Znamenitosti Barcelone: Sagrada Familia

Gaudijeva cerkev Sagrada Familia v Barceloni

Bo cerkev Sagrada Famlia sploh kdaj dokončana?

Hoteli Barcelona >>

Cerkev Sagrada Familia je glavna turistična znamenitost Barcelone, tako da se pred obiskom psihološko pripravite na drenjanje s stotinami ostalih obiskovalcev. Neprijetni gneči navkljub se jo splača obiskati, ne samo zaradi tega, ker je Sagrada Familia največji Gaudijev projekt, na katerem je delal več kot 40 let, in ker dodaten sloves uživa zaradi dejstva, da nihče ne ve, kdaj bo gradnja cerkve zaključena (v naslednjih 30 letih zagotovo ne), pač pa tudi zaradi tega, ker je preprosto čudovita.

Sagrado Familio smo obiskali večkrat: zjutraj, ko je svetloba idealna za fotografiranje zanimivejše vzhodne fasade, popoldne, ko je svetloba primernejša za fotografiranje zahodne fasade, in seveda zvečer, ko Sagrada Familia zažari v skrivnostni svetlobi žarometov.

Ob naših obiskih Barcelona aprila 2007 in marca 2011 je bila Sagrada Familia velikansko in izredno zanimivo gradbišče z več žerjavi. Cerkev je dajala vtis lokacije za futuristično hollywoodsko filmsko uspešnico. Obiskali smo tudi notranjost cerkve, kjer smo lahko opazovali inženirje pri proučevanju Gaudijevih načrtov, in se povzpeli na enega izmed stolpov, od koder se odpira fantastičen pogled na Barcelono in na gradbene delavce, ki svojo dnevno rutino opravljajo na srhljivi višini.

Lokacija: Mallorca 401. Metro: Sagrada Familia. Uradna spletna stran: www.sagradafamilia.org