Znamenitosti AmsterdamaBooking.com


Amsterdam

Centralna železniška postaja v Amsterdamu

V Amsterdamu je mnogo ogleda vrednih znamenitosti: od hiše Ane Frank in fantastičnih muzejev, kot sta Rijksmuseum in Van Goghov muzej, do slikovitih kanalov, pravljičnih pročelij starih hiš, tržnic in razvpite četrti rdečih luči. V tem prispevku smo zbrali znamenitosti, ki si jih lahko v Amsterdamu ogledate v treh dneh.

Prvi dan: brezplačen voden ogled Amsterdama, hiša Ane Frank, četrt Jordan, četrt rdečih luči

Brezplačen voden ogled Amsterdama

Agencija Sandeman’s New Europe vsak dan ob 11:15 in 13:15 organizira triurne brezplačne vodene oglede Amsterdama. Zbirna točka za udeležence ogleda je nacionalni spomenik na trgu Dam, petnajst minut pred začetkom ogleda (ob 11:00 in 13:00)  pa udeležence poberejo tudi pred centralno železniško postajo. Voden ogled vključuje naslednje znamenitosti: stara cerkev, četrt rdečih luči, židovsko četrt, kraljevsko palačo, četrt Jordaan, hišo Ane Frank, nizozemsko vzhodnoindijsko družbo, samostan Begijnhof, nizozemske umetniške mojstrovine in najširši most ter najožjo hišo v Amsterdamu. Vodniki udeležencem ogleda na zanimiv način razkrijejo marsikatero manj znano podrobnost o zgodovini Amsterdama, tako da udeležbo priporočamo prvi dan, saj boste na ta način Amsterdam bolje razumeli.

Čeprav ogled oglašujejo kot brezplačen, dejansko ni popolnoma brezplačen. Namreč, če želite udeležbo rezervirati prek spletnega mesta (New Amsterdam Tours) in si s tem zajamčiti mesto, morate plačati 3 €. Če se zgolj pojavite na zbirnem mestu, se lahko zgodi, da vas zaradi prevelikega števila udeležencev ne bodo sprejeli v skupino. Po koncu ogleda pa vodniki pričakujejo napitnino (ki si jo glede na to, da so dobri, tudi zaslužijo).

Hiša Ane Frank

Po zaključku vodenega ogleda si lahko samostojno ogledate hišo Ane Frank, v kateri je Ana Frank med skrivanjem na okupiranem Nizozemskem napisala svoj slavni dnevnik. Hiša je odprta vsak dan. Splet: hiša Ane Frank

Četrt Jordaan

Če vam po obisku hiše Ane Frank ostane še kaj časa, priporočamo sprehod po četrti Jordaan, ki se razprostira za hišo Ane Frank. Prijetna četrt Jordaan slovi po številnih butikih in privlačnih trgovinah, v katerih lahko odkrijete malo drugačne amsterdamske spominke: od čudovitih starin do nenavadnih sodobnih umetniških del. Splet: četrt Jordaan

Četrt rdečih luči

Noben ogled Amsterdama ni popoln brez ogleda četrti rdečih luči, katere okna, izza katerih se prijateljice noči nasmihajo potencialnim strankam, so postala ena od najbolj razvpitih znamenitosti Amsterdama. Četrt je relativno varna, čeprav se po njej potikajo tudi raznorazni capini, zato med ogledom bodite previdni, fotoaparate in kamere ter mobilne telefone pa pospravite v žep, kajti fotografiranje ponudnic storitev v rdeči četrti v Amsterdamu je strogo prepovedano.

Drugi dan: Rijksmuseum, tržnica Albert Cuyp, okrožje De Pijp

Rijksmuseum

Drugi dan začnite z obiskom nacionalnega muzeja Rijksmuseum, v katerem so na ogled največje mojstrovine nizozemske umetnosti. Priporočamo, da vstopnice za Rijksmuseum kupite vnaprej prek internata. Podrobnosti o muzeju in namigi glede obiska muzeja: Rijksmuseum Amsterdam.

Tržnica Albert Cuyp

Verse Stroopvafels

Znamenita stojnica z vafli Verse Stroopvafels na tržnici Albert Cuyp

Po napornem ogledu muzeja se lahko sprostite na tržnici Albert Cuyp, na kateri vlada tipično sproščeno nizozemsko vzdušje. Tržnica Albert Cuyp obstaja že od leta 1905 in ni namenjena le turistom, pač pa predvsem domačinom, ki se nanjo odpravijo po vsakdanjih nakupih. Na tržnici ponujajo sveže sadje in zelenjavo, ribe, rože in tudi oblačila, nakit ter usnjene izdelke. Vse navedeno dopolnjuje kulinarična ponudba. Ne pozabite si privoščiti nizozemskih vaflov na stojnici Verse Stroopvafels, ki slovijo kot eni najboljših v Amsterdamu. Lokacija: Albert Cuypstraat. Splet: tržnica Albert Cuyp

Okrožje De Pijp

Po ogledu tržnice Albert Cuyp lahko ostanete v okrožju De Pijp, ki velja za enega od najbolj slikovitih v Amsterdamu. Med sprehodom po njem boste naleteli na številne kavarne in bare ter eksotične restavracije: od sirijskih in maroških do surinamskih in indonezijskih. Skoraj na vsakem vogalu stoji tudi tipičen amsterdamski pub. Poleg tega je v okrožju De Pijp mnogo surinamskih, španskih, indijskih in turških delikates ter supermarketov, ki vas med sprehodom po ulicah tega okrožja popeljejo na pravo kulinarično dogodivščino. Večerjo si lahko privoščite v kakšni od mednarodnih restavracij. Mi smo preizkusili mediteransko restavracijo Bazar in indonezijsko restavracijo Sari Citra.

Tretji dan: Van Goghov muzej, sprehod ob kanalih in po parku Vondelpark, muzej Mondrian ali Stedelijk

Van Goghov muzej

Tretji dan začnite z ogledom Van Goghovega muzeja. Toplo priporočamo, da vstopnice tudi za ta muzej kupite naprej prek interneta. Podrobnosti o Van Goghovem muzeju: Van Goghov muzej Amsterdam.

Plavajoča tržnica z rožami

Cannabis Starter Kit

Malo drugačni spominki na plavajoči tržnici z rožami

Popoldan se lahko sprehodite ob amsterdamskih kanalih, obiščete plavajočo tržnico rož, ki pravzaprav ni plavajoča, pač pa so stojnice nanizane ob kanalih. Kljub temu, da tržnica velja za turistično past, se je vredno sprehoditi po njej. Če vas bolj kot rože zanimajo “zelišča”, lahko na njej na lastno odgovornost med drugim kupite komplet “kanabis za začetnike”. A zavedajte se, da na letališčih nad tovrstno prtljago ne bodo ravno navdušeni.

Vondelpark

Sprehodite se lahko tudi po parku Vondelpark, ki leži južno od Leidespleina. Odprli so ga leta 1865 in takrat se je imenoval Nieue Park. Ko pa so v njem leta 1867 postavili kip slavnega nizozemskega pesnika Josta van den Vondla, so park preimenovali v Vondelpark.

Muzej Stedelijk

Kogar zanima moderna umetnost, naj obišče muzej moderne umetnosti Stedelijk, ki velja za najboljšega na Nizozemskem.

Če za muzeje in kulturo nimate več energije, pa si lahko zadnji dan privoščite še malo nakupovalne terapije. Glavni nakupovalni ulici v Amsterdamu sta Leiderstraat blizu Leidespleina in za pešce rezervirana ulica Kaizerstraat blizu centralne železniške postaje. Za nakup luksuznih izdelkov obiščite nakupovalni center Magna Plaza blizu centralnega trga Dam, v katerem je med drugim tudi trgovina Henri Willig. V njej prodajajo odličen nizozemski sir, ki ga pred nakupom lahko tudi poskusite.

Zemljevid Amsterdama

Znamenitosti Amsterdama na zemljevidu Amsterdama


Večji zemljevid Amsterdama