Znamenitosti Budimpešte: Park kipov

Park kipov v Budimpešti

Park kipov v Budimpešti je zbirka diskreditiranih spomenikov, ki so jih po padcu komunizma odstranili z budimpeštanskih ulic in trgov.

Hoteli Budimpešta >>

Park kipov (Szoborpark) je ena izmed najbolj agresivno oglaševanih budimpeštanskih znamenitosti. Ustanovila sta ga dva podjetna Madžara po tem, ko so po letu 1989 budimpeštanske oblasti z mestnih ulic in trgov začele neizprosno odstranjevati vso diskreditirano komunistično ikonografijo. Park po pravici povedano ni tako veličasten, kot bi pričakovali na podlagi oglaševanja. A če vas zanimajo kipi Lenina, Stalina, Marxa in Engelsa, delavskih junakov in madžarski komunističnih voditeljev v socialno-realističnem stilu in če želite mimogrede v muzejski trgovini kupiti kakšen ekscentričen spominek, na primer CD s proletarskimi pesmimi ali pločevinko “zadnjega izdiha komunizma”, ga je vredno obiskati.

Park kipov je izven Budimpešte, tako da se najprej s tramvajem št. 49 ali z mestnim avtobusom št. 7 odpeljite do zadnje postaje (Etele tér), nato pa z rumenim primestnim avtobusom (podjetje Volán Busz) do parka. Za primestni avtobus potrebujete posebno vozovnico, ki jo kupite na avtobusni postaji na avtomatu.

Do parka kipov vozi tudi direktni avtobus s trga Deák Ferenc, vendar vam zanj zaračunajo astronomsko ceno 3.950 forintov. Cena vključuje vstopnino v park (1.500 forintov), a je v primerjavi s ceno javnega prevoza kljub temu močno pretirana.