Znamenitosti Amsterdama: RijksmuseumBooking.com

Rijksmuseum v Amsterdamu

Rijksmuseum, Amsterdam

Rijksmuseum v Amsterdamu je nacionalni muzej Nizozemske, v katerem je najbogatejša zbirka nizozemskih umetniških del, ustvarjenih med leti 1200 in 2000. V muzeju je trenutno na ogled približno 8000 eksponatov, vključno z mojstrovinami znanih nizozemskih slikarjev, kot so Jacob Isaakszoon van Ruisdael, Hans Hals, Johannes Vermeer, Jan Steen in Rembrandt.

Najbolj znani sliki v nacionalnem muzeju Nizozemske Rijksmuseum v Amsterdamu sta verjetno Rembrandtova Nočna straža in Vermeerova Molznica, seveda pa ne gre prezreti tudi ostalih mojstrovin. Naj kot zanimivost navedemo, da najtežja umetnina v muzeju Rijksmuseum, Blaznost (ca. 1650-ca.1660) Artusa Quellinusa,  tehta kar 1.887 kilogramov. Največji eksponat v muzeju pa je Pienemanova slika Bitka pri Waterlooju, ki je široka 823 cm in visoka kar 576 cm.

Obiskovalci muzeja Rijksmuseum v Amsterdamu se, če si želijo ogledati vseh 80 galerij, pošteno nahodijo: pot skozi vse sobane muzeja je dolga približno 1,5 kilometra.

Pred obiskom muzeja Rijksmuseum zato priporočamo, da se odločite, katera umetniška dela bi si najbolj radi ogledali, in se najprej podate do njih. Če vam nato ostane še kaj časa in volje do sprehajanja po muzeju, si lahko ogledate tudi ostalo.

Zelo pomembno je tudi, da vnaprej poskrbite za nakup vstopnice v Rijksmuseum. Muzej je ena od najbolj obleganih znamenitosti v Amsterdamu, tako da je za nakup vstopnice pogosto treba čakati več ur. Rijksmuseum omogoča  vnaprejšnji nakup vstopnic prek interneta, s čimer se izognete dolgemu čakanju. Vstopnico plačate prek interneta in jo natisnete, s čimer se izognete čakanju v vrsti za vstopnice pred muzejem. Ni pa rečeno, da se boste čakanju popolnoma izognili, saj obiskovalce zaradi gneče v Rijksmuseum velikokrat spuščajo postopoma. Največja gneča je običajno med 11:00 in 15:00 uro ter med prazniki. Prek interneta kupljena vstopnica za Rijksmuseum velja eno leto od nakupa. Kupite jo lahko prek uradnega spletnega mesta Rijksmuseum na naslednji povezavi: Rijksmuseum.

Lokacija: Museumstraat 1, 1071 XX Amsterdam. Odprto: vsak dan 9:00-17:00. Prodajalna vstopnic se zapre ob 16:30. Vrtovi Rijksmuseum, trgovina Rijks in kavarna Rijks so dostopne tudi obiskovalcem brez vstopnic, in sicer od 9:00 do 18:00. Javni prevoz: tramvaj 2-5 (Hobbemastraat), travaj 7-10 (Spiegelgracht), tramvaj 3-12-16-24 (Museumplein).

Zemljevid Amsterdama

Rijksmuseum na zemljevidu Amsterdama


Večji zemljevid Amsterdama