Znamenitosti Budimpešte: Ribiška utrdba

Ribiška utrdba na grajskem griču v Budimpešti

Vzhodnjaška Ribiška utrdba na grajskem griču v Budimpešti

Hoteli Budimpešta >>

Ribiška utrdba je bila zgrajena leta 1902 po načrtih Frigyesa Schuleka. Stoji poleg Matijeve cerkve, na mestu budimskega obzidja, ki so ga nekoč zares varovali ribiči. Vzhodnjaški stolpiči utrdbe prej kot na Madžarsko spadajo v Kambodžo. “Kičasta, vendar lepa,” je v 30. letih prejšnjega stoletja utrdbo opisal pisatelj Antal Szerb. K njegovemu komentarju lahko dodamo le, da se z utrdbe odpira eden izmed najlepših panoramskih pogledov na Donavo, parlament in Pešto.

Od zgodnje pomladi do pozne jeseni je ribiška utrdba ena izmed najbolj obleganih budimpeštanskih znamenitosti. Za sprehod po obzidju pobirajo vstopnino, a se zaradi tega na njem ne drenja nič manj s fotoaparati in video kamerami oboroženih obiskovalcev. A če ribiško utrdbo obiščete pozimi, vam za vzpon na obzidje ni treba plačati, pa še čisto sami lahko uživate v nepozabnem pogledu na Pešto. Zimske temperature res niso najprijetnejše za potepanje po Budimpešti, posebej takrat, ko po Donavi privrši ledenomrzel veter, a boste po drugi strani nagrajeni z občutkom, da imate znamenitosti samo zase.

V poletnih mesecih imate kljub vsemu še eno možnost v miru uživati v romantičnem razgledu in to kar iz svoje hotelske sobe. Poleg ribiške utrdbe stoji hotel Hilton Budapest, v katerem lahko rezervirate sobo s kraljevskim razgledom.