Znamenitosti Budimpešte: Bazilika sv. Štefana

Bazilika sv. Štefana v Budimpešti

Bazilika sv. Štefana je največja cerkev v Budimpešti

Hoteli Budimpešta >>

Bazilika sv. Štefana je največja cerkev v Budimpešti. Zaradi številnih zapletov so jo gradili kar 55 let (1851-1906), tako da je madžarsko reklo “ko bo dokončana bazilika” postalo sinonim slovenskega “ob svetem nikoli”. Gradnjo so začeli po načrtih Jószefa Hilda (stranske fasade današnje bazilike so njegovo delo), a ker je kmalu umrl, je projekt nadaljeval Miklós Ybl (njegovi deli sta glavni vhod in fasada ob cesti Bajcsy-Zsilinszky). Smrt je prehitela tudi Ybla, tako da je delo dokončal tretji arhitekt, potem pa se je zrušila kupola, zaradi česar so jo morali v celoti rekonstruirati in zgraditi novo. Franc Jožef je leta 1906 na prvi maši menda nervozno pogledoval proti stropu, ker se je bal, da bi se kupola ponovno zrušila. A zdaj je očitno trdna in tudi odprta za obiskovalce, ki si želijo center Budimpešte ogledati z malo drugačne perspektive.

Pred glavnim vhodom v baziliko je velik trg, na katerem vlada za center Budimpešte presenetljiv mir. Okoli trga je nanizanih nekaj (dragih) lokalov, v katerih radi posedajo turisti in lokalni pozerji.

Na dan sv. Štefana, 20. avgusta, po stranskih ulicah okoli bazilike priredijo procesijo, v kateri prenašajo desno roko sv. Štefana. Procesija privabi lepo število udeležencev in radovednežev, čeprav se jih več zbere na bregovih Donave, da bi si ogledali letalsko dirko Red Bull, ki jo organizirajo na isti dan.

Lokacija: Pešta V, Szent István tér. Transport: Metro M1 (Bajcsy-Zsilinszky út ali Deák Ferenc tér), M3 (Arany János utca ali Deák Ferenc tér), M2 (Deák Ferenc tér).