Znamenitosti Bratislave: Stara mestna hiša

Arhitekturni mišmaš stare mestne hiše v Bratislavi

Stara mestna hiša v Bratislavi

Hoteli Bratislava >>

Stara mestna hiša je najbolj izstopajoča zgradba na glavnem trgu starega mestnega jedra Bratislave. Mestna hiša ne daje vtisa skladne arhitekturne celote. Ob prvem pogledu nanjo se nam je zazdelo, kot da bi strešne niše z rdeče-modro-belimi obrobami, vitka gotska okna in živorumeni stolp tekmovali v zbujanju pozornosti. Vtis o arhitekturni zmedi ni naključen: stara mestna hiša vsebuje gotske, renesančne in baročne arhitekturne elemente.

Mestno hišo sestavlja več stavb, najzgodnejše so iz 13. stoletja. Leta 1370 so v kleti zgradili verjetno nič kaj prijazen zapor, do druge polovice 19. stoletja je imela v njej sedež lokalna uprava, v varnem zavetju hiše so hranili davčne knjige in mestni arhiv. V dvorani v prvem nadstropju so se zvrstili številni sprejemi, banketi, poroke in ostala slavja. Na dvorišču so nekdaj skladiščili smodnik, pod gotskim oknom na levi strani pa je vzidana topovska krogla – spomin na Napoleonovo obstreljevanje Bratislave leta 1809.

Lokacija: Primaciálne námestie 3.

Nadškofova palača

Za Staro mestno hišo je nadškofova palača, mogočna neoklasicistična zgradba, ki zavoljo rožnatega marmorja in zlatega okrasja še najbolj spominja na gigantsko torto. Zgradili so jo med leti 1778 in 1781 po načrtih madžarskega arhitekta Melchiorja Hefeleja. V začetku je bila namenjena nadškofu iz Esztergoma in madžarskemu nadškofu – kardinalu Josefu Batthyanyu – kasneje pa so v njej radi prenočevali člani habsburške kraljeve družine. Danes je palača rezidenca župana Bratislave. Ni mu hudega.