Znamenitosti Budimpešte: Parlament

Stavba madžarskega parlamenta v Budimpešti

Kolosalna zgradba madžarskega parlamenta v Budimpešti

Hoteli Budimpešta >>

Kolosalna neogotska zgradba madžarskega parlamenta je ena izmed glavnih budimpeštanskih znamenitosti. Po načrtih arhitekta Imreja Steindla so jo gradili dolgih dvajset let (1884 do 1904). Glede na to, da je bila ob dokončanju že pošteno iz mode, so jo nekateri kritiki primerjali s turškim kopališčem in poročno torto. V resnici še najbolj spominja na Westminstrsko palačo – le Big Ben so pozabili postaviti.

Madžarski parlament je tretji največji v Evropi (največji je Reichstag, drugi največji Westminster). V 268 metrov dolgi in 123 metrov široki zgradbi je 10 notranjih dvorišč, 29 stopnišč, 691 sob, 242 kipov in 386 silno pametnih poslancev.

Parlament je, tako kot bazilika sv. Štefana, visok 96 metrov. Številka je simbolično povezana z letom 1896, tisočletnico madžarske zasedbe Panonske nižine. Trenutno v Budimpešti obstaja zakon, v skladu s katerim nobena zgradba v mestu ne sme biti višja od 96 metrov. V prihodnosti se obetajo spremembe, saj se pojavljajo govorice, da banka Raiffeisen v Budimpešti želi zgraditi prvi nebotičnik in kot vemo, imajo pomembni gospodarski lobiji vedno dovolj moči za spremembo zakonodaje.

V parlamentu med drugim hranijo krono svetega Štefana, ki ni le prvovrstno umetniško delo, pač pa za Madžare tudi simbol moči in avtoritete.

Državljani Evropske unije lahko parlament obiščejo brezplačno, ostali morajo plačati vstopnino. Vodene obiske v raznih jezikih organizirajo vsak dan, razen takrat, ko v parlamentu potekajo protokolarni dogodki. (Brezplačne) vstopnice lahko dvignete pri vratih številka X. Ne pozabite potnega lista ali osebne izkaznice, s katero dokažete, da ste državljan Evropske unije.

Lokacija: Pešta V, Kossuth Lajos tér 1-3. Prevoz: metro M2 (postaja Kossuth Lajos tér) ali tramvaj št. 2 (postaja Kossuth Lajos tér). Splet: www.parlament.hu.