Znamenitosti Budimpešte: Opera

Opera v Budimpešti

Opera v Budimpešti je ena izmed najlepših opernih hiš na svetu

Hoteli Budimpešta >>

Na najsijajnejši budimpeštanski aveniji Andrássy út razkošnih zgradb ne manjka, a najslavnejša je zagotovo opera – največji dosežek madžarskega arhitekta Miklósa Ybla. Po njegovih načrtih so jo gradili od leta 1875 do 1884.

Zunanjost morda ni ravno osupljiva, je pa zato notranjost toliko bolj impresivna. Kakovost opernih predstav resnici na ljubo niha kot gladina Donave, a si je kakšno vendarle vredno ogledati. Cene vstopnic niso zasoljene in če vas dogajanje na odru ne prepriča, lahko iz svoje lože v miru občudujete arhitekturo ene izmed najlepših opernih dvoran na svetu. Vstopnice si priskrbite vsaj nekaj dni pred predstavo, saj je obisk opere (ali gledališča ali koncerta) za Madžare izredno priljubljen družabni dogodek.

Ko stojite pred opero, se ozrite tudi na nasprotno stran avenije Andrássy, kjer stoji nekdanji baletni inštitut (1886), delo arhitekta Ödöna Lechnerja. Njegova zgradba za razliko od opere ni navdihnjena z italijanskim barokom in renesanso, pač pa jo označujejo poteze mističnega vzhoda – nekdanje domovine madžarskih plemen. Zgradba je trenutno prazna in prepuščena žalostnemu propadanju, vendar se po Budimpešti šušlja, da so se pojavili načrti za njeno preureditev v razkošen hotel. Bo soba s pogledom na opero dražja od razkošnega predsedniškega apartmaja v hotelu Corinthia Budapest?

Lokacija: Pešta VI, Andrássy út 22. Transport: metro M1 (Opera). Splet: www.opera.hu