Znamenitosti Barcelone: La Rambla

La Rambla je najživahnejši in najslavnejši bulvar v Barceloni

V prijetno senco zavita La Rambla v Barceloni

Hoteli Barcelona >>

La Rambla, ki teče od Starega pristanišča do Plaçe de Catalunya, je najživahnejši barcelonski bulvar. Goste drevesne krošnje La Ramblo tudi v poletni vročini zavijejo v prijetno senco, tako da na njej vedno mrgoli turistov, domačinov in pouličnih umetnikov. Številne stojnice z rožami, knjigami in spominki pričarajo še bolj barvito vzdušje. Zaužijte ga, vendar ne pustite, da vas popolnoma prevzame – La Rambla je tudi idealno območje za operiranje žeparjev in podobnih nepridipravov. Denar in dokumente vedno nosite v tanki torbici, ki jo lahko skrijete pod majico, in bodite pozorni na dogajanje okoli sebe.

Na La Rambli in v njeni neposredni bližini je več turističnih znamenitosti. Čeprav lahko mimo vseh oddrvite v nekajurnem sprehodu, je morda bolje, da jih obiščete v roku nekaj dni, vmes pa se odpravite v druge dele mesta. Na ta način boste vzdušje La Ramble lahko doživeli večkrat in ob različnih časih: zjutraj (takrat obiščite tržnico), popoldan in seveda zvečer.

Plaça Reial

Plaça Reial blizu La Ramble je čudovit trg z Gaudijevim vodnjakom v sredini in palmami, ki skupaj s čudovitimi fasadami okoliških hiš pričarajo tipično mediteransko vzdušje. Plaço Reial obkrožajo lokali, v katerih se radi družijo domačini – to vsaj pravijo turistični vodniki.

Plaço Reial smo obiskali v času kosila. Našo pozornost je takoj vzbudila dolga vrsta več kot 50 ljudi pred eno izmed restavracij. Večina lačnih v vrsti je bila domačinov, ne turistov, torej dejstvo o priljubljenosti Plaçe Reial med meščani Barcelone očitno ni samo urbani mit, ki ga pripovedujejo turistom.

Lačni smo bili tudi mi, tako da smo se odločili za hitro kosilo na eni izmed stojnic s tapas na tržnici La Boqueria. Navsezadnje se je izkazalo, da “hitro kosilo” v Barceloni enostavno ne obstaja (na prosto mizo oziroma stol ob šanku smo čakali skoraj eno uro), je pa bilo vsekakor okusno.

Palau Güell

V Güellovi palači v eni izmed stranskih ulic La Ramble je nekoč živel grof Güell, Gaudijev mecen.

Lokacija: Nou de la Rambla, 3-5

Tržnica La Boqueria

Tržnica La Boqueria, znana tudi po imenu Mercat de Sant Josep (Tržnica svetega Jožefa), je najslavnejša tržnica s svežo hrano v Barceloni. Njene stojnice se šibijo pod gorami raznobarvnega sadja, zelenjave, mesa in morskih sadežev z vsega sveta. Večina prodajalk in prodajalcev nosi tradicionalne predpasnike, ki dodatno prispevajo k vzdušju domačnosti. Poleg bogate izbire hrane nas je navdušila vneta interakcija med prodajalci in kupci. Za trenutek se nam je zazdelo, kot da bi se vsi poznali med seboj, čeprav je to verjetno nemogoče. Španci se preprosto radi pogovarjajo. Vedno in povsod.

Na tržnici La Boqueria je več stojnic tapas, na katerih si lahko po ugodnih cenah privoščite svežo morsko hrano. Nam so z odličnim kosilom postregli v Kiosko Universal.

Koristen namig: v kleti na koncu tržnice je brezplačno stranišče.

Lokacija: La Rambla 91

Plaça de Catalunya

Plaça de Catalunya je najsevernejša točka La Ramble; gromozanski, z avtomobilsko pločevino in pešci prenatrpan trg. Na videz nam ni bil všeč, ga je pa vredno obiskati, če se nameravate v okoliške veleblagovnice zapoditi po nakupih.