Znamenitosti Bratislave: Mihaelova vrata

Mihaelova vrata v Bratislavi

Mihaelova vrata v Bratislavi

Hoteli Bratislava >>

Mihaelova vrata z značilnim stolpom, ki se ga že od daleč zlahka opazi, so edina ohranjena vrata v starem mestnem obzidju Bratislave. Snežno beli stolp je visok kar 51 metrov, v njem je zdaj Muzej orožja in mestnega obzidja.

Pod stolpom je kovinski “kompas”, na katerem so navedene razdalje do nekaterih krajev – med drugim lahko preverite, koliko kilometrov ste oddaljeni od Džakarte, ali pa od južnega tečaja – če vas to med ogledovanjem Bratislave sploh zanima.

Na Michalski ulici 15 (na severni strani stolpa) stoji najožja hiša v Evropi. Njena sprednja stran je široka pičlih 130 centimetrov. Na mestu, kjer stoji hiša (ali res lahko kdo živi v njej?), sta bili nekoč dve steni mestnega obzidja, med katerima je bil prazen prostor (imenovan “cvinger”). Ko so dvojno obzidje porušili, je nastala 130 cm široka reža, v katero so stisnili hišo.

Meščani Bratislave se z najožjo hišo v Evropi radi pohvalijo, še rajši pa verjetno lastnik lokala, ki v pritličju prav te hiše prodaja – kebab! Če je kebab iz najožje hiše v Evropi dober, ne vemo – ob sobotah imajo zaprto.

Lokacija: Michalská 24.