Znamenitosti Budimpešte: Centralna tržnica

Centralna tržnica v Budimpešti

Arhitekturno zanimiva centralna tržnica v Budimpešti

Hoteli Budimpešta >>

Na južnem koncu razvpite nakupovalne ulice Váci stoji centralna tržnica (Vásárcsarnok). Zgradbo s pisano streho so zgradili po načrtih Szamuja Pecza, čeprav je na natečaju za tržnico zmagala skupina francoskih arhitektov. Tržnico so odprli leta 1867 in v začetku je bil pod njo sistem kanalov, ki so jih uporabljali za dovažanje sadja in zelenjave.

Danes so v pritličju tržnice v glavnem stojnice s sadjem, zelenjavo, mesninami in kruhom ter pecivom, v kleti boste našli supermarket, ribarnico in nekaj trgovin z eksotično hrano, v prvem nadstropju pa prevladujejo stojnice s spominki in okrepčevalnice, v katerih vam na papirnatih krožnikih postrežejo z madžarskimi klobasami z gorčico in kruhom ter podobnimi mastnimi jedmi, poleg katerih se prileže hladno pivo ali pa šilce pálinke (madžarskega žganja).

Centralna tržnica je zanimiva za turiste, kupovanje na njej pa ni ravno prijetno. Kljub temu, da je blizu našega nekdanjega stanovanja v Budimpešti, smo se ji raje izogibali in sadje ter zelenjavo kupovali na drugih, manj obleganih tržnicah. Prodajalci in prodajalke na centralni tržnici so (morda ravno zaradi izjemne priljubljenosti slednje med turisti) precej bolj osorni kot drugod, celo do domačinov. Niso redki prizori prodajalcev, ki vpijejo na kupce, ki si drznejo potipati njihove breskve.

Lokacija: Pešta IX, Vámház körút 1-3. Odprto: pon 6:00-17:00, tor-pet 6:00-18:00, sob 6:00-14:00, ned zaprto. Transport: tramvaj 47, 49