Znamenitosti Barcelone: Gaudijeve hiše

Casa Battlo je ena od najbolj znanih Gaudijevih hiš v Barceloni

Streha Gaudijeve hiše Casa Battlo v Barceloni

Hoteli Barcelona >>

Gaudijeve hiše so nenavadne, kreativne, drzne, naravnost čudovite. Njegova dela v Barceloni vključujejo naslednje zgradbe: Casa Vicens, Pavellons de la Finca Güell, Collegi de les Teresianes, Casa Calvet, Casa Bellesguard, Casa Batlló, Casa Milà, (La Pedrera), Palau Güell in seveda Temple Expiatori de la Sagrada Família.

Vseh Gaudijevih hiš si v nekaj dneh ni mogoče ogledati – vsaj tako podrobno ne, kot si to zaslužijo. Poleg Sagrade Familie smo se tako odločili ogledati še najslavnejši dve hiši: Caso Battló in Caso Milo (La Pedrero).

Casa Batlló

Casa Batlló je predelana obstoječa zgradba, ki pa jo je Gaudi navdal s svojim tipičnim, odštekanim stilom. Fasada je posuta s čudovitimi mozaiki, balkoni spominjajo na čeljusti morskih psov, streha bi bila lahko vzor za strehe hiš, ki jih najdemo samo v pravljicah. Ravnih črt v hiši ni – vse je zaobljeno, zaokroženo, zvito – kot v naravi, glavnemu viru Gaudijevega navdiha.

Kljub dragi vstopnini je Casa Batlló vedno prenapolnjena, a je po našem mnenju noben obiskovalec Barcelone ne bi smel črtati z itinerarja, že samo zaradi čudovite strešne terase ne. Vstopnina vključuje avdio vodnik v več jezikih.

Lokacija: Pg. de Gracia, 43. Uradna spletna stran: www.casabatllo.es

Casa Milà (La Pedrera)

Casa Milà, znan tudi po imenu La Pedrera, je sijajen arhitekturni dosežek, tako z vidika zunanjosti kot tudi notranjosti. Valovita fasada daje vtis apnenčastih zaves, za katere se zdi, kot da jih ne bi ustvaril človek, pač pa narava.

Na pozno nedeljsko popoldne smo pričakovali več obiskovalcev, a smo za vstopnice samo 10 minut čakali v vrsti (kar je za Barcelono zelo, zelo kratek čas!) in tudi notranjost hiše ni bila prenatrpana z obiskovalci.

V La Pedreri se nam je posebej vtisnil v spomin obisk enega izmed stanovanj in podstrešja, na katerem so s pomočjo multimedijskih projekcij in maket predstavljene tehnične značilnosti hiše.

Najbolj pa smo uživali v nekaj trenutkih tišine na presenetljivo prazni strešni terasi, pod najbolj kreativnimi dimniki na svetu. Potem pa je prišla na vrsto večerja.

Lokacija: Provença, 261-265

Več o Gaudiju: www.gaudi2002.bcn.es