpijo zgolj letalski potniki, pač pa tudi kabinsko osebje in piloti letal na medcelinskih progah.

Utrujenost zaradi časovne razlike nastopi pri poletih preko več kot treh časovnih pasov (vsak časovni pas praviloma predstavlja enourno časovno razliko), ker mnoge telesne funkcije delujejo glede na utečene, 24-urne cikle. Če na hitro potujemo preko več časovnih pasov, telo potrebuje nekaj časa, da se privadi na časovno razliko – med privajanjem pa nekateri občutijo utrujenost, disorientacijo, nemir, nesposobnost koncentracije in izgubo apetita. Simptomi v večini primerov izginejo v roku treh dni, jih je pa mogoče z nekaterimi enostavnimi ukrepi pred odhodom in med poletom občutno zmanjšati:

 • nekaj dni pred odhodom čim več počivajte,
 • pred poletom se izogibajte kajenju,
 • izogibajte se pretiranim količinam hrane (ta napenja želodec) in alkohola (ta povzroča dehidracijo) v letalu. Pijte veliko negaziranih pijač (vode ali sadnih sokov),
 • med poletom se izogibajte tekočin, ki preprečujejo spanec (kava, čaj),
 • poskrbite za udobno počutje: oblecite ohlapna oblačila, ko sedite v letalu, sezujte čevlje,
 • takoj po vkrcanju v letalo ure nastavite na čas kraja, kamor letite, in poskusite spati ob času, ki se ujema s časovnim pasom, v katerega potujete,
 • če na letalu ne morete spati, ne uporabljajte uspavalnih tablet; slednje telesu bolj škodujejo kot koristijo,
 • po prihodu na cilj se takoj prilagodite novemu času: če prispete zvečer, se takoj odpravite spat, če prispete zjutraj, poskusite brez spanja zdržati do večera,
 • v prvih nekaj dneh se ne naprezajte preveč, poslovne sestanke poskusite organizirati drugi ali tretji dan po prihodu (kar je pogosto res nemogoče, a v tem primeru si vsaj od šefa poskusite priboriti vozovnico za poslovni razred).

Strah pred letenjem

Vsem statistikam navkljub, ki nedvoumno dokazujejo, da je letalo daleč najvarnejše prevozno sredstvo, mnogi posamezniki v letalu postanejo rahlo nervozni.

Nemir lahko premagate z nekaj enostavnimi tehnikami sproščanja:

 • sedež premaknite v ležeči položaj,
 • zaprite oči,
 • počasi vdihnite in štejte do tri,
 • za trenutek zadržite dih, nato počasi izdihnite in štejte do tri,
 • tehniko ponavljajte 10 do 15 minut.

Izogibajte se alkoholu! Slednji vas na letalu ne bo opogumil, pač pa bo povzročil še hujšo nervozo.

Spremembe tlaka v kabini letala

Med vzletom in pristankom prihaja do sprememb tlaka v kabini letala: med vzletom se niža, med pristankom viša.

Zaradi sprememb tlaka v letalu se potnikom včasih zamašijo ušesa. V tem primeru lahko z zehanjem ali požiranjem izenačite tlak v srednjem ušesu, s čimer blokada izgine. Če to ni dovolj, si lahko z roko zamašite nos, zaprete usta, in skušate narahlo izdihniti.

Če imate infekcijo ušesa, se pred poletom obvezno posvetujte z zdravnikom, saj lahko v tem primeru spremembe tlaka v kabini letala vaše zdravstveno stanje hudo poslabšajo.