Zdrs kakovosti postrežbe Singapore Airlines ali splet nesrečnih naključij?Booking.com


Airbus A380 Singapore Airlines

Airbus A380 Singapore Airlines

Singapore Airlines slovi kot eden od najboljših letalskih prevoznikov na svetu. Letalski potniki, popotniški novinarji in profesionalni ocenjevalci letalskih uslug so dolga leta peli slavospev do potankosti urejenim letalom, slastni hrani, inovativnim storitvam, odličnemu sistemu za razvedrilo potnikov in predvsem gracioznosti in azijski prijaznosti kabinskega osebja, ki je postalo globalna ikona kakovosti postrežbe na letalih. Znamenita Singapore Girl, stevardesa na letalih Singapore Airlines, je tako slavna, da je dobila svoje mesto celo v muzeju voščenih lutk Madame Tussauds v Londonu.

S Singapore Airlines letimo pogosto in do nedavnega smo se z vsemi pozitivnimi ocenami tega letalskega prevoznika lahko samo strinjali. Zadnji let SQ321 iz Londona v Singapur 6. avgusta 2013 pa nas je rahlo razočaral in v nas vzbudil dvome o neprekosljivosti Singapore Airlines. O morebitnem zdrsu kakovosti Singapore Airlines pričajo tudi rezultati zadnje raziskave Skytrax, v kateri je Singapore Airlines v kategoriji najboljših svetovnih letalskih prevoznikov zasedel tretje mesto, v kategoriji najboljšega kabinskega osebja pa šele peto mesto.

Nočni let London – Singapur

Kot rečeno smo s Singapore Airines nazadnje leteli 6. avgusta iz Londona v Singapur. Izbrali smo nočni let SQ321, ki v Singapur prispe zvečer, tako da smo lažje premagali časovno razliko. Potovali smo v ekonomskem razredu letala Airbus A380, ki je v primerjavi z ostalimi letali tiho, sodobno in tudi v ekonomskem razredu zelo udobno. Postrežba pa …

Postrežba Singapore Airlines

Let se običajno začne z majhnim prigrizkom (arašidi ali podobno) in pijačo. V meniju so poleg brezalkoholnih pijač na izbiro razni aperitivi, žgane pijače, vino, pivo in celo koktajli, vključno z znamenitim koktajlom Singapore Sling. A posadka na našem letu skozi kabino ekonomskega razreda ni pripeljala običajnega, s pijačo naloženega vozička, pač pa se je skoznjo sprehodila zgolj s pladnji, na katerih do bili že natočeni kozarci vode, pomarančnega soka, piva in belega vina. Seveda potniki, ki s Singapore Airlines pogosto potujejo, vedo, da lahko naročijo tudi kaj drugega, večina ostalih pa se je zadovoljila z omejeno ponudbo. Osebje se je očitno odločilo pohiteti s strežbo, saj je pijačo razdelilo v nekaj minutah in takoj nato začelo pobirati kozarce, čeprav mnogi od njih še niso bili prazni. Vse navedeno je osebje počelo brez kakršnega koli prijaznega nasmeška na obrazih. Stevardese in stevardi so dajali vtis, kot da bi bili brezosebni roboti in tudi z vljudnostnimi frazami niso bili ravno radodarni, saj so potnike namesto “Would you like to have …” spraševali kar “Do you want …”.

Kmalu po uvodni pijači je bila na vrsti večerja. Tudi slednjo so razdelili zelo hitro in robotsko in tudi tokrat so dali potnikom vedeti, naj pohitijo. Posadka je bila mlada in očitno zelo utrujena, saj je takoj po večerji ugasnila luči v potniški kabini in izginila izpred oči potnikov. Polovica kabinskega osebja je odšla spat, druga polovica se je skrivala v kuhinji in dolgih šest ur je minilo, preden so se po kabini sprehodili s pladnji vode. Vodo običajno ponujajo vsako uro, vmes pa tudi kakšen mali prigrizek: od sadja do čipsa in malih čokolad.

Postrežba zajtrka tik pred pristankom v Singapurju je bila podobna: prehitra, robotska in brezosebna. Da pa se nad Singapore Airlines ne bomo le pritoževali, naj omenimo, da je hrana še vedno odlična.

Kot rečeno ne vemo, ali smo imeli na zadnjem letu samo smolo, saj je bila posadka zelo mlada, neizkušena in očitno preutrujena, ali kakovost postrežbe pri Singapore Airlines zares pada. Glede na rezultate raziskave o kakovosti storitev letalskih prevoznikov Skytrax, kjer je prevoznik Singapore Airlines zadnje leto zdrsnil za nekaj mest, naša izkušnja očitno ni osamljena. Verjamemo pa, da vsled rezultatov raziskave v vodstvu letalskega prevoznika Singapore Airlines že zvonijo alarmi in da se bodo vsekakor poskušali ponovno povzpeti v sam vrh svetovnih letalskih prevoznikov. V London se vračamo 19. avgusta in upamo, da nas bodo takrat pri Singapore Airlines znova prepričali v kakovost svoje storitve.

Video Singapore Airlines

Postrežba v ekonomskem razredu letalskega prevoznika Singapore Airlines na enem od naših prejšnjih letov iz Londona v Singapur, na katerem je bila postrežba takšna, kot bi vedno morala biti.

Za več popotniških video posnetkov obiščite naš kanal YouTube.

Imate dobro ali slabo izkušnjo s Singapore Airlines ali kakšnim drugim letalskim prevoznikom? Zaupajte nam svoje dogodivščine v komentarjih na dnu strani!

Dodatek 21. avgust 2013: Singapore Airlines ostaja naš najljubši letalski prevoznik

Kot rečeno smo se 19. avgusta s Singapore Airlines vračali iz Singapurja v London in z letom ne bi mogli biti bolj zadovoljni. Ekipa kabinskega osebja je bila prijazna, nekoliko starejša in zato izkušena ter zelo dobro uigrana. Postrežba je bila odlična in je v nasprotju s prejšnjim letom, kjer je kabinsko osebje pohitelo, vsebovala vse elemente, ki jih pričakujemo od Singapore Airlines. Kabinsko osebje je bilo s pladnji pijače nenehno prisotno tudi med obroki.

Z zadnjim letom je prevoznik Singapore Airlines upravičil svoj sloves in tako skupaj z Emirates ostaja naš najljubši letalski prevoznik.